18.3 C
Chișinău

„Pregătiți-vă de un impact catastrofal”. Florida, sub amenințarea uraganului Milton, care lovește la noapte

Locuitorii din Florida au miercuri o ultimă zi pentru a pleca sau pentru a se adăposti înaintea ca uraganul Milton să loveasvcă statul. Uraganul a ajuns la o intensitate maximă, 5, pe scara Saffir-Simpson, ceea ce înseamnă că are potenţialul de a fi unul dintre cele mai distructive care au lovit vreodată coasta Golfului, relatează Reuters.

„Pregătiți-vă de un impact catastrofal” Cu peste 1 milion de persoane aflate sub ordin de evacuare, cei care fug spre zonele mai înalte au blocat autostrăzile, iar benzinăriile au rămas fără combustibil, zguduind şi mai mult o regiune care încă nu s-a refăcut după efectele devastatoare ale uraganului Helene care a lovit acum mai puţin de două săptămâni.

Furtuna se afla pe o traiectorie de coliziune cu zona metropolitană Tampa Bay, unde locuiesc peste 3 milioane de oameni, deşi meteorologii spun că traiectoria ar putea varia înainte ca furtuna să atingă ţărmul, miercuri seara târziu sau joi dimineaţa devreme. „Pregătiți-vă de un impact catastrofal”, au avertizat oficialii locali, potrivit BBC. Uraganul se deplasează pe o rută rară, de la vest la est prin Golful Mexic, şi este probabil să aducă valuri de 3 metri sau mai mari în cea mai mare parte a coastei. Foto: Profimedia Oficialii americani, de la preşedintele american Joe Biden până la primarul oraşului Tampa, Jane Castor, au avertizat oamenii aflaţi în zonele de evacuare să plece, pentru că altfel riscă să moară.

Milton aduce vânt ce poate atinge 260 km/h, potrivit Centrului Naţional al Uraganelor din SUA, situându-se la cel mai înalt nivel pe scara Saffir-Simpson cu cinci trepte. În timp ce viteza vântului ar putea să scadă şi Milton să retrogradeze la o categorie inferioară, deocamdată dimensiunea furtunii creşte, punând în pericol tot mai multe zone de coastă. Miercuri, la ora 3:00 GMT (6:00, ora României), ochiul furtunii se afla la 650 km sud-vest de Tampa, deplasându-se spre nord-est cu 19 km/h.

Este de aşteptat ca Milton să îşi menţină puterea de uragan pe măsură ce traversează peninsula Florida, prezentând pericol de valuri înalte inclusiv pe coasta atlantică a statului. Milton a devenit a treia furtună cu cea mai rapidă intensificare înregistrată în Atlantic, crescând de la categoria 1 la categoria 5 în mai puţin de 24 de ore. Evacuări în mai multe zone Mai mult de o duzină de comitate de pe coastă au emis ordine de evacuare obligatorie, inclusiv comitatul Hillsborough unde se află Tampa.

Comitatul Pinellas, care include oraşul St. Petersburg, a ordonat evacuarea a peste 500.000 de persoane. Comitatul Lee a declarat că 416.000 de persoane locuiesc în zonele sale de evacuare obligatorie. De asemenea, casele mobile, căminele de bătrâni şi facilităţile de asistenţă socială au fost supuse evacuării obligatorii. Marţi, traficul era îngreunat pe drumurile care ies din Tampa, iar 17% din cele aproape 8.000 de benzinării din Florida rămăseseră fără combustibil, potrivit GasBuddy, care urmăreşte pieţele de combustibil.

Ce trebuie să știți despre uraganul Milton În ultimele 24 de ore, uraganul Milton a fluctuat între vârful scării furtunilor, dar, în prezent, se îndreaptă spre Florida ca o furtună de categoria a patra, cu vânturi de 250 km/h (155 mph). Sosirea sa este prognozată acum mai aproape de miezul nopții, ora locală (05:00 GMT), peste sudul orașului Sarasota, Florida, când Milton este proiectat să fie o furtună de categoria trei. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a emis o alertă de tornadă pentru cea mai mare parte a sudului Floridei, cel puțin o tornadă fiind observată în timp ce traversa Interstate 95. 51 de comitate sunt sub stare de urgență, iar 31 au emis ordine de evacuare.

Fema a subliniat că Milton este o „furtună mortală și catastrofală”. Aceasta afirmă că 1 200 de membri ai personalului de căutare și salvare sunt pregătiți să fie desfășurați în perioada următoare. Guvernatorul Ron DeSantis insistă că există încă timp „să luați decizii pentru a vă proteja familia”, în timp ce avertizează că Florida se pregătește pentru o lovitură majoră. Malurile exterioare ale furtunii au ajuns deja pe coasta Floridei, iar în această după-amiază vor urma vânturi cu forța unei furtuni tropicale și ploi abundente.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE