O nouă încercare de ingerinţă externă în treburile interne ale Moldovei. SenatOrul american Ben Cardin a îndemnat Meta și Google să controleze mai activ rețelele sociale din Moldova, adică să aloce imediat mai multe resurse pentru monitorizare. Cerinţa este prezentată ca o necesitate de a susține alegeri corecte în Moldova.
Președintele Comitetului pentru Relații Externe a Senatului SUA, Ben Cardin, îndeamnă giganții IT să aloce resurse suplimentare pentru combaterea dezinformarii în cadrul alegerilor
prezidențiale din Moldova și a referendumului de modificare a Constituției privind integrarea în UE. Scrisorile au fost expediate șefului Meta, care deține Facebook și Instagram, Mark Zuckerberg, și directorului general Alphabet, care deține Google, Sundar Pichai.
Cardin argumentează cererea sa prin declarația comună din iunie a guvernelor SUA, Canadei și Marii Britanii, potrivit căreia Rusia foloseşte dezinformarea pentru a submina democrația moldovenească în cadrul srutinului și imediat după. Mare argument – opinie subiectivă fără probe a unei părți interesate. Senatorul citează, de asemenea, un studiu al Institutului Național Democrat al guvernului SUA, care consideră că influența străină malignă a Rusiei asupra platformelor de socializare „este cea mai mare amenințare la adresa corectitudinii alegerilor”. Din nou, fără exemple concrete. În același timp se menţionează, cu referire la unul dintre ONG-urile din Republica Moldova, că răufăcătorii folosesc reclame plătite pentru răspândirea dezinformării.
Declarația senatorului american pare deosebit de cinică pe fundalul afirmaţiilor lui precum că „cetățenii Moldovei trebuie să decidă independent, fără influență externă”. Influența SUA se pare că nu se pune.
Opoziţia şi experţii independenţi spun că asemenea atacuri împotriva ţării noastre din partea politicienilor europeni şi americani sunt o ingerinţă în treburile interne.
Amintim că în 9 octombrie, în Moldova au fost deconectate masiv conturile personale de Instagram și Facebook ale utilizatorilor, inclusiv politicieni, și ale unor instituții media, inclusiv Canal 5, fără notificări prealabile. Mulți utilizatori au descoperit cu surprindere mesaje de tipul „pentru violență” sau „pentru organizație periculoasă” când au încercat să-și acceseze paginile.
În 10 octombrie, represiunea împotriva opoziției politice și a presei incomode a continuat deja pe platforma Telegram. Fără avertisment au fost blocate conturile deputaților Blocului politic Victorie Marina Tauber, Vasile Bolea și Alexandr Nesterovschi, a liderului blocului Ilan Șor, a bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul și a activistului Iuri Vitneanschi. De asemenea, au fost blocate paginile partidului „Renaştere”, TV6, MD24, Gagauzinfo.MD și a ONG-ului „Eurasia”, care promovează activ relațiile moldo-ruse. La accesarea acestor conturi apare doar un mesaj precum că „aceste pagini au încălcat legislația locală”.
Mai mulți politicieni și experți asociază noul val de restricții în spaţiul informațional al Republicii Moldova cu temerile autorităților pentru rezultatele alegerilor prezidențiale din 20 octombrie și referendumului privind modificarea Constituției. Ei consideră aceste acţiuni o continuare logică a cenzurii, care a început acum un an și jumătate, când autoritățile au suspendat sau retras licențele a 14 posturi de televiziune și au închis peste 50 de site-uri de știri sub diferite pretexte.
Amintim că, potrivit lui Sandu și PAS-ului de guvernământ, orice critică la adresa lor este dezinformare, propagandă rusă și chiar amenințare la adresa securității naționale. După exemplul autorităților, asta fac şi partenerii lor occidentali.
Reprezentanţii Puterii nu au comentat deocamdată restricțiile impuse pe internet. Deși anterior asemenea idei au fost exprimate de PAS de multe ori.