10.5 C
Chișinău

Fermierii moldoveni așteaptă ajutorul promis: „Scrisoare pierdută” pe masa partenerilor occidentali

Partenerii occidentali ai Moldovei nu se grăbesc să ofere fermierilor moldoveni ajutorul cerut de ministrul agriculturii, Vladimir Bolea încă acum o lună. Vladimir Bolea a anunțat la conferința de presă de astăzi că mesajul pe care l-a trimis pe 24 septembrie se află încă în etapa de evaluare. În plus, când reporterul nostru l-a întrebat dacă nu consideră că acest proces s-a întins prea mult, Bolea a numit asta „o afirmație nejustificată și subiectivă”. La ce alte întrebări ale reporterului nostru a refuzat să răspundă ministrul Agriculturii vă spunem în materialul următor.

„O scrisoare pierdută”… A trecut aproape o lună de când ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a solicitat de la Uniunea Europeană, SUA, Canada și Japonia ajutor pentru agricultorii moldoveni. Și aceste mesaje sunt încă la etapa de examinare, a anunțat oficialul la conferința de presă din 15 octombrie. Întrebat de reporterul Canal 5 dacă nu consideră că aceste țări nu se grăbesc să-i ajute pe fermierii noştri, ministrul a răspuns că este o „afirmație fără temei”.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii

– În 24 septembrie, ați expediat o scrisoare miniștrilor Uniunii Europene, Norvegiei, Japoniei, SUA…

– 31 de scrisori.

– Da. A răspuns cineva la apelul de ajutor al Moldovei?

– Știu sigur că miniștrii din Ţările Baltice s-au adresat guvernelor sale pentru a elabora un instrument de asistență, inclusiv şi ministrul Agriculturii din România, care a fost aici şi m-a informat personal. Toate scrisorile au ajuns. Toate sunt în proces de lucru. Am vorbit personal cu miniștri din Lituania și Letonia și cu ministrul Agriculturii din România. Toți au preluat aceste scrisori și le-au transpus la nivel de Guvern.

– Oricum iese că ați expediat în 24 septembrie, azi e 15 octombrie și ei nu prea se grăbesc, nu credeți?

– Aceasta este o declaraţie tendenţioasă şi lipsită de fond. Toată lumea este alături de poporul Republicii Moldova şi de agricultura în sine.

Chiar dacă e să credem că întreaga lume din toată inima îi compătimeşte pe fermierii moldoveni, care falimentează din cauza recoltei slabe și a lipsei asistenței necesare din partea statului, puţin probabil că asta îi face să se simtă mai bine.

Deşi nu are niciun răspuns concret la apelurile sale, Vladimir Bolea declară cu încredere că dacă sprijinul extern va fi acordat, va fi un împrumut. Ministrul nu a precizat din ce reiese asta.

În contextul răspunsului întârziat la cererea de ajutor adresată partenerilor externi, reporterul Canal 5 a menţionat că atunci când autoritățile moldovenești solicită blocarea resurselor incomode de internet sau impunerea sancțiunior împotriva politicienilor moldoveni de opoziție, țările occidentale fac asta imediat. Vladimir Bolea nu a răspuns la această întrebare, spunând că în Ministerul Agriculturii trebuie să vorbim despre agricultură. „Fermierii adevărați nu stau pe TikTok, ci lucrează pe câmp, iar noi suntem cu ei”, a conchis ministrul.

Deși el susține că este cu agricultorii, aceştia spun că autorităţile îi ignoră şi nu îndeplinesc promisiunile. Săptămâna trecută ei au anunțat că ar putea organiza noi proteste chiar în 20 octombrie, ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional.

Fermierii au ieșit în stradă în 17 septembrie, cerând revizuirea legii care prevede suspendarea pe şase luni a datoriilor și plăților pentru agricultorii afectați de seceta din acest an, şi care se aplică doar unei mici părți. Producătorii agricoli consideră aceste măsuri ineficiente și inechitabile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE