10 C
Chișinău

Controverse în jurul mobilizării bugetarilor pentru alegerile prezidențiale: Ministerul Educației acuzat de ordine ilegale

Autoritățile intenționează să mobilizeze pentru alegerile prezidențiale și referendum cel puțin toată armata de bugetari și funcţionari publici. Mesaje despre asta apar regulat pe rețelele de socializare. De această dată, pe un cont Telegram a fost publicat un document, care ar fi un ordin al Ministerului Educației, în care toți angajaţii din domeniu sunt îndemnaţi să participe la referendumul de modificare a Constituției și să voteze pentru Maia Sandu. Ieri au devenit virale informațiile despre un ordin al unui oficial guvernamental de rang înalt prin care toate instituţiile Executivului trebuie să iasă la agitaţie. Reacţia Guvernului, vedeţi în continuare.

Angajaţii din Educaţie trebuie să participe la referendumul de modificare a Constituției și la alegerile prezidențiale şi să susţină șefa statului. Asta prevede un document prezentat în reţele de socializare drept un ordin al Ministerului Educației și Cercetării. În fotocopia documentului, semnată de unul dintre secretarii de stat ai instituţiei, se spune că circulara a fost transmisă autorităților locale de specialitate în domeniul învăţământului. Acestea trebuie să asigure participarea la plebiscit a tuturor angajaților din instituțiile subordonate fără excepție și să raporteze la superiorii lor direcţi.

În final se menţionează că rapoartele privind participarea trebuie depuse la secretariatul Ministerului Educației până în 21 octombrie, ora 12:00.

Într-un interviu pentru Canal 5, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus, cum era de aşteptat, că „ordinul” apărut este un fals. El a menționat că angajații din învățământ, ca orice alţi cetățeni, sunt îndemnaţi să participe la alegeri, dar în niciun caz nu li se spune pe cine să voteze. Comunicatorul Executivului însă nu a comentat faptul existenţei unui ordin de la un înalt oficial din Cabinetul lui Dorin Recean care ar obliga angajații tuturor ministerelor să distribuie materiale de campanie ale partidului Acțiune și Solidaritate. Administratorii contului Telegram care a publicat această informaţie, promit să predea toate aceste materiale forțelor de ordine, dar nu acum, ci după schimbarea guvernării.

Vodă a menţionat că dacă asta s-a întâmplat cu adevărat, trebuie prezentate probe.

Dar cazuri de agitație din partea funcționarilor publici în această campanie au fost multe. Amintim că la începutul lunii aprilie, reprezentanta Guvernului în raionul Cimișlia, Cristina Olărescu, la o întâlnire cu elevii de clasa a XII-a a liceului ”Mihai Eminescu” din oraş, i-a îndemnat insistent pe elevi să le vorbească celor apropiați despre cât de importantă este participarea la referendumul pentru integrarea în UE.

Mai mult, ea a declarat că dacă nu vom fi parte a Uniunii Europene, școlile nu vor putea cumpăra calculatoare şi echipamente speciale, iar în laboratoarele universitare nu vor putea fi efectuate experimente. Şi nici la rude în Italia nu vom putea zbura. Ca să-i convingă mai bine, elevilor le-au fost oferite atunci ziarele Partidul Acțiune și Solidaritate. În replică la acuzațiile de agitație, ministrul Educației, Dan Perciun, a afirmat atunci că ideea de integrare europeană nu este despre un partid politic și, în același timp, a încurajat profesorii și directorii să o promoveze.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE