10.5 C
Chișinău

Dezamăgire în rândul agricultorilor: Promisiunile guvernului s-au dovedit a fi doar vorbe goale

Această guvernare se bazează doar pe minciună și nu mai trebuie să i se acorde încredere. Așa consideră unul dintre activiștii mișcării de protest a fermierilor, Sergiu Stefanco. Unde este sprijinul promis agricultorilor la alegerile trecute? De ce ajutorul statului a devenit disponibil doar pentru câțiva aleși? Fermierul dezamăgit susține că actuala guvernare nu este capabilă să realizeze ceva eficient. Drept exemplu, acesta menționează cum a fost implementat proiectul „Satul European” în localitatea sa de baștină. Acum vor să ne păcălească din nou cu poveștile lor europene, spune el. De aceea, la referendum, Stefanco îi îndeamnă pe toți să spună NU!

Cu cât alegerile sunt mai aproape, cu atât reprezentanții puterii par mai aproape de popor. Dacă în urmă cu câteva săptămâni fermierii s-au văzut cu șefa statului, recent i-a vizitat și președintele Parlamentului. Cu toate acestea, nu s-a întâlnit cu toți fermierii, ci s-a limitat doar la o întâlnire în Căușeni, unde au fost prezenți doar câțiva oameni. În cadrul întâlnirii, Igor Grosu a declarat cu indignare că a fost surprins să afle că doar opt fermieri din raion au depus cereri pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului

„Din informațiile mele, până în prezent, doar opt fermieri au depus documente pentru compensații. Nu înțeleg de ce, având în vedere că, de exemplu, în Cahul au depus 105 fermieri.”

La această declarație a răspuns indirect fermierul local Sergiu Stefanco, care a spus că aceste întrebări Grosu ar trebui să le adreseze nu fermierilor, ci Ministerului Agriculturii și Guvernului, care au întocmit regulamentul de depunere a cererilor, astfel încât tot mai puțini fermieri afectați de fenomenele meteorologice extreme să fie eligibili.

SERGIU STEFANCO, fermier din raionul Căușeni

„Domnule Grosu, întrebați-l pe ministrul Bolea cum s- a ajuns la situația în care doar 48 de fermieri au reușit să obțină credite garantate de stat în primăvara anului 2024. Doar 48 de fermieri din toată țara!”

Informația a fost confirmată și de președintele asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, care a subliniat că fermieri afectați de secetă sunt mult mai mulți, însă majoritatea nu se încadrează în criteriile stabilite.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, președintele asociației „Forța Fermierilor”

„Restul nu au dreptul. De obicei, compensațiile ajung doar la 15% dintre fermieri, sau chiar mai puțini. Desigur, este o problemă, pentru că fermierii afectați de secetă sunt mult mai mulți.”

În același timp, Stefanco a reamintit că, în raionul Cahul, unde recolta a fost distrusă aproape complet, doar 100 de fermieri au beneficiat de ajutor, subliniind că, în acest context, orice întrebare adresată fermierilor devine lipsită de sens.

„Nu este clar încă? Tot ceea ce faceți este ineficient, nimic nu funcționează.”

Fermierul a reamintit partidului de guvernământ și despre implementarea rușinoasă a programului „Satul European”. Sergiu a locuit aproape toată viața în satul Ucrainca, unde și-a petrecut copilăria și tinerețea. A revenit aici, la casa părintească, după ani de zile, cu speranța că va reînvia activitatea agricolă prosperă de odinioară și va readuce viața în satul aproape gol. Însă, în loc de ajutor, localnicii au primit promisiuni despre un viitor european frumos, un gard pe jumătate vopsit și o pistă de alergare de jumătate de milion de lei.

„Jumătate de milion, jumătate de milion pentru ‘Satul European’. Uitați-vă cum au reparat acest gard. Acest gard este aici din copilăria mea. L-au vopsit cu cea mai ieftină vopsea. Așa se vopsește în Europa?! Uitați-vă la asta, este aceasta o pistă de alergare? Asta costă jumătate de milion de lei?!”

Pe lângă calitate, întrebări se ridică și în legătură cu ideea proiectului. Într-un sat cu o populație de puțin peste 500 de oameni și o vârstă medie de peste 50 de ani, doar pista de alergare lipsea pentru fericire.

SERGIU STEFANCO, fermier din raionul Căușeni

„În 2024, am avut patru cazuri de decese despre care nimeni nu a știut. Ultimul caz – un tânăr a avut un atac de cord și a stat în casă 11 zile. Nu avem oameni să ducem decedații la cimitir, iar noi construim pistă de alergare.”

Oamenii continuă să părăsească satul, casele rămân pustii, iar vocile se sting. Autoritățile nu fac nimic pentru ca oamenii să rămână în țară și să contribuie la dezvoltarea economiei locale.

Fermierul este convins că organizarea referendumului este o nouă încercare a actualei guvernări de a înșela cetățenii, la fel cum au făcut în 2020 cu fermierii. Potrivit lui, nu este nevoie să fie schimbată Constituția pentru integrarea europeană a Moldovei, or aceasta nu depinde de modificarea legii fundamentale.

SERGIU STEFANCO, fermier din raionul Căușeni

„Ca simplu cetățean, văd că vor să schimbe Constituția.  Nu există absolut nicio transparență. Nu putem să le spunem „da” la referendum, pentru că eu personal nu am încredere în ei.  Nu le voi permite să schimbe Constituția, pentru că nu am încredere în ei. Ne-au mințit mereu din 2020, ne-au folosit și folosesc întreaga Moldovă în propriul interes!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE