10 C
Chișinău

Reacție fermă din partea politicienilor, experților și bloggerilor la blocarea conturilor pe Facebook. Ilan Șor: „Democrația în stil moldovenesc”

Cu o reacţie la blocarea masivă a conturilor a venit și liderul blocului politic Victorie, Ilan Şor.  „Democrația în stil moldovenesc. Paginile canalelor de opoziție și ale colegilor noștri sunt șterse de pe Facebook și Instagram fără nicio explicație. Pur și simplu au fost eliminate. Asta nu mai este doar un semnal de alarmă pentru democrația noastră, ci o adevărată sirenă de pericol!”, a scris politicianul într-o postare.

Potrivit lui, este vorba despre un ordin politic. „Sandu nu suportă când cineva îndrăznește să o critice. Când referendumul ei absurd este pus la îndoială. Când oamenii sunt ajutați prin fapte, nu doar prin promisiuni goale. Vom lupta pentru dreptate. Avem numeroase mijloace de comunicare.

Cu oamenii cinstiți și hotărâți să construiască un viitor fără Sandu și PAS, vom rămâne mereu conectați!”,  a subliniat Ilan Şor.

Mai mulţi experți asociază blocarea masivă a conturilor pe Instagram și Facebook cu alegerile prezidențiale și referendumul pentru modificarea Constituției. Ei consideră că asta este o încercare disperată de a elimina sursele de informare care prezintă un punct de vedere care nu coincide cu poziția guvernării.

PAVEL MIDRIGAN, jurist

Guvernarea este într-o mare neliniște referitor la rezultatele referendumului și alegerilor. Este păcat, să zicem așa, fiindcă noi ne întoarcem în timpurile grele care noi ziceam că le-am avut în istorie, când diferite acțiuni se făceau fără nicio justificare și fără nicio hotărâre legală. Eu consider că vor fi încă luate diferite măsuri ca să limiteze posibilitatea comunicării între persoane și de a furniza informații către persoane. Asta este o limitare a mijloacelor de informare

Cu părere de rău, aceste mijloace sunt de peste hotare și noi într-o măsură sau alta nu putem reacționa. Noi ne folosim de diferite mijloace de informare. Dar este evident faptul că aceasta este în contextul alegerilor care vor avea loc.  Pe de o parte, ei parcă sunt independenți, dar pe de altă artă parte nu-i așa. Și noi vedem că ei sunt obligați să colaboreze cu diferite organe, inclusiv organele de securitate. Și nu este exclus că a parvenit o solicitare ca în timpul ăsta în RM să fie limitată într-un fel sau altul această posibilitate de comunicare și ăştia au mers în întâmpinare.

Experții consideră că pentru curățarea câmpului informațional autoritățile folosesc toate mijloacele.

STANISLAV PAVLOVSCHI, fost judecător la CtEDO

Armata de troli care lucrează pentru guvernarea noastră știe cum funcționează acest mecanism pe Facebook. Ei pur şi simplu l-au folosit. Pentru că acolo nu contează dacă este adevărat sau nu – este important să fie un anumit număr de sesizări.  Asta vorbeşte despre faptul că autorităților noastre nu le place adevărul, nu le plac cei care spun adevărul. Ei înșiși operează cu minciuni. Iar pentru cei care operează cu minciuni, cine este cel mai mare dușman? Cel care indică la aceste minciuni și cel care spune adevărul. Respectiv, eu cred că ar trebui să vă mândriţi într-un fel dacă ei întreprind aceste acţiuni în privinţa dvs. Asta înseamnă că sunteţi pe drumul cel bun.

IURIE MĂRGINEANU, avocat

Toate astea fac parte din planurile guvernării pentru a suspenda disidența. Gândiţi diferit, veţi fi închişi prin orice metode. Nu penal deocamdată, dar varietățile de gândire și comunicare le vor închide prin Facebook și toate rețelele sociale care pot fi închise.  Cred că prin Institutul Patriot, creat la nivel de stat, sunt trimise diverse informații încolo, și ei închid.

Politicianul Vlad Bileţchi acuză autoritățile nu doar că obstrucţionează punctele de vedere alternative, ci și că folosesc resurse administrative pentru persecutarea concurenților, precum și alte forme de presiune asupra acestora.

VLAD BILEŢCHI, preşedintele Asociaţiei Unirea – ODIP

Este evident și binecunoscut faptul că compania Meta are parteneri în RM. Sunt cei care într-o formă sau altă sunt afiliați guvernării PAS și întotdeauna au avut o poziție tranșantă, favorabilă guvernării deși pretind în spațiul public că sunt independenți și neafiliați politic. Cu certitudine și cu siguranță ei sunt cei care raportează aceste pagini. Cu siguranță ei sunt cei care insistă în fața companiei Meta pentru că aceste pagini să fie blocate.

Vedem că fiecare concurent electoral este urmărit de către SIS, de către Poliție și de către ofițerii INI. Poliția de fiecare dată când are ocazie citează la indicația guvernării membrii și activiștii fiecărui oponent electoral al guvernării. Observăm ce se întâmplă la capitolui mass-media. Din momentul în care ai decis să- ți exprimi dreptul de a fi ales, de a-ţi exercita un dreptul fundamental, îndată intri în disgraţia presei guvernării. Ești calificat drept bandit, hoț, tâlhar, drept o persoană care are intenții negative față de statul RM.  Pentru că asta nu le place guvernării, pentru că asta nu-i place Maiei Sandu și atunci drepturile și libertăţile tale nu mai contează pur și simplu.

Politologul Alexandru Cuznețov este sigur că cele întâmplate îndepărtează și mai mult Moldova de statul de drept. El crede că blocarea ilegală a conturilor poate fi contestată și anulată.

ALEXANDR CUZNEŢOV, jurist

Compania Meta, fosta Facebook, este privată și de principiu nu participă la dezbateri politice, alegeri etc., plus că nu este moldovenească. Ea acționează pe baza unor declaraţii.

Probabil, ca jurist, pot spune că drept temei a servit o sesizare. În principiu, această notificare a fost acceptată spre examinare și, așa cum se face de obicei, fără a fi examinată până la capăt, dacă sunt motive, fie site-ul, fie conținutul este blocat. Unii oponenţi care participă la această campanie văd că este imposibil să câștigi în alt mod.Ne îndepărtăm de construirea statului bazat pe lege.  Companii sociale atât de mari precum Meta, YouTube, Google, de obicei, nu participă la astfel de acțiuni și permit oricăror oponenţi să-și exprime gândurile pe baza principiului statului democratic. Sunt reglementări interne ale acestor companii, plus este legislație americană în care ele se încadrează. Pot fi folosite aceste pârghii pentru a revoca blocarea.

De menționat că anterior autoritățile au respins toate acuzațiile legate de tentative de exercitare a presiunii asupra presei și de a restricţiona libertatea de exprimare în Republica Moldova.

Dar faptele vorbesc despre altceva. Amintim că alegerile prezidențiale și referendumul pentru modificarea Constituției vor avea loc în 20 octombrie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE