11.2 C
Chișinău

Echipele de poliție au blocat ieșirea din tipografie, iar un inspector fiscal a fugit. Cum au încercat autoritățile să împiedice partidul „Renaștere” să obțină legal ziarele de campanie tipărite

Cu cât sunt mai aproape alegerile, cu atât mai multe devin atacurile. Recent, angajații Serviciului Fiscal împreună cu polițiștii au sigilat clădirea tipografiei, unde se imprima materialul partidului „Renaștere”, destinat campaniei pentru referendum. Oficialii s-au referit la o scrisoare a vicepreședintelui CEC, Pavel Postica, care de fapt nu are forță juridică. Reprezentanții partidului afirmă că acesta este un ordin politic din partea partidului de guvernământ, care intenționează să scape de concurenți puternici.

În Moldova, tensiunile cresc înainte de alegeri. În seara de 12 octombrie, poliția a stopat o mașină condusă de deputatul Vasile Bolea. În vehicul se aflau pliantele tipărite ale partidului „Renaștere”, a declarat reprezentantul Blocului „Victorie”, Veaceslav Jukov. Potrivit acestuia, pliantele erau destinate campaniei electorale pentru referendumul constituțional.

VEACESLAV JUCOV, reprezentant al Blocului „Victorie”

„Acum asistăm la o altă încălcare flagrantă a așa-numitei justiții a Maiei Sandu. Poliția a oprit o mașină condusă de deputatul Vasile Bolea, care încerca să transporte pliantele, care au fost tipărite oficial și plătite oficial de partidul „Renaștere”, înregistrat oficial drept concurent electoral la referendum, pentru a se opune aderării la Uniunea Europeană, împotriva acestui referendum neconstituțional. Dar vedem că polițiștii au o cu totul altă informație.”

Pentru confiscarea materialelor electorale au fost implicate cel puțin cinci echipaje de poliție. Martorii spun că părea că toată poliția din Chișinău s-a adunat pentru acest caz.

După negocieri îndelungate, poliția a eliberat microbuzul. Mai târziu, liderul partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, a comentat incidentul, citând Codul electoral. Partidul a reamintit că formațiunea politică este înregistrată oficial la CEC pentru a participa la referendum, având poziția „împotrivă”, astfel încât confiscarea materialelor tipărite este ilegală.

NATALIA PARASCA, lider al partidului „Renaștere”

„Conform articolului 70.1, cetățenii Republicii Moldova, partidele politice, blocurile electorale, candidații și persoanele de încredere ale acestora au dreptul să dezbată liber și în toate aspectele programele electorale ale concurenților, calitățile politice, profesionale și personale ale candidaților, și să desfășoare campanie electorală în cadrul adunărilor, mitingurilor, întâlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mass-mediei, afișelor electorale sau prin alte forme de comunicare.”

Dar provocările nu s-au oprit aici. Situația s-a repetat la o tipografie de unde reprezentanții partidului au încercat să ridice materialele. Deși aveau toate documentele, reprezentantul inspectoratului fiscal a refuzat să semneze avizele, invocând o scrisoare recomandată de la vicepreședintele CEC, Pavel Postica, prin care se interzicea eliberarea ziarelor electorale al partidului „Renaștere”.

„Dacă nu semnați, dați-ne un răspuns scris, pe baza cărui temei nu semnați documentele. Ca persoană autorizată, trebuie să ne oferiți un răspuns în scris. – Nu vă datorez nimic. – Cum adică nu ne datorați nimic? – Ce avem noi de discutat este cu agentul economic. Vom discuta cu agentul economic.”

La cererea de a semna documentul, inspectorul fiscal pur și simplu a plecat.

„Nu vă cerem să faceți politică, vă cerem să acționați conform legii. Ați fost delegat aici cu anumite drepturi, nu-i așa?…”

Și de această dată nu au lipsit forțele de ordine. La tipografie a sosit un echipaj de poliție, deoarece, aparent, au primit un semnal despre prezența unor persoane suspecte în incintă.

Ulterior s-a aflat că poliția a fost chemată de angajații Serviciului Fiscal. În ciuda orei târzii, a sosit personal comisarul sectorului Ciocana, însoțit de câteva mașini de poliție, care au blocat ieșirea din tipografie.

„Cu ce temei? – Pentru a verifica informația. – Ce informație? – Prezența unor persoane suspecte în incintă. – V-am oferit toate datele, ați verificat? – Vom verifica din nou, ne facem treaba. – Bine, verificați, doar lăsați-l pe deputat să plece cu ziarele, ceilalți vor rămâne. – Avem ordin ca, până la clarificarea circumstanțelor, să nu permitem ieșirea.”

Iar principalul argument a rămas scrisoarea domnului Postica.

„Cum adică nu putem ieși, dacă putem. – Nu există semnătura. – Pe baza documentelor și plății, avem dreptul să ridicăm ziarele. – Vă explic, avem o plângere. – Aceasta este scrisoarea domnului Postica. E doar o recomandare, nu este o decizie, dați-ne o decizie!”

Directorul tipografiei a afirmat și el că inspectorul fiscal nu are niciun temei legal să refuze semnarea facturii, astfel încât să poată preda marfa comandată și plătită în mod legal. Totuși, al doilea angajat al postului fiscal nu a fost convins de aceste argumente și a plecat. Membrii partidului „Renaștere” au descărcat manual materialele pe stradă pentru ca directorul tipografiei să poată închide oficiul și să plece acasă. Ziarele au rămas pe stradă, alături de membrii partidului „Renaștere” și de polițiști, care continuă să blocheze transportarea ziarelor de pe teritoriul tipografiei.

NATALIA PARASCA, liderul partidului „Renaștere”

„În acest moment, poliția cum stătea și îngrădea ziarele noastră – așa și stă. Două echipaje de poliție nu permit să fie ridicate ziarele, nu există niciun temei legal, niciun document, niciun ordin sau decizie. În această dimineață, CEC a amendat câteva partide, inclusiv unii candidați la președinție pentru anumite încălcări, și a trimis scrisori oficiale tuturor. Partidul „Renaștere” nu a fost menționat, nu am încălcat nimic, iar CEC nu a făcut niciun comentariu pe această temă. Desigur, acest lucru are legătură doar cu faptul că facem campanie împotriva referendumului, numai despre asta este vorba.”

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a confirmat în cadrul unui interviu pentru postul nostru de televiziune că scrisoarea pe care Serviciul Fiscal și poliția au luat-o ca bază pentru a interzice eliberarea ziarelor are doar caracter de recomandare, menționând că documentul a fost întocmit pe baza solicitării tipografiei și a Serviciului Fiscal.

PAVEL POSTICA, vicepreședinte al CEC

„Tipografia a trimis o solicitare către Comisia Electorală Centrală pentru a verifica dacă materialele electorale sunt conforme cu legea. Aceeași solicitare a fost trimisă și de Serviciul Fiscal. Am verificat conținutul și am constatat că materialele electorale conțineau elemente de agitație electorală pentru alegerile prezidențiale. Totuși, acest partid nu este înregistrat în calitate de concurent în aceste alegeri, așa că am trimis această scrisoare cu caracter de recomandare.”

La rândul său, liderul partidului „Renaștere” susține că materialele de campanie au fost tipărite în mod legal și se referă strict la referendum, la care partidul a fost înregistrat oficial ca participant.

NATALIA PARASCA, liderul partidului „Renaștere”

„Suntem înregistrați ca participanți la referendum cu poziția „împotrivă”, avem toate documentele și chitanțele. Toate acestea sunt legate strict de referendum. Iată pe ziar – „nu referendumului”. Nu există niciun candidat la președinție aici, niciun președinte. Este doar ziarul partidului „Renaștere”.

Ne-am adresat pentru comentariu către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General de Poliție, Diana Fetco. Cu toate acestea, nu am primit niciun răspuns la apelurile și mesajele trimise.

Reprezentanții partidului „Renaștere” au menționat că, în acest moment, împreună cu avocații, pregătesc scrisori către structurile internaționale.

VASILE BOLEA, deputat

„Vrem să atragem observatori internaționali, astfel încât să vadă acest abuz și să-l înregistreze în rapoartele lor privind rezultatele alegerilor.”

Partidul „Renaștere” consideră că toate aceste acțiuni ale autorităților au drept scop să împiedice distribuirea ziarelor către alegători. Regimul Sandu – PAS a recurs la aceste abuzuri evidente, iar poliția și fiscul au devenit instrumentele lor în aceste ilegalități.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE