3.3 C
Chișinău

Octavian Calmîc: O astfel de sărăcie ca în vremea guvernării Sandu-PAS în Moldova nu a mai fost din anii 90

Totul este foarte scump. Multe produse sunt mai scumpe decât în Europa. De cât timp trăim cu asta și tot sperăm la vremuri mai bune. Or, de mult timp, salariile moldovenești nu țin pasul cu prețurile din Moldova. Nu am văzut vremurile bune promise nici sub conducerea Sandu-PAS. În plus, această toamnă a adus un nou val de scumpiri a produselor alimentare. Conform datelor Biroului Național de Statistică, legumele s-au scumpit cu 45%, fructele cu 19,24%, iar ouăle cu 31,65%. Acum, pentru majoritatea cetățenilor, această categorie de produse este „la prețul aurului”. Potrivit fostului ministru al Economiei, Octavian Calmîc, pensiile și salariile mizere nu țin pasul cu inflația, care, sub regimul Sandu-PAS, a ajuns la 60% în ultimii patru ani. O astfel de sărăcie nu a mai existat în Moldova din anii ’90, consideră expertul.

Biroul Național de Statistică al Moldovei a raportat că, în septembrie anul curent, rata inflației a fost de 5,2% față de septembrie anul trecut și de 5% față de decembrie 2023. În general, produsele alimentare s-au scumpit cu 7,13%. Această cifră nu pare atât de alarmantă, dacă nu analizăm creșterea prețurilor pe categorii de produse. Carne, produse lactate, pâine, legume și fructe — saltul prețurilor a afectat practic toate produsele de bază.

În plus, serviciile medicale s-au scumpit cu 24,8%. Este o lovitură majoră pentru populația țării noastre, care oricum se îndreaptă spre sărăcie rapidă, spune fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei

În ultimele 12 luni, inflația a depășit 5%, dar în cazul creșterii prețurilor la produsele sensibile, esențiale pentru consumatori, avem date despre creșteri mult mai mari. Vorbim în primul rând despre produsele de primă necesitate, cum ar fi: lapte, produse lactate, pâine, produse de panificație, carne, produse din carne, dar și fructele și legumele au înregistrat o creștere a prețurilor mult mai mare decât inflația fixată și mult mai mare decât indexarea pensiilor și salariilor. Trebuie să înțelegem că, analizând acești indicatori în timp, am avut o creștere a prețurilor de multe ori dublă sau chiar mai mult decât dublă, în timp ce veniturile populației au fost mult mai modeste.

Economistul a subliniat că, pentru prima dată în istoria Moldovei, regimul de guvernare Sandu-PAS a încălcat grav legea în 2023, indexând pensiile doar cu 15%, în ciuda faptului că inflația din 2022 depășea 30%.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei

Dacă luăm o perioadă de 4-5 ani, inflația cumulată ajunge la 60%, iar creșterea prețurilor la produsele de bază depășește 200% sau de două ori mai mult.

În ultimul an, spune fostul ministru al Economiei, indicatorul sărăciei absolute în Moldova a atins un maxim istoric. Peste 34% din întreaga populație trăiește în sărăcie absolută, ceea ce nu s-a mai întâmplat vreodată. Astfel de date au fost probabil înregistrate doar în anii ’90, a concluzionat expertul.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE