20.2 C
Chișinău

Scumpiri în sectorul lactatelor: ce explicații dă cel mai mare producător din țară

Noi scumpiri la produsele alimentare. Cel mai mare producător de lactate din Republica Moldova, grupul JLC, a anunțat o majorare de aproximativ 10% a prețurilor pentru o mare parte din produsele sale. Decizia a fost luată în contextul creșterii semnificative a prețului laptelui pe piețele externe de unde compania importă materia primă, scrie Moldstreet. Reprezentanții grupului JLC au explicat că, dacă nu ar fi ajorat prețurile produselor, pierderile întreprinderii ar fi crescut, iar riscul riscul de a rămâne fără materie primă era iminent.

JLC deține o cotă de aproximativ 50% pe piața lactatelor din țară. Datele arată că producția locală de lapte asigură în prezent aproximativ 70% din materia primă pentru procesare, iar restul este de import. Se observă o creștere a importului de produse lactate, inclusiv unt și brânzeturi, iar pe rafturile din magazine sunt produse din Belarus, România și Ucraina, mai scrie Moldstreet.

Menționăm că, producția de lapte în Republica Moldova a scăzut semnificativ în ultimele decenii, de la aproximativ 485 mii de tone în 2014 la doar 231 de mii de tone, anul trecut. Producția a scăzut cel mai mult în gospodăriile populației, de aproape 2,5 ori, în timp ce în fermele agricole și gospodăriile țărănești producția a crescut de două ori. JLC desfășoară achiziții de lapte în punctele de colectare, care sunt situate în aproape toate regiunile Republicii Moldova.

Principalii furnizori de lapte sunt gospodăriile individuale și ferme, inclusiv propria fermă. Compania cumpără lapte crud de la întreprinderi afiliate din Ucraina și România, care fac parte din corporația „JLC Group”.

Potrivit raportului oficial al BNM, în 2024, rata medie anuală a inflației va constitui 4,7 la sută, iar prețurile de consum vor continua să crească și în 2025 până la 5,3 %. Experții însă anticipează o creștere mai mare a ratei inflației.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE