21.6 C
Chișinău

Despre eliminarea simbolurilor sovietice și ieșirea din CSI. Indicații privind politica internă și externă a Moldovei de la tribuna Parlamentului European

Autoritățile noastre și partenerii lor din străinătate adoră să vorbească despre influența și implicarea rusă. Dar cine intervine de fapt în procesul electoral? Haideți să ascultăm ce au spus eurodeputații din România în timpul dezbaterilor despre rezoluția de sprijin pentru Moldova, adoptată săptămâna aceasta. Și, cum s-ar spune: faceți-vă propriile concluzii. În timpul dezbaterilor, delegații din România nu s-au limitat doar la evaluarea evenimentelor din Moldova, ci au indicat și ce ar trebui să facă autoritățile moldovenești: de exemplu, să scape de monumentele sovietice, să restituie bunurile confiscate de la biserică, referindu-se la Mitropolia Basarabiei, și să se elibereze de influența rusă. Cu alte cuvinte, au propus acțiuni care sunt exclusiv treburile interne ale Moldovei, pe care cetățenii acestei țări ar trebui să le decidă singuri.

Deputatul român din Alianța pentru Unirea Românilor, Claudiu-Richard Târziu a ținut să le ofere lecții autorităților de la Chișinău, despre ce trebuie să facă pentru a scăpa de influențele rusești care au mai rămas, pentru a putea continua calea spre integrarea europeană.

CLAUDIU-RICHARD TÂRZIU, deputat în Parlamentul European

Pentru continuarea drumului european al Republicii Moldova, este suficient un singur lucru – adevărul. Adevărul este că Republica Moldova trebuie să se rupă de trecutul comunist și de Comunitatea Statelor Independente. Trebuie să desecretizeze arhivele serviciilor secrete sovietice, să procedeze la lustrație politică, să înapoieze bunurile bisericii confiscate de statul sovietic și să demoleze simbolurile sovietice. De asemenea, trebuie să iasă din C.S.I., care e controlată sută la sută de Rusia.

Discursul deputatului român din Partidul Social Democrat, Maria Grapini seamănă mai mult a agitație electorală, deoarece nu a ezitat să îndemne atât europenii, cât și moldovenii să nu se abată de la traiectoria pro-europeană, acuzând Rusia de amestec în alegerile din 20 octombrie.

MARIA GRAPINI, deputat în Parlamentul European

Așadar, cred că Uniunea Europeană trebuie să se mobilizeze. În același timp, un apel la cetățenii din Republica Moldova: vă putem ajuta, dar trebuie voi să vă mobilizați, să nu lăsați prorușii să intre în imixtiune în alegeri și să vă alegeți proeuropeni, pentru că aici este locul Republicii Moldova, sigur, alături de țara mea, România, dar aici și cu toată susținerea, mergeți la vot și susțineți drumul european.

Ideea adoptării unei Rezoluții în susținerea Republicii Moldova – a se citi – a regimului totalitar al lui Sandu – pentru a condamna „încercările Federației Ruse de a influența alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova” a fost anunțată de cunoscutul eurodeputat Siegfried Mureșan. În document, Rusia este acuzată de amenințări hibride, pe lângă amestecul în alegerile prezidențiale și ajungă să devină un motiv pentru actuala guvernare de a exercita noi presiuni împotriva presei și a politicienilor incomozi. Cu toate acestea, nici la etapa dezbaterilor din Parlamentul European, nici în timpul adoptării rezoluției, autoritățile moldovenești sau deputații europeni nu au prezentat niciun argument cu privire la vreunul dintre punctele de acuzare a Federației Ruse. Rezoluţia antirusească a fost adoptată cu 508 voturi pentru, 53 împotrivă şi 104 abţineri

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE