25 C
Chișinău

Tiraspolul acuză Chișinăul că nu deschide secții de votare în regiunea transnistreană pentru referendumul din 20 octombrie. Reacția Biroului de Reintegrare | VIDEO

Tiraspolul acuză Chişinăul că nu deschide și în regiunea transnistreană secţii de votare pentru referendumul de modificare a Constituţiei privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Într-un comentariu, pretinsul Minister de Externe spune că recepţionează numeroase adresări de la cetățeni, asociații obștești și reprezentanți ai societății civile, provocate de declarațiile oficialilor moldoveni și europeni despre raioanele din stânga Nistrului în contextul plebiscitului planificat pentru 20 octombrie.

Instituţia de la Tiraspol scrie că a așteptat răbdător și a analizat cu atenție pregătirea pentru referendum, sperând că și vocea cetățenilor din zona transnistreană va fi importantă. Potrivit comunicatului, din momentul anunțării plebiscitului la sfârșitul anului trecut, Tiraspolul a fost dispus să discute despre parametrii de exprimare a voinței locuitorilor din regiune.

„Speram la abordări adecvate din partea Republicii Moldova, astfel încât, în cadrul principiilor și procedurilor democratice, toți transnistrenii, indiferent de apartenența lor juridică civilă, să aibă ocazia să se pronunțe asupra unei probleme care le afectează viitorul. Dar vedem că în toți acești ani, Chişinăul acționează obişnuit, intenționat privându-i pe locuitorii din stânga Nistrului de participare reală la viața politică a Republicii Moldova. Timp de un an, partea moldovenească nu a făcut niciun efort ca să inițieze dialogul pe tema referendumului. Este evident că ea nu are nevoie de transnistreni, nu o interesează părerea lor, în schimb îi este comod să speculeze despre „preocuparea” pentru drepturile locuitorilor din raioanele estice”, se arată în mesajul pretinsului Minister de Externe.

Potrivit instituției, „spre deosebire de Republica Moldova, statalitatea zonei transnistrene a fost creată prin voința poporului cu scopul principal de a proteja și asigura interesele oamenilor. Anume din acest motiv toate deciziile vitale pentru regiune au fost adoptate în mod deschis, democratic de exprimare populară: în perioada istoriei moderne a raioanelor din stânga Nistrului au avut loc șapte referendumuri. În legătură cu planurile Moldovei de a ignora poziția poporului transnistrean, fără măcar să încerce să propună deschiderea secțiilor de votare în raioanele estice, menţionăm că pentru a afla opinia reală a tuturor locuitorilor din zonă, considerăm destul de posibil desfăşurarea pe teritoriul nostru a plebiscitului privind atitudinea față de Uniunea Europeană”, se spune în mesajul pretinsului Minister de Externe de la Tiraspol.

Ăn replică, Biroul politici de reintegrare a precizat că „pentru concetățenii noștri din raionale de est vor fi deschise 30 de secții de votare aflate în perimetrul Zonei de Securitate, în localități aflate sub controlul efectiv al autorităților constituționale.

Deschiderea unor secții de vot în perimetrul necontrolat, acolo unde nu există nicio garanție privind siguranța procesului, nicio certitudine că nu vor fi interferențe externe ce pot prejudicia rezultatul, este contrară normelor legale, se arată în comunicat.

De asemenea, instituția a mai precizat că, pe parcursul ultimelor săptămâni Tiraspolul creează impedimente suplimentare pentru accesul reprezentanților partidelor politice, dar și a jurnaliștilor sau oamenilor de cultură din dreapta Nistrului pentru a evita orice interacțiune a acestora cu cetățenii Republicii Moldova din raioanele de est.

Structurile nelegale de forță ale Tiraspolului verifică minuțios toate mijloacele de transport care se îndreaptă spre municipiul Bender și stânga Nistrului pentru a împiedica difuzarea materialelor electorale ori a publicității legate de referendumul din 20 octombrie.

Nici chiar solicitarea Biroului politici de reintegrare de a permite în ziua desfășurării referendumului accesul reprezentaților comisiilor electorale cu urna mobilă în raioanele de est nu a fost acceptată de Tiraspol.

Implicit, comentariul așa-zisului minister de externe de la Tiraspol poate fi interpretat doar ca o acțiune manipulativă, făcută, cel mai probabil, la comanda unor forțe externe. În acest context, autoritățile moldovene cer încă o dată Tiraspolului să se abțină de la orice obstrucționare a scrutinului și referendumului din 20 octombrie, precum și de la orice tentativă de a se implica – direct ori indirect – în procesul electoral.

Amintim că CEC a redus numărul secțiilor de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană. Astfel, cetățenii moldoveni din stânga Nistrului vor putea vota la alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană la 30 de secții. Asta deşi pentru scrutinul din 2020, au fost deschise 42 de secții, iar pentru cel din 2021 – 44. Vicepreședintele comisiei, Pavel Postica, a declarat anterior că atunci când se decide asupra numărului de secții de votare care urmează să fie deschise, CEC se ghidează întotdeauna după tendința de vot din ultimele trei alegeri. În cazul secțiilor de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului, s-a constatat că numărul alegătorilor este în descreștere, potrivit oficialului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE