10.5 C
Chișinău

Sprijin internațional sau campanie electorală? Critici asupra vizitelor oficialilor străini în Moldova

O armată întreagă de oaspeți străini și delegații au vizitat Moldova în ultima lună. Unul după altul, în Chișinău au fost premierul Poloniei, al Luxemburgului, Greciei și României, dar și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. A avut loc cea de-a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, la care au participat peste 65 de delegații. Pe 15 octombrie, la Chișinău au sosit miniștri de externe din statele formatului Nord-Baltic și o delegație a Comisiei pentru politică externă a Senatului României. Mulți dintre oaspeții străini nu vin cu mâinile goale, afirmând că este vorba doar de o susținere, și nu o intervenție în alegerile moldovenești sau o agitație neoficială pentru candidatul de la putere. Ce cadouri au curs spre Moldova înainte de alegerile prezidențiale și cât ne-a costat asta aflați din reportajul nostru.

„Întrevederea de la Chișinău: cine și cu ce a venit să susțină Moldova”. Este titlul unui articol publicat de Deutsche Welle la mijlocul lunii septembrie, care vorbește despre vizita a 65 de delegații străine la Chișinău pentru participare la Platforma de Parteneriat pentru Moldova. În material se spunea direct că evenimentul a avut loc cu o lună înainte de alegerile prezidențiale, iar scopul său a fost acordarea de asistență politică și financiară Chișinăului.

După ședința Platformei, Guvernul Republicii Moldova a raportat despre semnarea a nouă acorduri privind acordarea de împrumuturi și granturi în valoare de 385 milioane euro. Iar la începutul lunii octombrie Moldova a fost vizitată de premierul român Marcel Ciolacu, care, în plină campanie electorală, a transmis țării noastre 20 dintre cele 69 de microbuze școlare promise. Întrebat de jurnalistul Canal 5 de ce unităţile de transport nu au venit în ajun de an școlar şi cum ar putea fi calificat acest gest, în condițiile în care până la alegerile prezidențiale din Moldova au rămas zile numărate, premierul român a evitat să răspundă.

MARCEL CIOLACU, prim-ministrul României

– Domnule Ciolacu, oferirea microbuzelor școlare în prima campanie electorală este o pomană electorală sau coruperea alegătorilor? – Tocmai v-a explicat domnul ministru, nici prima și nici ultima.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a efectuat săptămâna trecută, o vizită oficială la Chișinău. La fel n-a venit cu mâna goală.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene

Vom investi 1,8 miliarde euro în economia dumneavoastră în următorii trei ani și vom concentra aceste investiții pe domenii care vor genera creșterea economică și servicii publice. Deja avem mai multe proiecte în așteptare. Vom renova școli, de exemplu, vom construi două spitale noi la Bălți și Cahul.

Ce-i drept, din aceşti 1,8 miliarde de euro, cea mai mare parte – aproape 1,5 miliarde, sunt un împrumut.

Săptămâna aceasta, chiar în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului, la Chișinău au fost mai mulţi oaspeți străini: miniștrii de externe ai țărilor participante în formatul Nord-Baltic și delegația

Comisiei de politică externă a Senatului României. Potrivit comunicatelor, ei au sosit pentru a „sprijini reziliența Moldovei în fața atacurilor hibride” și, de asemenea, „pentru a împărtăși cunoștințe importante despre Uniunea Europeană, astfel încât cetățenii moldoveni să poată lua decizii bazate pe fapte, nu pe frică”.

Vizitele continue ale oaspeților și delegațiilor străine în Republica Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale nu sunt ieftine pentru bugetul de stat. După cum a relatat Europa Liberă, citând Cancelaria de Stat, peste 3 milioane de lei au fost cheltuiți doar pentru organizarea conferinței ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, care a avut loc la Chișinău în 17 septembrie. Acești bani au fost folosiți pentru ecrane LED, echipamente de sunet, servicii de design și branding, precum și cazare, transport și mâncare pentru participanții la eveniment.

Cancelaria de Stat a mai spus că în urma rectificării de către Parlament a bugetului public național în iulie, suma alocată pentru deservirea delegațiilor străine a fost majorată de 10 ori. Și asta doar pentru Cancelaria de Stat. Iar fiecare minister, Parlamentul și administrația prezidențială au cheltuieli proprii pentru organizarea de recepții oficiale și deservirea oaspeților străini.

În ianuarie, Guvernul a modificat Regulamentul privind utilizarea mijloacelor financiare pentru deservirea delegațiilor oficiale străine și a majorat cheltuielile pentru primirea oaspeților străini cu 38%, explicând asta prin creșterea prețurilor la bunuri și servicii în ultimii patru ani.

Și dacă anterior, ținând cont de toate costurile – pentru prânzuri, cine, bufete, programe culturale, flori și cadouri pentru șefii delegațiilor, organizarea ceremoniilor oficiale, pentru traducători, pauze de cafea și așa mai departe, reieşea că vizita membrului obișnuit al unei delegații străine a costat bugetul de stat aproximativ 6.835 de lei, iar a unui invitat de nivel înalt – 12.650 de lei, în prezent aceste sume au crescut cu cel puțin o treime. De exemplu, buchetele pentru oaspeții străini de rang înalt la sosire și plecare costă acum 850 de lei în loc de 600. Iar cadourile pentru șefii delegațiilor oficiale costă 4.200 de lei în loc de 3.000 cât erau anterior.

Având în vedere câte delegații au vizitat Republica Moldova în ultima lună, cheltuielile pentru primirea, cazarea și cadourile pentru oaspeţi au costat bugetul de stat milioane de lei. O sumă considerabilă pentru cuvinte de sprijin pentru aspirațiile de integrare europeană a Moldovei, acordarea de noi împrumuturi la dobânzi banditeşti și campanie secretă pentru candidatul puterii. Un alt exemplu de PR pe cheltuiala contribuabilului. Asta pe lângă faptul că Sandu și întreaga conducere a țării folosesc resurse administrative, adică tot pe cheltuiala noastră fac campanie. Dar Comisia Electorală Centrală probabil că nu va acorda atenție acestui fapt.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE