25 C
Chișinău

Vis ruinat de birocrație și dezinteres. La mai bine de jumătate de an după ce Guvernul a alocat bani, Hecenii continuă să se antreneze într-o sală avariată | VIDEO

Au trecut mai bine de șase luni de când Guvernul a alocat bani pentru ca membrii ansamblului Hecenii să se poată antrena în condiții adecvate, dar și acum, copiii fac repetiții într-o sală cu pereții plini de mucegai, de pe care tencuiala se desprinde, iar podeaua este avariată.

DIONISIE COBÎLAȘ, conducătorul ansamblului ”Hecenii”: „Cea mai mare problemă a acestei pardoseli este înclinarea. Ce ține de fisuri noi încercăm să reparăm în așa mod. Vreau să vă spun că la momentul de față avem probleme foarte mare cu acoperișul. Din exterior se vede că această clădire conexă ea se desprinde de clădirea de bază”.

În interior nu există nici vestiar amenajat. Conducătorul ansamblului a menționat că, deși există o încăpere destinată acestui scop, primarul localității Heciul Nou nu le oferă cheile, astfel încât tinerii sunt nevoiți să se schimbe pe rând în sala de repetiții.

DIONISIE COBÎLAȘ, conducătorul ansamblului ”Hecenii”: „Noi iarăși nu avem la moment cheia de la vestiar. În momentul procesului de lichidare noi am dat tot inventaru. Ați încercat să-i explicați primarului că sunt copii care trebuie să se schimbe? -Este absolut inutil, dumnealui nu vrea sub niciun chip să iasă cu noi la contact”.

Banii oferiți din Fondul de Rezervă ar fi trebuit folosiți pentru reparația actualei încăperi, dar conducătorul tinerilor dansatori vrea o sală nouă, care să le ofere copiilor tot confortul necesar.

DIONISIE COBÎLAȘ, conducătorul ansamblului ”Hecenii”: „Un milion și 300 de mii care au fost alocați per general pentru reparația sălii și care au fost alocați pripit fără ca să ia cont ca să ceară părerea cetățenilor din această localitate sau a mea personală, acest milion și 300 de mii dacă va fi învestit anume în acest locaș eu cred că vor fi bani irosiți”.

A găsit și o parcelă de pământ în sat care stă nefolosită și pe care au putea fi ridicat un nou centru artistic, numai că birocrația îi împiedică să-și vadă visul împlinit. În acte figurează că pe acel teren există o grădiniță, care a fost demolată, numai că acest lucru nu s-a trecut și în documente, pentru că lucrările de eliminare a construcției nu au fost încheiate definitiv.

ANDREI DONŢU, primarul satului Heciul Nou: „Când s-a inițiat procedura de delimitare s-a depistat că fosta grădiniță era demolată din 2007, dar nu a fost înregistrată cu demolare, nu erau scoase la capăt niște lucrări, ceea ce ne-a împiedicat la predarea acestui teren, asta ne tărăgănează și ne reține”.

Primarul promite să rezolve problema deja după alegerile prezidențiale, deși nu-i clar de ce-l împiedică acest scrutin să-și facă treaba. Cert este că, dansatorii vor trebui să mai aștepte. L-am întrebat pe edil cum răspunde la acuzațiile legate de accesul interzis pe care l-ar avea copiii în vestiar din cauza sa.

ANDREI DONŢU, primarul satului Heciul Nou: „Cheile de la vestiar sunt luate de dumnevoastră și nu le dați înapoi. -Absurd. – Negați aceste acuzații? -Categoric. Suntem tineri în activitate, dar nu suntem chiar așa de egoiști și atât de incompetenți și înfricați ca să încălcăm legea sau să depășim anumite limite, asta-i din cale-afară”.

Tinerii dansatori au sperat că pentru soluționarea mai rapidă a problemei îi va putea ajuta ministrul Culturii, Sergiu Prodan, numai că așteptările lor au fost zadarnice, spune coregraful Dionisie Cobîlaș.

DIONISIE COBÎLAȘ, conducătorul ansamblului ”Hecenii”: „Din punctul meu de vedere, el a ignorat tot ceea ce s-a întâmplat cu ”Hecenii” până acum și respectiv ignoră și până în prezent”.

Canal 5 a încercat să ia legătura cu ministrul Culturii Sergiu Prodan și președintele raionului Sângerei Cristian Cainarian, însă nu am primit un răspuns la apeluri. Atunci însă când
Ansamblul ”Hecenii” a adus acasă laurii de la concursul de peste Prut ”Românii au Talent”, toți cei trei conducători ai țării nu au ratat ocazia să-și atribuie merite străine, declarându-se interesați de problemele cu care se confruntă tinerii.

Maia Sandu i-a primit la președinție și le-a promis susținere. Guvernul a găsit repede banii necesari și a anunțat că alocă 1,3 milioane de lei, iar deputații din PAS i-au chemat în Parlament unde i-au aplaudat la scenă deschisă.

De atunci a trecut mai mult de jumate de an și, se pare că, puterea de la Chișinău a uitat de existența acestor tineri, iar la nivel local lucrurile stau pe loc.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE