25 C
Chișinău

Bloggerul Luchianiuc, după ce șeful APP a declarat că dacă la licitația de la Aeroport va participa o singură companie, ea ar putea câștiga. „Cojuhari cu Spînu nu s-au înțeles pe acest subiect”

După ce, joi, șeful Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, a declarat că, dacă și la cea de-a patra rundă a tenderului de la Aeroport va participa doar o singură companie, aceasta ar putea fi declarată câștigătoare, vineri, bloggerul Eugen Luchianiuc a venit cu un comentariu, în care precizează că presa guvernamentală a pus pe pauză istoria cu licitația de la Aeroport, pentru că autoritățile le-ar fi „închis gura cu plicuri”.

Totodată, acesta demonstrează cum declarațiile șefului de la APP și cele făcute de ministrul Infrastructurii se bat cap în cap și afirmă că „Cojuhari cu Spînu nu s-au înțeles pe subiectul licitației de la Aeroport”.

Afirmațiile lui Cojuhari par a fi, într-adevăr, cu atât mai dubioase, cu cât anterior, Andrei Spînu susținea – și nu o singură dată – că o companie este prea puțin pentru licitație. Astfel, în februarie, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la PRO TV, el declara:

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Din punctul meu de vedere, o licitație cu un singură companie și nu contează care e ea, nu poate să aibă loc, pentru că nu mai este o licitație. În mod normal, trebuie să fie minim două”.

Mai mult, și pe pagina sa de FB, tot în luna februarie, ministrul afirma, într-o postare că și două companii sunt puține. „Au aplicat doar două companii: LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă”, scria ministrul atinci.

Amintim că anterior, bloggerul Eugen Luchianiuc susținea că acest concurs a fost falsificat, iar firma franceză ar fi încheiat din timp o înțelegere cu autoritățile din Moldova pentru a câștiga. Potrivit acestuia, condițiile tehnice ar fi fost elaborate pe baza unei broșuri despre compania Lagardère, pe care Agenția Proprietăți Publice a primit-o în primăvara anului 2023, imediat după ce statul a preluat gestionarea aeroportului din Chișinău.

Luchianiuc consideră că tocmai de aceea, până acum, singurul participant la licitație a fost Lagardère. La întrebarea Canal 5 despre cât de adevărată este această informație, șeful Agenției Proprietăți Publice a negat acuzațiile.

Situația legată de desfășurarea licitației a generat critici din partea experților politici și a societății civile. Unii dintre ei l-au acuzat pe ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, de lobby în favoarea companiei Lagardère.

Acesta a respins acuzațiile. Mai precizăm că Procuratura Anticorupție a desfășurat o anchetă penală în legătură cu licitația pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău, însă a încetat urmărirea penală. Instituția a declarat că investigația poate fi reluată în cazul apariției unor noi circumstanțe.

Iar șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat la o emisiune TV, în timpul vizitei sale la Chișinău că este suspect atunci când una și aceeași companie câștigă mai multe licitații, iar cazul trebuie să devină subiectul unei anchete, fără însă să precizeze dacă afirmația ei se referă și la licitația de la Aeroport.

Următoarea rundă a licitației este programată pentru 22 octombrie și este a patra oară când autoritățile extind termenul.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE