15.2 C
Chișinău

„Vremurile bune” nu au ajuns în satul de baștină al Maiei Sandu. Locuitorii satului Risipeni spun că trăiesc ca-n epoca de piatră, iar președintele nu și-a îndeplinit nicio promisiune | VIDEO

Risipeni, raionul Fălești. Satul de baștină al președintelui Maia Sandu. După patru ani de mandat, am venit să vedem cu ce respiră locul în care s-a născut și a copilărit șeful statului. Vrem să aflăm de la localnici, dacă viața lor a devenit mai ușoară și dacă au ajuns la ei ”Vremurile bune” promise de consăteanca lor.

„ -Avem șase copii pe strada asta, apă nu este. Pensiile sunt mici, am 1700 de lei.
– Dar înainte ca să vină la putere v-a promis ceva că o să facă?
– Promiteau.
– Ce promiteau?
– A primis, dar nu se vede nimic din ce a promis ea. Pentru satul ei ar trebui să facă măcar ceva, toți președinții care au fost au făcut ceva pentru satele lor dar ea nu a făcut absolut nimic în acești patru ani”.

Unii locuitori au declarat că traiul lor e ca în epoca de piatră. Nu au nici cele mai elementare condiții, chiar și apa o iau din fântâni, ca pe vremuri, însă deloc „bune”.

„E distrus, eu pur și simplu vă invit într-o excursie până pe strada unde trăiesc eu. Ce vedeți aici, e foarte fain, dar acolo dacă plouă până nu se usucă eu de acolo nu ies, acolo e strașnic. Apă nu este, drum tot nu.
– Am înțeles că nici canalizare nu aveți?
– Noi acolo din civilizație avem doar lumină și internet și atât.
– Dar de când a venit doamna președintă la putere nu s-a schimbat nimic în acest sat?
– Eu nu sunt de aici din sat, adică am practic trei ani de când sunt aici dar nu, zero.
– Și ce părere aveți despre asta?
– Părerea mea e că trebuie la conducere un om sau femeie indiferent, adică trebuie schimbări, dar Maia Sandu nu a făcut schimbări, nu se văd schimbări, dar noi schimbare vrem. Părerea mea este că ea ne duce în dezastru”.

„- A făcut ceva Maia Sandu pentru sat?
– Păi dar ce nu vedeți? Când aici este glod nu poți aduce o căldare cu apă.
– Nu face nimic pentru sat?
– Da ce poate să facă, totul e risipit. A vândut țara românilor și mai departe nu știu ce a face cu Europa”.

Și casa părintească a Maiei Sandu am găsit-o lăsată în voia sorții. Vecinii ne-au spus că șefa statului mai vine și mai face ordine prin curte, dar nu se reține mult.

MARIA STOIAN, reporter Canal 5: „Aceasta este casa familiei Sandu. Locuința este mică, bătrânească. Este pus lacătul la poartă, semn că nu este nimeni acasă. Vecinii ne-au zis că Maia Sandu mai vine pe aici, deși rar și stă puțin. Iar unii săteni ne-au spus că de mult timp nu a pășit prin localitate și o văd doar la cimitir, de Paștele Blajinilor”.

„- Vine des pe acasă?
– Cine?
– Doamna Președinte.
– Mai vine, vine la Paști.
– Și când vine în sat ce face?
– Ce face? Mai stăm de vorbă câte un pic, dar nu stă mult că trebuie să plece și înapoi”.
– Dar o vedeți des prin sat?
– Nu, nu.
– Am înțeles că chiar dacă vine, vine cu paza?
– La Paștele Blajinilor la cimitir, dar eu de Paștele Blajinilor mă duc în satul meu natal și nu prea o văd, dar așa prin sat ca să meargă ea pe străzi să întrebe, să vadă ceva, poate avem nevoie de ceva, nu am văzut-o în patru ani niciodată”.

Chiar și vecinii care o apreciază mult și o susțin au declarat că Maia Sandu a făcut puține pentru satul său natal, iar din această cauză mulți au plecat din localitate.

„- Canalizare nu avem, avem puse țevi pentru apă dar încă nu este apă că apa nu vine singură, trebuie cheltuieli, trebuie multă muncă acolo, să aibă de unde o aduce ca să nu pună ceva de mântuială și as așteptăm până o să vină apa, dar noi ne aducem apă singuri.
– Apă la robinet nu aveți?
– Nu, da unde? Rare sate în care este apă la robinet, iaca avem fântână.
– Cum rar? Majoritatea satelor au apă la robinet, acum mai rar să nu fie apă la robinet.
– Da? Păi, da la noi nu are de unde încă”.

„- Ce a făcut dumneaei pentru sat de când e la putere?
– A amenajat lumini pe străzi care și cum, dar la noi nu este aici, strada noastră. Nici piatră, numai cât am adus eu că am lucrat ca tractorist.
– Cum s-a schimbat satul după ce a venit doamna Maia Sandu la putere?
– S-a schimbat că am rămas puțini”.

În comuna Risipeni locuiesc peste 2000 de oameni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE