18.3 C
Chișinău

Ilan Șor oferă suport lunar pensionarilor, în timp ce guvernul dă o singură dată 2300 de lei

Pomană electorală de la Guvern. Cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale, premierul Dorin Recean a anunțat un ajutor unic pentru persoanele în vârstă. Acești bani vor fi oferiți însă doar unui număr limitat de pensionari, dintr-un total de aproximativ 600.000 câți sunt în Moldova.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova

Avem o categorie specială de pensionari care au muncit foarte mult, peste 40 de ani, dar pensiile totuși sunt mici și astăzi vom avea o decizie care va privi pe aproximativ 30 de mii de persoane și cărora le vom oferi ca și anul trecut o indemnizație unică de 2300 de lei.

Amintim că, în campania electorală din urmă cu patru ani, Maia Sandu a criticat dur fostul guvern pentru strategia de oferire a pomenilor electorale. Atunci, ea sublinia că sărăcirea majorității este legată de îmbogățirea ilegală a unei minorități. ”Statul este furat de o mână de oameni de la guvernare, care, din banii furați de la cetățeni, cumpără voturi ca să ajungă din nou la guvernare. Suntem astăzi o țară în care mai mult de 170 000 de pensionari supraviețuiesc cu mai puțin de 1200 de lei pe lună, iar peste 80 000 de familii trăiesc din ajutor social pentru că economia este sufocată de funcționari curupți și nu poate să-i asigure pe oameni cu locuri de muncă. Dodon și guvernul său incompetent, în ajun de alegeri, se împrumută de la bănci ca să dea pomeni electorale, iar datoria tot noi va trebui să întoarcem”,, a afirmat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că, în campania din 2020, Maia Sandu promisese majorarea pensiilor, dar acest lucru așa și nu a fost realizat.

Pensionarii au primit un adaos de aproximativ 200 de lei, în loc de majorarea alocației până la 2.000. În plus, măsura nu a fost aplicată tuturor, ci doar celor cu 34 de ani de stagiu complet de cotizare.

Anterior, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a recunoscut că pensiile actuale nu le asigură vârstnicilor un trai decent.

De altfel, în timp ce guvernul Recean anunță că va da o singură dată pomana de 2300 de lei pentru 30 de mii de oameni, Blocul politic „Victorie”, condus de Ilan Șor, încă din primăvară oferă câte 2000 de lei lunar la zeci de mii de pensionari și bugetari din Găgăuzia, Orhei și Taraclia. Totodată, politicianul a a anunțat că din 1 decembrie suportul va ajunge la toți vârstnicii care la referendum vor vota împotriva Uniunii Europene. În prezent, pensia minimă în Moldova este de 2.700 de lei, însă nu toți pensionarii beneficiază de această sumă, mulți având pensii sub 2.000 de lei, în special cei fără stagiu complet de muncă. Este important de menționat că Moldova este considerată cea mai săracă țară din Europa, iar rata sărăciei absolute a crescut de la 23% în 2018 la 31,1% în 2022, atingând cel mai înalt nivel din ultimii opt ani.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE