10.5 C
Chișinău

„Autoritățile stagnează în mod deliberat până la alegeri” Materialele de campanie ale partidului Renaștere rămân în custodia poliției

Presiunea asupra opoziției continuă. Astăzi, reprezentanții partidului „Renaștere” au cerut din nou returnarea materialelor lor electorale pentru referendum, care anterior au fost confiscate ilegal. În replică, forțele de ordine au ridicat iarăși din umeri, sugerându-le să se prezinte încă o dată la Inspectoratul de poliție cu toate documentele. Reprezentanții partidului consideră că structurile statului întârzie în mod deliberat procesul, depășindu-și atribuțiile oficiale.

Ieri seara, o mașină cu materiale electorale ale partidului Renaștere a fost evacuată de pe teritoriul tipografiei. Potrivit Irinei Lozovan, partidul a aflat despre acest lucru mai târziu. Ulterior, reprezentanții partidului au mers la inspectoratul de poliție al sectorului Ciocana pentru a cere returnarea materialelor pentru campania pentru referendum cu poziția NU, reținute ilegal. Cu toate acestea, niciuna dintre persoanele responsabile nu a fost prezentă.

IRINA LOZOVAN, reprezentant al partidului „Renaștere”

„Suntem în secția de poliție și nimeni nu iese să vorbească cu noi. Un inspector a ieșit și ne-a informat că aici nu este niciun comisar, niciun subcomisar, niciun agent constatator. Nu putem vorbi cu nimeni. Ni s-a spus doar să lăsăm solicitarea în scris și să plecăm.”

Timp de mai multe ore, oamenii legii i-au ignorat pe membrii

Partidului Renaștere, invocând faptul că sunt ocupați și că lipsesc specialiștii. Mai spre seară, unul dintre angajații inspectoratului de poliție a ieșit să discute. Cu toate acestea, polițistul nu a putut explica din ce motive ziarele nu au fost predate reprezentanților partidului.

„-Noi am evacuat transportul, nu ziarele. – Vă informez și vă pot pune la dispoziție toate documentele că au fost ziare în interior. – O să vă invit la inspectoratul de poliție cu toate documentele. – Pe 21 octombrie sau mai devreme? – Când am să pot”.

În opinia avocatului Iulian Pociurcă, funcționarii publici și-au depășit deliberat atribuțiile, realizând că Partidul Renaștere nu încălcase nimic.

IULIAN POCIURCĂ, avocat

„Ofițerii Inspectoratului de Poliție Ciocana au confiscat o cantitate mare de materiale electorale, dar și microbuzul în care se aflau ziarele. Considerăm că nu există nicio încălcare în cazul nostru. Toate ziarele au fost tipărite ținând cont de toate datele de ieșire necesare: temele, plata și ținând cont că este vorba de materiale pentru campania electorală. Și noi presupunem că structurile statului, realizând legalitatea ziarelor tipărite, și-au depășit în mod deliberat atribuțiile”.

Potrivit lui Iuri Vitneanski, membrii Partidului Renaștere vor continua să facă tot posibilul pentru a restitui ziarele și a le distribui oamenilor înainte de alegeri.

IURI VITNEANSKI, membru al Partidului „Renaștere”

„Vom face tot posibilul să luăm aceste ziare și să avem timp să venim în fața oamenilor din țara noastră cu poziția pe care o susținem înainte de sfârșitul campaniei electorale.”

Anterior, funcționari ai Serviciului Fiscal, împreună cu ofițeri de poliție, au sigilat clădirea tipografiei, unde exista un tiraj de materiale electorale ale partidului Renaștere pentru referendum.

Responsabilii s-au referit la o anumită scrisoare cu titlu de recomandare a vicepreședintelui CEC, Pavel Postica, care, de fapt, nu are forță juridică. Această informație a fost confirmată anterior de însuși vicepreședintele CEC. Partidul Renaștere este un participant înregistrat oficial la referendum și are tot dreptul să tipărească și să distribuie materiale electorale. Potrivit reprezentanților partidului, toate acestea sunt o comandă politică flagrantă a PAS, care dorește în mod deliberat să scape de concurenții puternici.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE