3.3 C
Chișinău

Lucrătorii feroviari organizează un protest la nivel național. Datoria salarială depășește 180 de milioane de lei

Chiar și răbdarea aparent „de fier” a lucrătorilor din Calea Ferată s- a epuizat. Aceștia intenționează să iasă la proteste. Acțiunea este planificată pentru 25 octombrie, în Chișinău, în fața clădirii Guvernului, și promite să fie una de amploare națională. Principala cerință a angajaților din domeniul feroviar este achitarea restanțelor salariale, care până la acest moment depășesc 180 de milioane de lei. În plus, ei solicită majorarea salariului minim. Ion Zaporojan, liderul sindicatului CFM, afirmă că, în cazul în care cerințele nu vor fi îndeplinite, toți angajații căii ferate vor refuza să lucreze.

Situația de la calea ferată nu este doar critică, ci catastrofală. Datoria întreprinderii față de angajați în ceea ce privește salariile depășește 180 de milioane de lei. Unii oameni nu și-au primit lefurile pentru luna aprilie! Alții se plâng că nu au fost plătiți din luna mai. Potrivit sindicatelor de profil, deja peste 1200 de persoane, disperate din cauza lipsei de bani și a sărăciei, au demisionat. Fluxul celor care sunt nevoiți să plece din același motiv nu se oprește.

NICOLAI NIKOLAEV, președintele comitetului sindical

Oamenii nu au mai plecat niciodată în număr atât de mare cum o fac acum. Foarte mulți angajați au demisionat, au plecat la alte locuri de muncă, iar printre ei se numărau specialiști foarte buni, cadre calificate, muncitori simpli.

Liderul sindicatului Calea Ferată din Moldova a spus că s-a adresat în repetate rânduri autorităților pentru ajutor, dar cererile au rămas fără răspuns.

ION ZAPOROJAN, liderul sindicatului CFM

Ne-am întâlnit cu ministrul, vineri am fost personal la președintele Maia Sandu – s-au făcut unele mișcări, dar deocamdată nu vedem rezultate.

Angajații CFM afirmă că nu le-au mai rămas opțiuni, pentru a atrage atenția asupra problemei lor, în afară de protest. Dacă anterior manifestațiile erau de natură locală și sporadică, de această dată sunt pregătiți să participe toți angajații căii ferate, fără excepție. Principalele cerințe ale feroviarilor vor fi formulate într-o scrisoare oficială adresată autorităților țării.

ION ZAPOROJAN, liderul sindicatului CFM

„Respectarea legislației în vigoare, inclusiv cea referitoare la Calea Ferată a Moldovei.  Implicarea autorităților pentru a asigura plata integrală a restanțelor salariale pentru lunile mai, iunie, iulie, august și septembrie.”

Angajații feroviari cer să li se crească salariul minim la 5000 de lei, începând din ianuarie anul curent, așa cum le-a fost promis de către guvern, dar nu s-a realizat, precum și să fie plătite toate compensațiile cuvenite pentru întârzierea plăților salariilor.

Reamintim că, de la începutul anului, angajații căii ferate au organizat în mai multe localități acțiuni de protest din cauza întârzierilor la plata salariilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE