O ştire care, cel mai probabil, îi va întrista pe iubitorii de dulce. Deși nu doar pe ei. La urma urmei, este o problemă pentru toată ramura. Producătorii de alimente bat alarma: zahărul în Moldova este mai scump decât în Europa. Asta înseamnă că preţul de cost al produselor care conţin zahăr crește. Drept urmare, mărfurile moldovenești nu pot concura cu cele importate și producătorii vor fi nevoiţi să reducă exportul. Și totul pentru că prețul produsului finit va fi înalt și necompetitiv. Mai multe întreprinderi au solicitat Guvernului ajutor în soluţionarea problemei.
Prețul angro al zahărului în Moldova este cel mai mare din Europa. Conform estimărilor antreprenorilor care îl folosesc în procesul de producție, costul lui cu ridicata în Moldova ajunge la 800 de euro fără TVA, în timp ce, de exemplu, în Polonia constituie 500 de euro, iar în Ucraina 420. Potrivit Logos-pres.md, asta se arată într-o scrisoare adresată premierului Dorin Recean de mai multe întreprinderi din industria alimentară. Se menţionează că în aceste condiții preţul de cost a crescut brusc, afectându-i serios potențialul competitiv pe piața UE. În același timp, consumatorul din Republica Moldova este nevoit să plătească cu peste 50% mai mult pe kilogram de zahăr decât cetățenii Uniunii Europene.
Directorul general al fabricii de cofetărie Bucuria, Ecaterina Cechină, consideră că în situația creată „este greu să concurezi chiar și pe piața internă cu produse similare din Ucraina, Rusia sau UE, în producția cărora se folosește zahăr cumpărat la un preț mult mai mic”. „Am ajuns în punctul în care a trebuit să renunțăm la fabricarea anumitor categorii de produse cu conținut ridicat de zahăr, precum Prețul excesiv al zahărului autohton pune industria națională de cofetărie într-o situație extrem de periculoasă”, a declarat șefa întreprinderii.
ECATERINA CECHINĂ, director general SA „Bucuria”
Deși marca Bucuria este cunoscută în toată lumea, este greu să concurezi chiar și pe piața internă cu produse similare din Ucraina, Rusia sau UE, în producția cărora se folosește zahăr cumpărat la un preț mult mai mic. Am ajuns în punctul în care a trebuit să renunțăm la fabricarea anumitor categorii de produse cu conținut ridicat de zahăr, precum caramelul. Prețul excesiv al zahărului autohton pune industria națională de cofetărie într-o situație extrem de periculoasă.
Administratorul companiei „Puratos-Mold” Iurie Perciun se teme că, în condiţiile scumpirii zahărului, produsele moldovenești care folosesc această componentă riscă să-și piardă poziția pe piața europeană.
„Suntem producător de ciocolată industrială, 90% din care exportăm în 15 țări UE. Zahărul este o materie primă importantă pentru produsele noastre, care poate determina competitivitatea noastră pe piețele către care exportăm. Concurenții noștri europeni vor cumpăra zahăr în 2025 la un preț de 500-600 de euro/tonă, iar noi cu 800 de euro. Asta reduce drastic competitivitatea noastră și practic ne scoate de pe piață”, a menționat Perciun.
IURIE PERCIUN, administratorul „Puratos-Mold”
Suntem producător de ciocolată industrială, 90% din care exportăm în 15 țări UE. Zahărul este o materie primă importantă pentru produsele noastre, care poate determina competitivitatea noastră pe piețele către care exportăm. Concurenții noștri europeni vor cumpăra zahăr în 2025 la un preț de 500-600 de euro/tonă, iar noi cu 800 de euro. Asta reduce drastic competitivitatea noastră – practic ne scoate de pe piață.
Ponderea zahărului în preţul de cost al produselor de cofetărie este de până la 45%, în înghețată – 25%, în băuturi – 12%, în dulcețuri – până la 50%, spun reprezentanții întreprinderilor specializate. Ei consideră că această situație „este o consecință a politicii protecționiste moștenite pe piața zahărului din Republica Moldova” și atrag atenția asupra dominației pe piață a doi producători care „controlează în totalitate piața prin fabricarea, vânzarea, distribuția și asimilarea cotelor tarifare existente.”
Potrivit expertului economic Sergiu Ungureanu, prețul zahărului a fost influențat atât de factori obiectivi, precum seceta, dar și subiectivi – și anume subvenții de stat mai mici în comparație cu alte țări și, drept urmare, ineficacitatea acestui tip de afaceri.
SERGIU UNGUREANU, expert economic
Prețul la noi a fost mare din cauza faptului că majoritatea producătorilor moldoveni au fost nevoiți să se închidă. Sau au fost cumpărați de monopoliști foarte mari de pe piața europeană și în cele din urmă au fost închişi. Pentru că din nouă fabrici de zahăr care lucrau în Republica Moldova, doar trei rămân în stare de funcționare. Din care, cel mai probabil, vor funcționa real doar două.
S-au redus foarte mult și câmpurile cu sfeclă de zahăr. Fermierii nu sunt interesați să o planteze în continuare, deoarece este scump și nu există o piață de vânzare garantată, adică au trecut la alte culturi, iar asta a redus foarte mult producția. Multe plantaţii au suferit din cauza secetei.
Nu avem sisteme de irigare care ar putea salva toate astea. Producția a scăzut cu cel puțin 55%.
Producătorii de alimente nu exclud că prețurile mari la zahăr se vor menține şi anul viitor. În rezultat se va diminua exportul produselor care conțin zahăr. Pentru rezolvarea problemei, agenții economici solicită autorităților introducerea unei cote suplimentare la importul preferenţial de zahăr din Uniunea Europeană în volum de 25 mii tone, care va acoperi penuria produsului în piața internă și va asigura stabilitatea prețurilor atât pentru consumatorii industriali, cât și pentru cei finali. Canal 5 a contactat Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova pentru comentarii, dar nu am primit răspuns la apeluri.