21.6 C
Chișinău

Percheziții masive la Primăria Orhei cu o săptămână înainte de alegeri. Tatiana Cociu, primar: „Toate aceste show-uri cu mascații sunt niște presiuni politice”

Colegii au pregătit subiectul cu descinderile mascaților la Primăria Orhei. Haideți să vedem împreună cum cu doar o săptămână înainte de alegeri, ofițerii CNA au descins, la primăria Orhei, într-un dosar pornit pe faptul coruperii pasive și încălcării modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice și ale fondurilor electorale. Oamenii legii au dat busna în mai multe birouri, printre care cel al primarului, Tatiana Cociu, dar și în cabinetele deputatului Marina Tauber, pe care le închiriază în cadrul primăriei.

Reprezentanții autorității locale, dar și cei ai blocului politic ”Victorie”, susțin că acestea sunt niște presiuni făcute la comanda Maiei Sandu. ”Cu cât ne apropiem mai mult de alegeri, cu atât intimidările față de reprezentanții blocului politic „Victorie” sunt mai aprinse”, spun aceștia.

Funcționarii de la primăria Orhei s-au trezit de dimineață cu zeci de mascați la ușă. Ofițerii CNA au dat buzna în birourile din cadrul instituției și au descins percheziții în mai multe cabinete, printre care și cele ale deputatului Marina Tauber, pe care le închiriază în cadrul primăriei. Ajunsă la fața locului, Tauber a menționat că oamenii legii au descins ilegal în birourile pe care le deține deoarece nu are nici o atribuție cu perchezițiile care se desfășoară. Mai mult decât atât, potrivit legii, alesul poporului are imunitate parlamentară, care se extinde și asupra birourilor sale.

MARINA TAUBER, deputat grupul parlamentar „Victorie” Eu nu mă implic în acțiune, pur și simplu, am vrut să știu în calitate de deputat ce se întâmplă, pe urmă am văzut că, jos, în alte cabinete, care sunt închiriate de mine, aici este contract, tot deja se desfășoară percheziții, deși, statutul meu de deputat spune că nu pot să intre fără ridicarea imunității. Eu am spus acest lucru ofițerilor, că nu au dreptul să intre în aceaste cabinete pentru că sunt cabinetele închiriate de mine. CNA a luat cu asfalt și biroul primarului, Tatiana Cociu. Edilul susține că toate aceste show-uri cu mascații sunt niște presiuni politice din partea actualei guvernări.

TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei Au venit la ora 10, nu au așteptat avocatul și au început perchezițiile în biroul meu. Nu au găsit nimic nici în birou și nici în calculatorul personal, de serviciu. Toate sunt niște presiuni politice, niște șantaje de a ne presa pe noi aici, autoritatea locală, pentru că Maia Sandu știe că deja este sfârșitul.  PAS și Maia Sandu se teme foarte mult de noi, de blocul „Victorie” și de Ilan Șor, cel care a investit foarte mult în municipiul Orhei, iată de ce se întâmplă toate show-urile mascate pe care le-ați văzut astăzi în incinta primăriei Orhei.

Reprezentanții blocului politic „Victorie” susțin că, actuala guvernare încearcă să bage frică în toți cei care au făcut proiecte frumoase în Republica Moldova. Totodată, aceștia au dat asigurări că vor fi mereu alături de cei care sunt înjosiți de către partidul de guvernământ.

ALEXEI LUNGU, liderul partidului „ȘANSĂ”, suspendat de CEC Este regretabil că la toate fără de legile acestea asistă cu gura închisă misiunile diplomatice internaționale, care pur și simplu tac și nu fac absolut nimic. Este regretabil că există oameni care execută orbește ordinile criminale ale grupării crimale PAS.

MARINA TAUBER, deputat grupul parlamentar „Victorie” Vreau să mă adresez la familiile colegilor noștri care au fost reținuți. Noi niciodată nu o să dăm voie ca cineva dintre ai noștri să fie ofensați.Foarte bine înțelegem că ceea ce se întâmplă acum este un show electoral, prin care, Maia Sandu vrea să demonstreze puterea ei.

Cu o reacție la acest subiect a venit și liderul blocului „Victorie”, Ilan Șor. Politicianul, a scris pe canalul său de Telegram că, ceea ce are loc la Orhei este un act flagrant de teroare politică. Totodată acesta a precizat că, „sunt chiar și persoane reținute din rândul liderilor organizației teritoriale a blocului „Victorie” din Orhei. În acest mod, Sandu, de fapt, a declarat oficial război unuia dintre puținele orașe de succes și în

dezvoltare din Moldova! De ce Orhei? Pentru că acest oraș, în ciuda tuturor obstacolelor, continuă să se dezvolte și să prospere. Iar acest lucru irită foarte mult regimul. Reținerea primarului este o încercare de a paraliza viața în oraș, de a priva locuitorii din Orhei de reprezentanții lor aleși legal, de dreptul lor la o viață decentă. Dar vă promit: nu vom permite ca orașul și țara noastră să fie distruse, a scris Ilan Șor, liderul blocului „Victoria”, în noul său canal de Telegram.

Sunt chiar și persoane reținute din rândul liderilor organizației teritoriale a blocului „Victorie” din Orhei. În acest mod, Sandu, de fapt, a declarat oficial război unuia dintre puținele orașe de succes și în dezvoltare din Moldova! De ce Orhei? Pentru că acest oraș, în ciuda tuturor obstacolelor, continuă să se dezvolte și să prospere. Iar acest lucru irită foarte mult regimul. Reținerea primarului este o încercare de a paraliza viața în oraș, de a priva locuitorii din Orhei de reprezentanții lor aleși legal, de dreptul lor la o viață decentă.
Dar vă promit: nu vom permite ca orașul și țara noastră să fie distruse!

Avocatul celor vizați în dosar susține că, oamenii legii nu au găsit în cadrul instituției acte care ar demonstra vreo învinuire.

VADIM BANARU, avocat Au fost căutate liste de persoane, de tineri, persoane care au apartenență cu blocul politic „Victorie”, respectiv sub paravanul unei pretinse cauze de corupție au fost efectuate acțiuni în cadrul primăriei municipiului Orhei.

În urma acțiunilor de urmărire penală efectuate de ofițerii CNA, sub conducerea procesuală a Procuraturii Chișinău, au fost percheziționați 18 funcționari publici ai primăriei Orhei, patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore. Potrivit Centrului Național Anticorupție, aceștia ar fi vizați într-o cauză penală pornită pe faptul coruperii pasive și încălcării modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale.

Cei vizați ar fi acceptat și primit sistematic mijloace bănești de la diferite persoane printre care persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, precum și de la membrii unui grup care acționau în interesele unei formațiuni politice. Totodată, aceștia ar fi acceptat și primit remunerații ilicite în vederea susținerii unor formațiuni și persoane politice. Toți cei vizați se declară nevinovați.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE