25 C
Chișinău

Luptătorii clubului sportiv „Bozkurt-2” se pregătesc de Campionatul Mondial. Fondatorul Nicolae Dudoglo: Fără sprijinul lui Ilan Șor și ale autorităților găgăuze nu am fi obținut asemenea performanțe | VIDEO

Luptătorii clubului sportiv din Comrat „Bozkurt-2” se pregătesc activ pentru Campionatul Mondial de lupte libere, care va avea loc în Albania. Pe 10 octombrie, sportivii au ajuns la antrenamentele din Chișinău, iar până la competiția din Tirana mai au aproximativ două săptămâni.

NICOLAI DUDOGLO, fondatorul clubului „Bozkurt-2”: „În echipa noastră avem astăzi mai mult de 20 de sportivi. Toți acești sportivi sunt de vârste diferite, ceea ce este destul de rar: avem juniori, tineri și adulți. La sfârșitul lunii vor avea loc două campionate mondiale, ambele se vor desfășura în Albania, la Tirana. Unul este campionatul de tineret sub 23 de ani, iar celălalt este campionatul mondial pentru categoria adulți. Cel de-al doilea campionat este mai interesant, acolo vor fi cinci categorii de greutate și vor participa sportivi care nu au ajuns la Jocurile Olimpice.”

La campionatul din Tirana vor participa doi luptători din Găgăuzia: Grigori Kara, care va concura la categoria sub 23 de ani, și Ivan Ikizli, care este în prezent cel mai bine clasat sportiv din Găgăuzia după rating și numărul de premii.

IVAN IKIZLI, maestru internațional al sportului: „În categoria mea, momentan, concurează doi campioni mondiali și trei campioni olimpici. Lupta va fi interesantă, sperăm la victorie. Am ales să mă implic în lupte pentru că este un sport foarte captivant. În acest sport, la fel ca în viață, trebuie să câștigi mereu, pentru că, dacă nu câștigi, pierzi”.

Ivan are la activ numeroase victorii, una dintre cele mai recente fiind la Jocurile Mondiale ale Nomazilor, care s-au desfășurat în Kazahstan, unde a câștigat medalia de aur. Nu mai puțin impresionant este și palmaresul lui Grigori Kara, care intenționează să obțină rezultate remarcabile la Campionatul Mondial din Albania.

GRIGORI KARA, luptător de stil liber: „Am mai participat la campionate europene și mondiale. Am o medalie de argint de la campionatul european și am terminat pe locul 5 la campionatul mondial. Am deja ceva experiență.”

Clubul sportiv „Bozkurt-2” a devenit pentru acești tineri nu doar un loc unde își perfecționează talentul, ci și un spațiu în care se antrenează, locuiesc și beneficiază de tot ceea ce este necesar pentru pregătire: acces la servicii medicale, nutriție sportivă, vitamine. Luptătorii din Găgăuzia spun că, în ultimul an, nivelul clubului sportiv a crescut semnificativ.

GRIGORI TOMAILÎ, luptător de stil liber: „„Am ales „Bozkurt” pentru că este cea mai serioasă și puternică echipă găgăuză. Sunt condiții, cazare, mâncare, antrenorii noștri sunt foarte buni. În decursul unui an, clubul s-a schimbat mult. A evoluat. Luptători mai experimentați au venit la noi, sportivii noștri participă la fiecare campionat mondial și european, reprezentând echipa noastră.”

Fondatorul clubului „Bozkurt-2”, Nicolai Dudoglo, a recunoscut că clubul a crescut într-adevăr și poate oferi sportivilor mult mai multe față de acum un an. Potrivit lui Dudoglo, clubul a obținut rezultate remarcabile datorită sprijinului autorităților executive ale autonomiei și liderului blocului „Victorie” – Ilan Șor.

NICOLAI DUDOGLO, fondatorul clubului „Bozkurt-2”: „Fără sprijin suplimentar, spun cum este – fără sprijin suplimentar, putem pregăti doar sportivi la nivel de tineret, deoarece acolo părinții încă au grijă de sportivi. Dar dacă vorbim de juniori, tineri și adulți, este nevoie de un sprijin suplimentar și consistent. Pentru că sportul de performanță necesită cantonamente în afara țării la fiecare trei luni, fie că vorbim de Caucaz, Europa sau Turcia – toate acestea costă mult, astfel încât fără acest sprijin, este imposibil să pregătim sportivi de înaltă calificare.”

Clubul sportiv „Bozkurt-2” și-a început activitatea în 2021. Într-o perioadă scurtă de timp, echipa de antrenori a pregătit luptători de stil liber care au intrat în rezerva națională și au reprezentat cu succes Republica Moldova la competiții internaționale, aducând acasă medalii de bronz, argint și aur de la diverse turnee.

După cum a menționat Dudoglo, obiectivul clubului din Comrat este să pregătească luptători care să reprezinte Republica Moldova la Jocurile Olimpice și să aducă acasă aurul.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE