10 C
Chișinău

Constantin Starîş: Nu a fost niciodată o campanie electorală atât de murdară în Moldova

Niciodată campania electorală în țară nu a fost atât de murdară, consideră deputatul Partidului Comuniştilor Constantin Starîş. Potrivit lui, şi o asemenea presiune din partea autorităților asupra concurenților și alegătorilor nu a fost niciodată. Intimidări, confiscarea materialelor de campanie, arestarea activiștilor şi multe altele. Iar vizitele nesfârșite ale oficialilor străini de rang înalt care au lăudat-o pe Maia Sandu și au făcut deschis agitaţie pentru integrarea europeană este o ingerință directă în alegeri, susține Starîş. El a mai remarcat utilizarea fără precedent a resurselor administrative de care autoritățile nu se jenează deloc. Constantin Starîş a explicat toate aceste acțiuni prin teama conducerii țării de a pierde alegerile.

– Cum apreciați campania electorală la final, cât de curată a fost, cât de onest s-au comportat concurenții, în special cei proguvernamentali?

CONSTANTIN STARÎŞ, deputat PCRM

– Sincer să fiu, nu-mi amintesc o astfel de campanie. Nu, aşa ceva nu a fost niciodată. Adică, opoziția a fost de facto lipsită de posibilitatea de a comunica cu alegătorii prin intermediul televiziunii, materialelor tipărite, care, după cum știți, au fost confiscate, agitatorii arestați, pliantele nimicite, televiziunea publică aplica direct cenzura, hotărând dacă clipurile pot fi difuzate sau nu, deși asta a fost permanent responsabilitatea participanților la alegeri.

În ceea ce privește presiunea asupra partidelor, participanților la alegeri și referendum și asupra alegătorilor. Descinderi, percheziții, arestări, reţineri – toate astea au creat o atmosferă foarte nesănătoasă în societate, scopul fiind pur și simplu să intimideze oamenii, să nu le ofere posibilitatea de a alege. Practic la fiecare întâlnire cu alegătorii era prezent un polițist, asta cum se numeşte?

Prin urmare, repet, campania electorală nu a fost niciodată atât de grosolană, murdară, cu atâtea resurse administrative utilizate de autorități, pentru că, în primul rând, președintele nu a plecat în concediu, a continuat să folosească toate beneficiile oferite de această funcţie. De la mașină la securitate până la posibilitatea de a se întâlni cu orice colectiv din toată țara, la fel miniștrii, deputații din partidul de guvernământ, prim- ministrul. În genere, nu este clar cine a condus țara în această perioadă, pentru că toţi alergau prin țară ca poștașii. Nu mai vorbim de faptul că agitaţia pentru referendum a început chiar cu șase luni înainte de startul oficial, ceea ce reprezintă la fel o încălcare gravă a legislației în vigoare. Plus utilizarea fără precedent a resurselor internaționale.

– Vă referiţi la vizite?

CONSTANTIN STARÎŞ, deputat PCRM

– Vizite, prim-miniștri, președinți, miniștri, Ursula von der Leyen și așa mai departe. Cu promisiuni, susţinere. Este o ingerinţă directă în alegeri. Imaginați-vă doar că cineva de la Moscova ar veni să sprijine pe vreun participant, ce-ar fi fost aici? În primul rând, nu i-ar fi permis să intre, iar în al doilea rând, acest participant imediat ar fi fost declarat dușman al poporului, probabil represat instantaneu, pe loc.

Adică, concurenții au fost puși în condiții foarte inegale, atât la referendum, cât și la alegeri. Și în prezent CEC continuă să facă amendamente, deși au mai rămas câteva zile până la sfârșitul acestei campanii, continuă să schimbe regulile în timpul jocului, şi aceste reguli se referă la monitorizarea alegerilor. Iar dacă încerci să elimini observatorii, asta înseamnă doar una: vrei să corectezi rezultatele votului, cum altfel se poate explica asta.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE