20.2 C
Chișinău

Adrian Domentiuc, membru al PCRM, a fost reținut după ce poliția a descoperit în mașina sa pliante care îndeamnă cetățenii să spună „nu” la referendum.

Membrul Consiliului Municipal Chişinău din partea Partidului Comuniştilor, Adrian Domentiuc, a fost reținut după ce în mașina sa în cadrul percheziţiilor au fost găsite pliante care îndeamnă cetățenii să spună „nu” la referendum. Asta deşi formaţiunea politică a fost înregistrată la CEC în calitate de participant la plebiscit. Despre asta a anunţat deputatul BCS, Diana Caraman.

DIANA CARAMAN, deputat BCS

Se pare că fiecare agitator trebuie să deţină confirmarea dreptului de a face campanie, iar cel care transportă pliantele cu maşina – un document neclar precum că i-au fost transmise de la Comitetul Central şi el are dreptul să le poarte pentru a face agitaţie politică.

Înţelegeţi cât de absurdă a devenit Poliţia, cât de absurde au devenit încălcările drepturilor omului din partea forţelor de ordine, care intervin direct în procesul electoral.

Deputatul BCS s-a adresat direct şefului Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu.

DIANA CARAMAN, deputat BCS

Vreau să mă adresez la dl Cernăuţeanu, slujnica regimului PAS.  Toate încercările voastre de a-i intimida pe activiştii noştri, de a confisca literatura noastră, nicicum nu vor ajuta guvernarea, dar vor lăsa o pată urâtă pe onoarea și demnitatea Poliţiei. Puţin probabil să fiţi afectat dvs în acest sens, deoarece după asemenea acţiuni nu cred că ştiţi ce înseamnă onoare şi demnitate. Şi cred că persoane ca dvs nu au dreptul să poarte epoleţi şi să reprezinte Poliţia

Tot joi, PCRM s-a adresat cu o scrisoare deschisă ambasadorului UE în Moldova, Jānis Mažeiks,  cu so  citarea să reacţioneze la acţiunile de miercuri ale Poliţiei, care a confiscat pliantele Partidului Comuniştilor ce conţineau fragmente din declarația oficialului european. „Am remarcat în mod special afirmaţiile dumneavoastră recente despre posibilitatea de vânzare a terenurilor moldovenești străinilor dacă țara noastră aderă la UE. După cum probabil înţelegeţi, această declarație a ridicat multe întrebări în rândul cetățenilor. Pentru a informa mai bine populația despre o problemă atât de importantă, am pregătit și comandat tipărirea unor pliante speciale. Spre surprinderea noastră, fără explicații sau în lipsa unui document oficial, aceste materiale cu un tiraj de 250 de mii au fost confiscate de Poliție. Aceste acțiuni ale autorităților contravin Legii. În plus, atât tipografia, cât și PCRM au suferit pierderi materiale, deoarece pliantele au fost plătite din fondul electoral”,  se arată în mesajul formaţiunii politice.

Şeful delegaţiei UE în Modlova nu a reacţionat deocamdată la adresarea PCRM. Iar șeful Secției de Comunicare și Protocol al IGP, Diana Fetco, a afirmat pentru presă că, alesul municipal din partea PCRM a fost documentat pentru parcare neregulamentară și răspândirea materialelor electorale ce nu ar fi avut acte de proveniență.

Amintim că după confiscarea pliantelor, pentru care Partidul Comuniștilor afirmă că erau toate documentele necesare, formațiunea politică a organizat un protest la Inspectoratul General al Poliției. Deputatul Diana Caraman este sigură că sechestrarea materialelor a fost o decizie politică a autorităților, care a fost executată ilegal de către polițiști. Inspectoratul General al Poliției nu a comentat protestul organizat de PCRM. Acum două săptămâni, doi activiști ai Partidului Comuniștilor au fost reținuți de Poliție, în timp ce se îndreptau spre un sat din raionul Soroca, unde intenționau să distribuie pliante, prin care chemau la vot împotriva referendumului privind integrarea europeană. Totodată, poliția le-a confiscat materialele electorale. De la unul dintre activiști, un pensionar în vârstă de 83 de ani, Poliția a confiscat și 140 de lei pe care acesta îi avea asupra sa.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE