10 C
Chișinău

Crucea din sectorul Ciocana, vandalizată pentru a treia oară: Apel la acțiune din partea autorităților

O cruce din sectoru Ciocana, a fost vandalizată pentru a treia oară, dar nici de această dată infractorii nu au fost prinși. Potrivit autorităților, o sesizare în acest context deja a fost depusă poliție.

Deja pentru a treia oară, o cruce de piatră din capitală a fost profanată cu simboluri fasciste și inscripții antisemite. Actul de vandalizare a avut loc în sectorul Ciocana, la intersecția străzilor Alecu Russo și Mihai Sadoveanu. Nici de această dată angajații Preturii sectorului Ciocana nu ne-au răspuns la apeluri, însă am obținut un comentariu din partea purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu. Acesta a promis că autoritatea publică locală va instala camere de supraveghere pentru a evita pe viitor repetarea actelor de vandalism.

VASILE CHIRILESCU, purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău

„De către pretura sectorului Ciocana a fost depusă o sesizare la poliție.  Urmează ca poliția să identifice suspecții ca să fie sancționați pentru acest act de vandalism. De asemenea serviciile municipale au purces la salubrizarea obiectivului respectiv și sperăm foarte mult că nu se va repeta aceste acțiuni de vandalizare. – Dar ce acțiuni concrete se vor întreprinde pentru a nu se repeta aceste acțiuni? Camere sunt în apropierea perimetrului, dar dacă se va demonstra necesar, se vor instala și camere de monitorizare video, astfel ca să fie mai ușor de identificat suspecți”.

Conducătorul Comitetului național de coordonare «Победа», Alexei Petrovici, susține că aceste acțiuni nu sunt altceva decât un atac la adresa Bisericii Ortodoxe din Moldova.

ALEXEI PETROVICI, conducătorul Comitetului național de coordonare «Pobeda»

„Toate acestea sunt consecința unor acțiuni în lanț. În primul rând, este vorba de tolerarea de către autorități a reînvierii nazismului și acțiunile care au avut loc în ultimii ani în țara noastră, respectiv deschiderea de monumente eroilor români, cinstirea și glorificarea dictatorului român Ion Antonescu și ceea ce sunt învățați copiii în școlile noastre din manualele care le spun că armata română, împreună cu armata germană, elibera Basarabia de bolșevism în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.

Amintim că Clericul Bisericii „Sfântul Gheorghe”, Vitalie Șincari, este sigur că toate aceste acțiuni de vandalizare a locurilor sfinte sunt o consecință a tacticii autorităților de a împărți societatea în ai noștri și ai voștri, reprezentanții Bisericii Ortodoxe intrând și ei în categoria dușmanilor.

VITALIE ȘINCARI, protoiereu

„Auzim din toate părțile, de pe ecranele televizoarelor – iată acolo biserica – un agent al Kremlinului, iată ea – este un agent al Moscovei. Când auzim legalizarea acestor motive de ură, aceasta rezonează în inimile oamenilor. Iar cel care ar face prin cultură să stingă acest impuls naționalist, poate că l-aș fi reținut, dar mi s-a spus că este posibil. Și îl asociez în mintea mea nu cu crucea, ci cu ura față de anumiți indivizi”.

Menționăm că primul incident a avut loc la începutul lunii septembrie, iar crucea a fost restaurată cu ajutorul localnicilor din zonă. Mai târziu, situația s-a repetat, persoane necunoscute profanând din nou crucea cu simboluri fasciste și inscripții antisemite. Atunci, angajații preturii sectorului Ciocana au intervenit și au dispus eliminarea urmelor de vandalism. Conform legii, actele de vandalism sunt pedepsite cu o amendă de până la 950 de unități convenționale, muncă în folosul comunității de până la 240 de ore sau închisoare de până la doi ani.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE