5.5 C
Chișinău

Cu trei zile înainte de alegeri, Poliția reține membri ai Blocului „Victorie” pentru presupuse destabilizări

Cu doar trei zile înainte de alegerile prezidențiale și referendum șefii structurilor de forță au ieșit din nou la rampă cu o nouă porție de sperietori, supoziții și bănuieli. Acțiunile oamenilor legii au devenit deja tradiționale, având în vizor aceeași formațiune politică de opoziție, Blocul ”Victorie”.

Potrivit lor, în urma unor percheziții au reținut mai multe persoane pentru că s-ar fi pregătit de destabilizări în prejma alegerilor. Poliția nu a vorbit însă nimic despre finanțarea partidului de la guvernare PAS și despre utilizarea abuzivă de către formațiune a resurselor administrative și implicarea Poliției în blocarea activității partidelor de opoziție. Mai mult de atât, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu nu a ezitat din nou să se ia de corespondentul Canal 5, fiind deranjat de întrebările noastre.

La briefingul anunțat de IGP a fost prezent și șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață care atunci când în plină zi, în Capitală a un killer a împușcat un membru al unei grupări criminale, nu a binevoit să iasă în fața presei să ofere declarații despre cum a fost posibil ca un criminal să intre în țara noastră, în schimb a făcut-o în plină campanie electorală ca să lanseze suspiciuni în adresa reprezentanților Blocului politic ”Victorie”. Potrivit lui Mușteață, o parte din tinerii și adolescenții care au mers în Rusia în cadrul programelor culturale și educaționale au fost, de fapt, pregătiți pentru activități de diversiune și sabotaj, învățând să manevreze drone și alte lucruri de acest gen. Ca dovadă, a fost prezentat un video în care o persoană, greu de identificat, monta și demonta aparate de zbor controlate de la distanță, iar apoi făcea notițe cu un creion într-un caiet de școală. Pe rețelele sociale, acest video a devenit rapid viral, stârnind în rândul majorității utilizatorilor mari îndoieli și chiar amuzament.

După ce și-a citit discursul de pe foaie, Musteață a fugit fără să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

ntre timp, am vrut să aflăm de la șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu dacă poate să ne prezinte proveniența banilor despre care tot declară la fiecare ieșire publică că sunt destinați pentru finanțările ilegale pe care le-ar face unele partide de opoziție și acești bani provin de la o grupare criminală, însă acesta s-a arătat deranjat de întrebare, s-a luat de reporterul Canal 5 și nu a putut să afirme nimic concret.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Inspectoratului General al Poliţiei

– Referitor la finanțările ilegale, tot vorbiți de suspiciuni, presupuneri, dar nu am văzut niciodată dovezi probate în instanță despre aceste finanțări ilegale pe care le numiți. Proveniența banilor, cum sunt ei obținuți, prin contrabandă, vânzare de arme, pentru că dacă vin din Rusia nu putem spune că ar fi cumva ilegali, există dovezi că sunt ilegali? Să ne dați acum un exemplu? – Eu îmi cer scuze, nu am înțeles în detaliu întrebarea dumneavoastră, de la ce, de la ce companie? – Nu mă întrebați de la ce companie, eu v-am adresat o întrebare. – Vreau să înțeleg exact substratul întrebării dvs, dacă dvs cunoașteți… – Vorbim de finanțări, noi vrem să avem o claritate, banii aceștia dacă sunt ilegali, cum sunt obținuți că putem să-i numim ilegali?

– Din ce proveniență acești bani noi nu putem să facem acum declarația, aceasta au s-o facă procurorii.

De asemenea, am vrut să aflăm și de ce poliția niciodată nu pornește acțiuni de investigație și asupra Partidului Acțiune și Solidaritate referitor la sursele de finanțare, însă Cernăuțeanu și-a permis din nou să-și expună părerea subiectivă asupra tonului cu care reporterul Canal 5 a adresat întrebarea și a menționat că nu există vreo sesizare care ar putea sta la baza unor verificări a partidului de la guvernare.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Inspectoratului General al Poliţiei

– De ce nu este investigat și partidul de la guvernare cum este finanțat, banii cum sunt trimiși prin carduri, transferuri, folosirea resurselor administrative în campania electorală? – Acolo unde există premise și constatări de infracțiuni poliția examinează sub tutela Procuraturii. Este o declarație pe care o faceți din emoție acum,  dar acolo unde există aspectul probatoriu și cunoașteți, vă rog frumos să sesizați. Cu certitudine vor fi documentate toate ilegalitățile care sunt admise în proces.

Așa cum ne-a sugerat Viorel Cernăuțeanu, am decis să aflăm și de la șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale care este proveniența banilor implicați în finanțările ilegale așa cum le declară, însă acesta s-a spălat pe mâini și ne-a spus că nu este în competența Procuraturii să ne răspundă la această întrebare.

VICTOR FURTUNĂ, procuror-șef interimar al PCCOCS

– Toate finanțările ilegale nu sunt la PCCOCS, nu avem nimic cu…. – Dar cum puteți demonstra că aceștia sunt bani ilegali, prin contrabandă, vânzare de arme? Pentru că dacă vin din Rusia nu putem spune să sunt ilegali. – Dosarul pe finanțări ilegale nu este la PCCOCS, nu pot să comentez actele și dosarele care le au colegii în gestiune.

Și de această dată, procurorii și polițiștii au amenințat oamenii cu închisoare în cazul în care vor ieși la proteste, așa cum la o conferință organizată anterior la IGP, șefa Procuraturii Anticorupție a amenințat bugetarii și pensionarii cu deposedarea bunurilor dacă vor accepta ajutoare sociale în cadrul proiectelor Blocului Victorie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE