11.2 C
Chișinău

Când limita visurilor este să cumperi o vacă pentru a nu muri de foame. O poveste despre sărăcie și dragostea unui tată care își crește singur cei patru copii

Pentru cei patru copii ai săi este și tată, dar și mamă. După ce l-a părăsit soția, Andrei Iavorschii își crește singur micuții, iar tot ce le poate oferi din belșug, este doar dragostea – cu celelalte se descurcă mai greu. Lipsurile și sărăcia în care sunt nevoiți să-și ducă existența par să nu se mai termine. Bărbatul muncește, însă salariul pe care-l aduce în casă nici pentru cele necesare nu prea ajunge. Oamenii cu suflet mare îi mai întind câte o mână de ajutor, dar pentru autorități necazurile unui tată cu patru copii mici parcă nici n-ar exista. Cum trăiesc și la ce visează ei, aflați în următorul reportaj.

Are o casă veche, multe griji, lipsuri cu duiumul, patru copii și un mare necaz – că nu le poate oferi un trai decent. Andrei Iavorschii din satul Chirileni raionul Sîngerei își crește singur copiii. Mama i-a părăsit, când cel mai mic avea doar un an, iar de atunci, pe umerii bărbatului au căzut toate grijile casei.

ANDRDEI IAVORSCHII, tată a patru copii

Ea nici nu vrea să audă de acești copii. Nici nu vrea să audă, înțelegeți? Eu știu că mama că nu sunt lângă tine trebuie să te usuci numai auzind cuvântul copii. Eu să fii fost, vorbeam ore întregi cu ei. Da ea hai, hai că eu mă grăbesc și s-a dus.

Andrei este cioban. Zile întregi este pe deal, iar salariul modest – de doar cinci mii de lei – nu-i permite să le ofere copiilor tot ce ce au ei nevoie. Pentru a face față năvoilor, vara trecută și-a luat fiul de 11 ani cu el la muncă. Cu ajutorul băiatului, a mai acoperit niște găuri, spune bărbatul.

ANDRDEI IAVORSCHII, tată a patru copii

Să spun cinstit vă spun cum este, adevărul. Băiatul a fost toată vara cu mine la stână. I-a dat stăpânul 3000 mii de lei pe lună și atunci puțin noi ne-am ridicat că el a primit grămadă 9000 de lei și eu 5000 de lei. 5000 de lei acoperim întâi borțele și ce rămâne lăsăm la mâncare și gata.  Nu prea ne permitem noi așa cum toată lumea să cumpere poate ceva mai gustos. Noi așa după putere.

Vine iarna, iar odată cu ea – marea grigă – cum își va încălzi copiii? Andrei spune că nu a reușit să-și procure lemne de foc, fiindcă sunt prea scumpe pentru bugetul lor. Cu grămada modestă pe care a reușit să o adune, sigur nu iese din iarnă!

ANDRDEI IAVORSCHII, tată a patru copii

– Aceste lemne le-ați adus cu căruța? Da, uite această grămadă și tot, este pe toată iarna. Mai mult nu este nimic și am rugat un pădurar să îmi deie niște crengi să îmi iau că vine iarna.

Andrușa întrebări nu sunt numai să nu atingi copacii. Ce am putut am luat mai mult nu am.

Căsuța în care se înghesuie toți este mică și veche. Capul familiei mai încearcă s-o cârpească pe unde poate, dar tabloul nu se schimbă prea mult.

ANDRDEI IAVORSCHII, tată a patru copii

Podeaua este rea, am luat și am turnat și am pus așa, măcar să fie călduț. Apoi voi cumpăra un linoleum așa și măcar copiilor nu le va fi frig la picioare. Peretele cel de afară este crăpat și fuge și am chemat un meșter și mi-a pus plasă, l-a îndreptat, dar nu am avut bani mai departe cu ce să cumpăr. Așa și a rămas.

Bărbatul spune cu recunoștință că are mare noroc de bunătatea oamenilor care îi mai aduc câte o haină pentru copii, câte o pereche de încălțăminte…

ANDRDEI IAVORSCHII, tată a patru copii

Acestea sunt oferite de oameni. Da, da, de la lume – perne, niște oghealuri.

În schimb de la autorități, nu a văzut niciun ajutor. Dezamăgit, Andrei spune că nu mai așteaptă vremurile bune, promise de cei de la putere și că a trecut el la viața lui prin multe greutăți, dar așa ca acum – nu a mai fost.

ANDRDEI IAVORSCHII, tată a patru copii

Nu știu Guvernul acesta unde se uită. Eu am rămas fără tată de la 7 ani, eu am crescut foarte greu. Numai prin stână am crescut, altceva nu am văzut, de discoteci nu am știut, de nunți nu am știut. Eu numai pe deal eram dar era altfel dar acum le zici se uită la tine se întorc și pleacă.  – Vă spun cum este nu mi-a dat o lingură de făină sau o lingură de ulei.

Are Andrei și planuri de viitor. Și copiii au visuri frumoase, însă nu e timp de ele. Dorințele mult mai pământești sunt la ordinea zilei.

ANDRDEI IAVORSCHII, tată a patru copii

– Copii nu au visat la o vacanță, la mare? Noi la acestea nu ne gândim. Noi acum tare ne-am pus în plan dacă s-a primi să cumpărăm o vacă. Tare am vrea o vacă, tare. – Asta e și dorința mea… Da tare ei vor.  Un chișleac, o smântână, o brânză, un lapte, altfel la copii. Repede facem un terci, paste cu lapte. Dar dacă nu este.

Andrei spune că își face mari griji pentru ziua de mâine, deoarece este responsabil de soarta a patru copii, cărora ar vrea să le ofere mai mult decât poate acum. În condițiile vremurilor în care trăim însă raza de speranță pare că e din ce în ce mai îndepărtată

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE