5.5 C
Chișinău

Povestea emoționantă a Valentinei Vdovicenco: O mamă vitregă care luptă pentru fiica ei țintuită în scaun cu rotile

În aceste zile, când vremurile bune au venit doar pentru oamenii buni din PAS, oamenii sănătoși și cei care muncesc o duc greu, iar bătrânii și bolnavii abia reușesc să se descurce. La ai săi 73 de ani, Valentina Vdovicenco are grijă de fiica sa vitregă, Ecaterina, în vârstă 40 de ani, țintuită în scaun cu rotile din cauza unei boli de la naștere. Bătrâna spune că mereu a tratat-o pe Ecaterina ca pe fiica sa adevărată și a avut grijă de ea cum a putut mai bine. Acum, însă, zice că nu mai poate. Are o vârstă la care, deja, ea, este cea care ar avea nevoie de sprijin. A căutat prin sat persoane care să o îngrijească pe Ecaterina, dar nu a găsit. Satul e pustiu. Dintre cei rămași, puțini sunt de încredere, or așteaptă să fie plătiți cu mult peste puterile sale.

Până la 20 de ani, Ecaterina a fost sănătoasă și nu acuza vreo durere, povestește doamna Valentina. După asta însă, din senin, tânăra a început să acuze simptome pe care nu le-a avut vreodată și care îi afectau mersul și vorbirea. Inițial, familia credea că e din cauza unei căzături, dar, de fapt, Ecaterina suferea de o boală de la naștere.

VALENTINA VDOVICENCO, mama vitregă a Ecaterinei

“Eu o socot ca fiică, pentru că eu am crescut-o de la șase anișori.

Mă scuzați, eu nu pot vorbi despre dânsa, am emoții mari, retrăiesc pentru dânsa, eu am fost lângă dânsa alături toată vremea”.

Familia Ecaterinei a avut o soartă tragică. Ambii soți, adică părinții Ecaterinei au decedat. În familia ei, au fost cinci copii. Doi dintre ei au murit, iar Ecaterina a rămas țintuită în scaun cu rotile. Ecaterina a rămas orfană de mamă la doar cinci ani.

VALENTINA VDOVICENCO, mama vitregă a Ecaterinei

„Ea e din 85 și mama ei în 90 a murit, și în 92 eu am venit aici la ei, și ea așa s-a “lichit” de mine”.

Valentina și Ecaterina trăiesc dintr-un venit lunar de nouă mii de lei. Aici este inclusă pensia de dizabilitate a tinerei, pensia pentru limita de vârstă a Valentinei și salariul pentru asistent parental. Pensionara spune că Ecaterina mai are o soră și un frate care o mai ajută.

VALENTINA VDOVICENCO, mama vitregă a Ecaterinei

„Iarna nu fac mâncare la gaz, fac mâncare la plită. și fac economie de gaz”.

Valentina spune că mereu a avut grijă de Ecaterina, ca de fiica sa, acum, însă sănătatea și vârsta nu-i mai permit acest lucru. Alt om în locul ei, care se fie asistent social personal și să aibă grijă de Ecaterina nu găsește în sat. Lucrători sociali nu se ajung dar nici voluntari nu sunt. Am contactat asistentul social din localitate pentru a afla de ce este atât de greu de găsit un asistent personal pentru Ecaterina Vdovicenco, la care ni s-a răspuns că acesta este un act benevol. voce, 16 octombrie, valentina soltan

VALENTINA SOLTAN, asistent social comunitar, Primăria Puhoi, raionul Ialoveni

„Nu putem face nimic, autoritatea tutelară locală nu are așa persoane pe care poți să îi convingi, or să vină pe lângă primărie, asta e numai cu voia persoanei, care binevoiește să fie încadrată în serviciu. Dar, la cazul dat nu s-a lucrat prea mult, că doamna, când vine vremea că îi propui pe cineva, ehe zice că ce, să vină să stea de dimineața până seara, ei și la urma urmei, mai mult o să mă încurce, și eu, lucrul trebuie să îl fac, tot cu dânsa.

Altă persoană nu poate să vină dacă ea a refuzat de câteva ori. Am fost în vizită săptămâna trecută și a spus că ea rămâne să lucreze, că s-a mai gândit. Asta e tot un plus a dumneaei, că are și salariu”.

În plus, Valentina Soltan a menționat că autoritățile locale au în vizor această familie, care beneficiază în egală măsură de sprijinul acordat de primărie tuturor persoanelor social vulnerabile din localitate, cum ar fi câte un prânz cald în fiecare zi și ajutor social unic anual de până la două mii de lei. În contextul problemei privind găsirea unui asistent personal, Valentina Vdovicenco a menționat că a realizat că nu este gata să accepte orice persoană, așa că va continua să o îngrijească personal pe Ecaterina, atât cât va mai putea.

Vedeți intreaga istorie a acestei familii la o nouă ediție a emisiunii ”La limita existenței”, vineri de la ora 19:00 pe canalul de YouTube Primul în Moldova

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE