10 C
Chișinău

Irakli Kobakhidze respinge comparația cu Moldova: „În Moldova sunt încălcate drepturile omului, se închid mass-media.”

Premierul Georgiei a calificat drept absolut jignitoare comparația țării sale cu Republica Moldova. Irakli Kobakhidze a declarat că Georgia este înaintea Moldovei în multe domenii, atât în ceea ce privește democrația, cât și libertatea de exprimare, inclusiv din punct de vedere economic. 

„Știți că Georgia depășește Moldova în toate privințele, fie că este vorba despre drepturile omului, economie sau altele. Am mărit diferența economică față de Moldova cu nouă miliarde, iar acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de Moldova, noi avem instituții foarte puternice. În ceea ce privește democrația și drepturile omului, în Moldova au fost interzise partide politice și mass-media, rămânând doar două instituții media, respectiv primul post și al doilea post al radiodifuziunii publice. Nu mai există pluralism politic și media. Când ești comparat cu o astfel de țară și într-un context negativ, este ca și cum ți-ar fi aruncat cenușă în ochi”,  a declarat premierul georgian.

Cu toate acestea, după părerea sa, acest lucru nu poate dăuna

Georgiei. „Se vor încheia alegerile, se va termina războiul din Ucraina și relațiile cu Uniunea Europeană vor fi relansate”, a adăugat Irakli Kobakhidze. Declarația șefului guvernului georgian a venit ca răspuns la critica adusă de șeful diplomației europene Josep Borrell, care a spus că, în comparație cu Moldova, în Georgia se observă o situație sumbră. „Acțiunile, declarațiile și promisiunile electorale ale partidului de guvernământ din Georgia îndepărtează țara de drumul european și arată o trecere spre autoritarism, motiv pentru care procesul de aderare la UE este de facto suspendat”, a declarat Borrell în urma recentei întâlniri a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene.

Declarația lui Irakli Kobakhidze, prim-ministrul Georgiei:

„Știți că Georgia depășește Moldova după toți parametrii, fie că e vorba de drepturile omului, economie sau alte domenii. Am mărit diferența economică față de Moldova cu nouă miliarde, și aceasta este meritul faptului că, spre deosebire de Moldova, noi avem instituții foarte puternice. În ceea ce privește democrația și drepturile omului, în Moldova au fost interzise partidele politice și mass-media, și au mai rămas doar două surse media: primul și al doilea post al radiodifuzorului public. Nu mai există pluralism politic și mediatic. Când ești comparat cu o astfel de țară și încă într-un context negativ, este ca și cum ți-ar fi aruncat cenușă în ochi.”

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE