10.5 C
Chișinău

Năstase: Miliardul furat din sistemul bancar, doar „floricele” în fața furtului actual din partea guvernării

O altă acuzație gravă la adresa guvernării din Moldova a fost lansată de fostul aliat al Maiei Sandu, Andrei Năstase. Fostul coleg de bloc politic a declarat că în Republica Moldova se observă un furt fără precedent al fondurilor financiare și a făcut apel către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și procurorul- șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kovesi, să investigheze modul în care guvernul PAS gestionează banii Uniunii Europene. Potrivit lui Năstase, după o anchetă independentă, s-ar putea dovedi că miliardul furat acum zece ani din sistemul bancar – sunt doar ”floricele”. Aproape aceleași cuvinte le-a rostit recent și fostul șef al Maiei Sandu – ex-premierul Vladimir Filat. Pentru că astăzi, probabil doar cei indiferenți nu se întreabă: unde se duc sumele imense de bani din așa-numitul ajutor extern, cu care guvernarea se mândrește atât de mult?

Andrei Năstase a comparat actuala stare a Republicii Moldova cu un sac fără fund, în care intră miliarde de dolari și euro din ajutorul extern, însă cum sunt folosiți acești bani și unde ajung nu este cunoscut.

ANDREI NĂSTASE, candidat la funcția de președinte

Ceea ce știm astăzi și vedem inclusiv în această campanie electorală este că o parte din acești bani merg către organizații neguvernamentale și presa de partid, care desfășoară o campanie electorală ilegală pentru Maia Sandu și PAS. Este absolut evident pentru toată lumea că în această campanie sunt folosite masiv resurse administrative și că această campanie a Maiei Sandu costă sume colosale, mult mai mari decât cele raportate către autoritățile electorale.

Andrei Năstase a declarat că în Republica Moldova se observă un furt fără precedent al resurselor financiare. El a făcut apel către Ursula von der Leyen și Laura Codruța Kovesi, cerându- le să investigheze cum guvernul PAS gestionează banii Uniunii Europene.

ANDREI NĂSTASE candidat la funcția de președinte

Dacă va avea loc o anchetă independentă, se va descoperi că miliardul furat anterior de oligarhi este nimic în comparație cu miliardele care au fost furate sau utilizate în mod necorespunzător de către guvernarea PAS.

Până în prezent, partidul de guvernământ și administrația prezidențială nu au comentat acuzațiile lansate de Andrei Năstase. În cadrul unei intervenții la postul românesc de radio Radio Românul, președintele Maia Sandu a evitat să răspundă la întrebarea directă cu privire la suma exactă de bani primită de Moldova din partea Uniunii Europene.

Maia Sandu, președinte

Republica Moldova a beneficiat de multe resurse de- a lungul timpului – și până în 2021, și din 2021 încoace – bineînțeles, este foarte important cum folosim aceste resurse. Pot să vorbesc pentru ultimii 4 ani – resursele au fost utilizate pentru rețele de apă potabilă, sisteme de canalizare în diverse regiuni ale țării și pentru investiții în educație.

Potrivit datelor Uniunii Europene, doar din 2021, UE a acordat Moldovei 2,2 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și granturi.

Săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis, în timpul vizitei sale la Chișinău, că în următorii trei ani va aloca Moldovei încă 1,8 miliarde de euro, dintre care doar 300 de milioane vor fi granturi, iar restul de 1,5 miliarde vor fi credite.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE