11.2 C
Chișinău

Festivalul Vinului la Orhei: O celebrare a tradițiilor viticole moldovenești și a comunității locale

În municipiul Orhei a fost sărbătorită Ziua Națională a Vinului. Este o tradiție anuală, care, de la an la an, este marcată cu tot mai mare fast. Anul acesta, ceremonia a început cu o demonstrație a artei vinificației, iar oaspeții festivalului au contemplat cum băutura lui Bacchus era produsă încă de bunicii și străbunicii noștri, căci așa era obiceiul în vremuri străvechi – fiecare gospodar aduna toamna recolta și făcea adevăratul vin moldovenesc.

La această mare sărbătoare din Orhei au fost reprezentate toate localitățile din raion. Primăriile au prezentat în toată splendoarea tradițiile viticole și culinare ale fiecărui sat, și, desigur, ale municipiului Orhei.

TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei

„Este o sărbătoare foarte frumoasă, pe care o organizăm în fiecare an la Orhei. Anul acesta suntem bucuroși să vedem că toate primăriile din raionul Orhei au fost prezente la eveniment. Am încercat să organizăm totul la cel mai înalt nivel. Am văzut cum fiecare primărie s-a pregătit, a fost foarte frumos, fiecare primar a pus suflet în această sărbătoare. Le mulțumesc tuturor celor care au participat, oamenii au fost mulțumiți, am văzut fețele lor fericite, zâmbetele lor sincere.”

Au venit să sprijine sărbătoarea de la Orhei conducerea municipiului, administrația raionului Orhei, dar și reprezentanții blocului politic „Victorie”. Marina Tauber, în discursul său de pe scena festivă, a felicitat toți lucrătorii din industria vinului.

MARINA TAUBER, deputat al blocului „Victorie”

„Cu toții știm că cultura ne salvează în cele mai dificile vremuri. Cu toții suntem mândri de ceea ce se întâmplă în orașul Orhei și în raionul Orhei. Aceasta înseamnă atât dezvoltarea noastră, cât și păstrarea tradițiilor noastre. Felicit toți producătorii de vin și pe toți cei care lucrează în această industrie. Această ramură ne face cunoscuți în toată lumea. Vinul nostru este incredibil, vinul nostru este cel mai bun și de fiecare dată trebuie să ne amintim de asta și să o spunem cu voce tare.”

VASILE ADAȘAN, președintele raionului Orhei

„Ziua Vinului este o sărbătoare specială pentru Moldova și pentru raionul Orhei. Chiar la Orhei au fost puse bazele acestei frumoase sărbători. În anul 2000 a fost organizat pentru prima dată Festivalul Vinului, domnul Globa fiind atunci președintele județului Orhei, și de atunci acest frumos festival este sărbătorit anual atât în raionul Orhei, cât și în întreaga Republica Moldova”.

La sărbătoarea vinului de la Orhei, surprize au fost organizate pentru vizitatorii de toate vârstele. Pentru copii au fost disponibile întreaga zi animatori și atracții. Pe scenă au evoluat ansambluri de copii și vedete ale estradei moldovenești. Adulții au avut ocazia să deguste cele mai bune vinuri produse în raionul Orhei și să se delecteze cu plăcintele tradiționale moldovenești.

Conform tradiției, administrația raionului Orhei și a municipiului Orhei au premiat cei mai buni vinificatori ai anului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE