Planurile Uniunii Europene de a deschide în afara blocului tabere de deportare pentru migranți devin mai clare. În ajun de summitul de două zile de la Bruxelles, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a expediat o scrisoare liderilor UE, în care susține proiectul. Se presupune că subiectul migrației va deveni una dintre chestiunile principalele ale forumului. Anterior, reputata publicație britanică The Times a scris despre crearea lagărelor. Comentând atunci informațiile despre posibilitatea includerii Moldovei în aceste planuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a spus că sunt falsuri.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut proiectul de creare a așa-ziselor centre „extrateritoriale” pentru migranți, adică în afara UE. Acolo vor fi cazaţi solicitanții de azil dosarele cărora sunt examinate sau au fost respinse, se arată în scrisoarea șefului instituţiei expediată liderilor UE în ajunul summitului de două zile de la Bruxelles.
Potrivit euronews.com, documentul conţine mai multe propuneri pentru reducerea numărului de cereri de azil, care anul trecut a ajuns la 1,14 milioane în tot blocul, precum și de combatere a trecerilor ilegale de frontieră și a traficului de persoane. Propunerile includ şi un îndemn direct la elaborarea „căilor inovative”. Acest eufemism politic este folosit anume pentru procedurile de transfer a examinării cererilor în afara UE, așa cum a făcut deja Italia cu Albania. Guvernul Giorgiei Meloni a finanțat două centre de cazare pentru migranți bărbați preluați de autoritățile italiene în mare. Von der Leyen insistă pe definirea la nivel european a unei liste unice de „țări terțe sigure”, accelerând
astfel tempoul deportărilor, care în prezent constituie aproximativ 20-30%. Șefa Comisiei Europene susține noile reguli pentru reținerea și expulzarea persoanelor care vor fi considerate o amenințare la adresa ordinii și securității publice. Ea pledează şi pentru utilizarea politicilor privind vizele și comerțul în calitate de pârghii pentru a convinge țările din afara UE să-și primească înapoi cetățenii ale căror cereri au fost respinse: se crede că anume lipsa de cooperare este unul dintre principalele motive pentru ratele scăzute de deportare.
Amintim că în octombrie, reputatul ziar britanic The Times a scris despre planurile UE de a crea tabere de deportare pentru migranți în afara blocului. Potrivit publicației, astfel de lagăre ar putea apărea în state limitrofe Uniunii Europene care vor să se integreze în UE, inclusiv Albania, Moldova și Serbia. „Este vital ca cei care nu au dreptul să rămână în UE să fie expulzați rapid. Printre altele, este vorba despre faptul ca persoanele care au primit ordin de părăsire a Uniunii Europene să fie trimise în centre specializate și acolo să aştepte expulzarea definitivă”, se menţionează în materialul The Times.
În articol se mai spune că Austria, Ungaria, Danemarca, Italia, Olanda, Cehia și țările baltice au susținut anterior crearea unor astfel de tabere. Iar recent, Germania și Franța și-au exprimat disponibilitatea de a discuta această inițiativă. The Times explică asta lucru cu poziția Albaniei, care a fost de acord să găzduiască deportații pe teritoriul său.
Anterior, şi presa poloneză a scris că Bruxelles-ul va crea tabere pentru migranți în afara Uniunii Europene. În special, postul de radio polonez RMF FM a anunțat că această inițiativă a fost susținută de 15 țări, care într-o scrisoare colectivă au cerut Bruxelles-ului să construiască tabere pentru migranți în afara UE.
Chișinăul a negat atunci categoric informațiile precum că Moldova intenționează să primească migranți ilegali din Africa și Orientul Mijlociu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că asta este o „minciună grosolană” și a îndemnat cetățenii să fie mai vigilenți și atenți la sursele de informare.
Comentând articolul reputatului Times, comunicatorul Executivului a spus, cităm: „„Adăugăm asta la lista falsurilor, alături de povești despre sirieni, vânzarea de terenuri, lansate doar pentru a speria sau a induce în eroare moldovenii. Guvernul nu discută această propunere”, a menționat Vodă. De altfel, Executivul are toate posibilităţile să contacteze The Times și să-i acuze de fals, dacă există temei pentru asta.
Cu doar o săptămână și jumătate înainte de alegeri, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova. Scopul deplasării înaltului oficial european, implicat în scandalul amplu de corupție legat de achiziționarea vaccinurilor împotriva COVID-ului, era să exprime susţinere Guvernului și Maiei Sandu, precum și să anunțe un nou pachet de aşa-zisă asistenţă în valoare de 1,8 miliarde de euro, din care aproape 1,5 miliarde sunt un împrumut. Banii urmează să ajungă în țara noastră timp de trei ani.