5.5 C
Chișinău

Fermierii cer soluții concrete: Ajutoarele internaționale întârzie, iar asistența locală este nesemnificativă

Promisiunile de ajutor au rămas doar vorbe, iar ajutorul acordat s-a dovedit a fi nesemnificativ. Așa descriu fermierii moldoveni situația din sectorul agricol. Producătorii agricoli se pregătesc din nou pentru proteste. Detalii în reportajul nostru.

A trecut mai mult de o lună de la întâlnirea fermierilor cu Maia Sandu, când președintele le-a promis că, împreună cu guvernul și parlamentul, va găsi o soluție rapidă la problemele lor. Însă, așa cum spun producătorii agricoli, odată ce și-au retras tehnica de pe drumuri, toată lumea i-a uitat. Timpul trece, iar procesul nu a avansat deloc.

ALEXANDR BĂDĂRĂU, director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”

Nu s-a întreprins nimic, nici măcar din promisiunile pe care doamna președinte le-a făcut pe pagina sa de Facebook după întâlnirea noastră. Nicio promisiune nu a fost respectată. A trecut deja o lună și nu doar o lună, ci astăzi, 17 octombrie, expiră termenul comisiei parlamentare pentru agricultură, care a fost instituită acum trei luni de parlament pentru a examina situația de criză din agricultură.  Această comisie practic nu a lucrat nicio zi și vedem că niciuna dintre promisiunile făcute de instituțiile noastre de stat nu au fost îndeplinite.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a solicitat la sfârșitul lunii septembrie ajutor din partea partenerilor străini la Bruxelles, însă până acum niciunul dintre cei 27 de destinatari oficiali ai scrisorii din UE nu și-a exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin financiar sau resurse. Deși oficiali de rang înalt din Europa sosesc la Chișinău aproape zilnic în plină campanie electorală, majoritatea fermierilor sunt convinși că nu vor primi ajutor. Chiar dacă fondurile vor fi alocate, rămâne neclar cine și când le va primi, existând mari semne de întrebare în ceea ce privește transparența procesului de distribuire a resurselor.

GHEORGHE JURCANU fermier din raionul Cahul

Înțeleg că putem primi tot atâtea miliarde, tot atâția bani în procente, așa cum a fost cu cele 7 miliarde, despre care spun că au fost obținute de producătorii agricoli în ultimii trei ani. 7 miliarde de lei au fost obținuți: nu știu, dacă vor face liste oficiale și vor arăta oamenilor cine, de fapt, este beneficiar al acestor 7 miliarde, voi fi foarte bucuros. Nouă nici măcar nu ne trebuie bani, să arate unde au mers aceste 7 miliarde.

SERGIU VEȘCA fermier din Telenești

Bani mereu trebuiesc în special în acest an. Anul acesta după cum am povestit este tare problematic. Problema nu este numai la noi în țară, ,noi trebuie să înțelegem că țările din jur tot au probleme. Noi ne adresăm, adică ministerul se adresează, noi fiecare aparte nu putem să mergem și să cerem pe cineva ca să implice. Dar dacă o să vină banii sau nu depinde de deschiderea sau posibilitățile la acei care noi ne-am adresat, care ministerul s-a adresat.

Eu nu o să vă pot răspunde la această întrebare, deoarece este secretarul de stat care răspunde de problemele economice și care nemijlocit este implicat în această treabă. Cu deschiderea fondului de solidaritate pentru fermierii din Republica Moldova, cu recepționarea intențiilor țărilor europene vor să ne ajute, dar eu știu că intențile deja sunt. Se așteaptă doar crearea, lansarea acestui cont de fond și deja să facă aceste transferuri.

Singura organizație care a răspuns apelului de ajutor pentru fermierii moldoveni este Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, care a aprobat alocarea a 400 de tone de semințe de grâu. Agricultorii consideră această cantitate nesemnificativă. Chiar și cu acest ajutor, apare o nouă problemă: listele pentru primirea grâului au fost întocmite abia recent, iar distribuirea grâului încă nu a început, în timp ce semănatul este pe cale să se încheie! Procesul va dura cel mult până la sfârșitul lunii, iar după aceea acest ajutor nu va mai avea sens, deoarece nu va mai fi timp pentru semănat.

ALEXANDR BĂDĂRĂU, director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”

Aceasta este o asistență foarte mică, deoarece cu acest volum pot fi semănate doar 2000 de hectare de pământ.

GHEORGHE JURCANU fermier din raionul Cahul

Grâul și semințele sunt semănate acum – nu în ianuarie, nu în decembrie. Termenele normale recomandate sunt ca totul să fie semănat până la 1 noiembrie, cel târziu, iar de obicei până la 15 octombrie totul este deja semănat. Iar ei abia acum au început să colecteze informații despre procentajul pierderilor

Și din nou, nu toți din raionul Cahul sunt incluși, unde au fost 277 de acte privind seceta, doar 60 de persoane pot primi acest grâu – această asistență.

Depunerea documentelor pentru obținerea semințelor a început pe 16 octombrie și va dura 15 zile calendaristice.

Menționăm că, pe 17 septembrie, fermierii din Moldova au ieșit la proteste, cerând revizuirea legii care prevede doar suspendarea datoriilor și plăților pentru agricultorii afectați de secetă pentru o perioadă de șase luni, aplicabilă unui număr limitat de fermieri.

Ulterior, au avut loc negocieri între producătorii agricoli și oficialii țării, inclusiv cu președintele Maia Sandu. Cu toate acestea, discuțiile nu au adus rezultate concrete.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE