11.2 C
Chișinău

Arestări politice în Orhei: Opinia publică se ridică împotriva abuzurilor guvernamentale

Patru fete reținute la sfârșitul săptămânii trecute în urma perchezițiilor de la primăria Orhei rămân 30 de zile în izolare. Trei dintre ele sunt în arest la domiciliu, iar una a fost trimisă la penitenciarul numărul 13. Iată, atât de drastic. În același timp, avocații afirmă că nu există niciun motiv pentru reținerea lor, cu atât mai puțin pentru arest. Toate aceste acțiuni se fac doar pentru a intimida și exercita presiune psihologică asupra angajatelor primăriei din Orhei.

Câte 30 de zile de arest au primit cele patru funcționare de la Primăria Orhei, reținute după descinderile mascaților în mai multe birouri ale instituției. Una dintre femei a fost trimisă în izolatorul Nr

Avocații spun că judecătorii au luat deciziile fără probe, iar procurorul nu a vrut să explice jurnaliștilor ce acuzații aduce angajatelor administrației locale din Orhei. Acesta a plecat imediat ce s-a încheiat ședința și ne-a trimis la serviciul de presă al CNA. De altfel, reprezentanții acesteia din urmă au refuzat categoric să ia lucruri de primă necesitate pentru femeile reținute. Chiar dacă unul dintre avocați a explicat că clienta sa nu rezistă fără obiectele personale, angajatul de la anticorupție a fost de neclintit. Motivul refuzului – e zi de odihnă.

Angajații primăriei Orhei, reținuți în urma perchezițiilor de vineri, și- au primit măsurile de reprimare. Trei dintre aceștia se vor afla în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, iar o altă persoană a fost trimisă, pentru aceeași perioadă, la Penitenciarul Nr. 13. Deciziile au fost luate sâmbătă, 12 octombrie, de judecătoria Ciocana.

Funcționarii publici se declară nevinovați.

ELENA TONEAN, angajata primăriei Orhei

-Vă recunoașteți vina? -Nu, nu-mi recunosc vina, duceți-vă la Maia Sandu a voastră. Filmați, filmați, mincinoșilor, sunteți fix ca și dânsa.

Avocații spun că vor contesta hotărârea, pentru că nu au fost prezentate probe ce ar demonstra vinovăția clienților lor, afirmă ei.

VADIM BANARU, avocat

În esență, cu decizia instanței luată împotriva persoanei pe care o apăr nu sunt de acord, considerăm, în general că nu trebui să fie reținută, ca și celelalte persoane. Evident, vom contesta decizia. Noi am pledat pentru eliberarea imediată a persoanei pe care o apăr inclusiv, față de celelalte persoane.

Urmează ca Curtea de Apel să se expună.

DUMITRU MARCO, avocat

Nu există careva riscuri invocate de către procuror, au fost doar declarative.  Lipsesc probe și sunt niște înscrisuri, niște stenograme din care nu reiese absolut nimic.

INA PERȚU, avocat

Nici o probă nu au adus, au pus niște înregistrări video descifrate, rupte din context, clienta mea nici nu vorbește de corupere, nici despre alte acțiuni ilegale.

Procurorul a refuzat să răspundă la întrebările reporterului nostru. În același timp, susținătorii celor patru funcționari reținuți s-au adunat în fața instanței de judecată, unde au scandat lozinci împotriva guvernării și au cerut justiție corectă.

VAN GUCI, activist, membru al Bocului politic ”Victorie”

Suntem mai mult ca niciodată martorii unui dezmăț politic. Cei care strigau patru ani în urmă că își doresc o democrație sănătoasă și libertate a cuvântului în țara noastră, astăzi, subjugă orice candidat electoral.

Au fost reținute fără a explica pentru ce, cu învinuire inventată de Maia Sandu și regimul PAS. Noi am venit să cerem justiție corectă, dreptate pentru femeile care au acasă copii, soți și părinți, și care luptă pentru țara noastră.

Persoanele reținute nu au putut primi nici măcar lucruri personale. Deputatul Marina Tauber și avocatul Vadim Banaru au încercat sâmbătă să le aducă obiecte de primă necesitate și, cu toate că aveau permisiunea procurorului, reprezentanții CNA nu le- au permis să predea pachetele.

VADIM BANARU, avocat

A fost o persoană, care a vorbit cu colegii dumneavoastră, unde i s-a sus, pe holul instituției, că dacă este acceptată cererea de către procuror, noi primim că este zi de odihnă, noi ne-am conformat.

MARINA TAUBER, deputat grupul parlamentar „Victorie”

Eu insist să verific care sunt condițiile de detenție. Sunt Marina Tauber, deputat în Parlament, conform legii, eu am acest drept și rog să fie executat.

Reprezentantul CNA nu a dat însă curs solicitării deputatului de a vedea în ce condiții stau angajatele și de a le transmite pachete, pentru că…e zi de odihnă.

CRISTIAN ENACHE, reprezentant CNA

Ceea ce ține zilele de odihnă, zilele de sărbătoare, de weekend, doar avocatul are accesul în cazul că se notifică vizita cu șase ore înainte, în rest, toate coletele, accesul este interzis.

Vadim Banaru a explicat că dusese lucruri fără de care femeile reținute nu puteau sta nici măcar o zi. Marina Tauber a confirmat, la rândul său, că în camerele de detenție nu există strictul necesar de care are nevoie o persoană, doarece, a stat și ea în una dintre acestea. Avocații consideră că toate aceasta se fac pentru a intimida și a exercita presiune psihologică asupra tinerelor reținute.

Pot să constat că aceasta este o răfuială față de persoanele care nu au vrut să facă declarații și nu au vrut să recunoască acele învinuiri nefondate, presate psihologic, ținute în frig și foame, cu speranța ca prin suferințele acestor persoane cineva să-și satisfacă poftele.

MARINA TAUBER, deputat grupul parlamentar „Victorie”

Nu am înțeles a cui este decizia, dar este clar că este iarăși o decizie politică. Cum să nu permiți, mai ales că este permisiunea din partea procurorului care a solicitat acest arest și această detenție.

Marina Tuber și Vadim Banaru au anunțat că vor depune o plângere, pentru ca instituțiile competente să examineze aceste acțiuni ale reprezentanților CNA. Amintim că, vineri, 11 octombrie, ofițerii CNA au descins, la primăria Orhei, într-un dosar pornit pe faptul coruperii pasive și încălcării modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice și ale fondurilor electorale. Oamenii legii au dat busna în mai multe birouri, printre care cel al primarului, Tatiana Cociu, dar și în cabinetele deputatului Marina Tauber, pe care le închiriază în cadrul primăriei. Potrivit avocaților, anchetatorii nu au găsit nimic și nu au confiscat nimic, în afară de telefoanele angajaților.

Reprezentanții autorității locale, dar și cei ai blocului politic ”Victorie”, susțin că acestea sunt niște presiuni făcute la comanda Maiei Sandu. ”Cu cât ne apropiem mai mult de alegeri, cu atât intimidările față de reprezentanții blocului politic „Victorie” sunt mai aprinse”, spun aceștia. În urma descinderilor, au fost percheziționați 18 funcționari publici ai primăriei Orhei, patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore. Toți cei vizați se declară nevinovați.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE