Presiune, abuz și intimidare. Așa a comentat comunitatea de experți incidentul legat de pliantele partidului „Renaștere”. În opinia multora, nu este nimic surprinzător în faptul că autoritățile nu permit concurenților să desfășoare o luptă corectă. Mai mult, se anticipează că presiunea va crește.
Autoritățile nu au încredere în propriul popor și încearcă să îi limiteze drepturile. Așa a reacționat expertul juridic Stanislav Pavlovschi la situația conflictului cu un lot de pliante ce aparțineau Partidului „Renaștere”. Pavlovschi a explicat – fiecare participant la referendum, înregistrat la CEC, are prin lege dreptul deplin de a-și promova opiniile și ideile.
STANISLAV PAVLOVSCHI, expert juridic
Dreptul de a participa la referendum. Participarea la un referendum trebuie să fie activă. Adică, o persoană nu are doar dreptul de a vota pro sau contra. Ea are dreptul de a-și promova poziția. De a participa la campania de promovare a referendumului, inclusiv la difuzarea de materiale legate de referendum. În acest caz, acest drept este încălcat.
Vă reamintim că pliantele electorale ale Partidului „Renaștere”, care îndemnau la vot împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, au fost blocate la tipografie, în baza răspunsului lui Pavel Postica, vicepreședintele CEC, la o anchetă a poliției. Oficialul a confirmat ulterior că scrisoarea sa era consultativă, nu obligatorie. Potrivit juristului Iurie Mărgineanu, pentru a bloca distribuirea materialelor electorale, este nevoie de dovezi solide că acestea au fost tipărite cu încălcări. Iar dacă nu există astfel de dovezi, atunci vorbim despre abuz.
IURIE MĂRGINEANU, jurist
Partidul s-a înregistrat ca participant la referendum. Dacă este pro sau contra este o altă problemă. Dacă nu există dovezi, aceasta va afecta desfășurarea referendumului în sine și echilibrul politic în republică. Dacă nu există dovezi, este un abuz pur. Haideți să vedem ce fac cu canalele Telegram. Le închid – nu există suspiciuni. vă dați seama că există o luptă pentru viitorul Republicii Moldova și unde se va ajunge.
Potrivit jurnalistului Valeriu Reniță, nu este nimic surprinzător în faptul că autoritățile nu permit concurenților să distribuie materiale electorale. Jurnalistul crede că aceasta este o înăsprire planificată a tuturor măsurilor.
VALERIU RENIȚĂ, jurnalist
Metoda lor este presiunea continuă, presiunea sau intimidarea. Este ceea ce au făcut în timpul acestor alegeri. Și o vor face până în ziua alegerilor, sunt sigur de asta. De fapt, aceste alegeri pot fi considerate fraudate. Începând cu faptul că Maia Sandu nu ar fi trebuit să fie înregistrată, deoarece a încălcat imediat legea la înregistrare. Din moment ce ea s-a înregistrat din partea partidului PAS, iar legea spune altceva, ea nu se poate înregistra pentru al doilea mandat din partea acestui partid.
Valeriu Reniță a mai spus că partenerii occidentali închid ochii la încălcările comise de actuala guvernare, din motive geopolitice. Atât timp cât actualii guvernanți îndeplinesc toate indicațiile partenerilor occidentali, aceștia se prefac că în Republica
Moldova nu există abuzuri.