14.4 C
Chișinău

Uraganul Milton a ucis cel puțin 16 oameni și a făcut pagube de 50 de miliarde de dolari în SUA

Peste două milioane de locuințe din Florida au rămas fără curent electric vineri seara, în urma trecerii uraganului Milton, care a cauzat cel puțin 16 decese și pagube estimate la aproximativ 50 de miliarde de dolari.

„Nu am experimentat cel mai rău scenariu, dar am fost grav afectați”, a declarat guvernatorul Ron DeSantis, subliniind că statul a fost deja lovit la sfârșitul lunii septembrie de uraganul Helene, care a dus la moartea a cel puțin 237 de persoane, inclusiv 15 în Florida.

Președintele american Joe Biden a afirmat vineri că uraganul Milton a provocat daune estimate la 50 de miliarde de dolari și a anunțat o vizită în regiunea afectată duminică. Autoritățile locale au raportat 16 victime în diverse comitate, cel mai grav afectat fiind comitatul Saint Lucie, cu șase decese, pe coasta de est a peninsulei. Această zonă, împreună cu altele, a fost puternic lovită de tornade care s-au format înainte ca uraganul să ajungă pe uscat, miercuri seara, în apropiere de Sarasota.

Milton a traversat peninsula spre est în timpul nopții, ajungând în Atlantic. Florida, al treilea stat din SUA ca număr de locuitori (22 de milioane), este frecvent expusă la uragane. Schimbările climatice și încălzirea apelor oceanelor cresc probabilitatea intensificării rapide a uraganelor și riscul producerii unor fenomene meteorologice mai severe, conform cercetătorilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE