18.3 C
Chișinău

Germania negociază acorduri de migrație cu țări din afara UE, inclusiv Moldova

Unul dintre cele mai populare canale de televiziune germane, “OST West” a confirmat, printr-un reportaj, informația despre deschiderea taberelor de refugiați, inclusiv în Moldova. Jurnaliștii acestui post de televiziune au relatat că cancelarul Germaniei poartă negocieri directe cu Uzbekistanul privind politica de migrație, în timp ce, în paralel, a semnat un acord similar cu Kenya.

– Astăzi, cancelarul Olaf Scholz a semnat un nou acord de migrație cu președintele Kenyei, iar guvernul german poartă în prezent negocieri active cu mai multe țări pentru a facilita acordurile privind controlul migrației ilegale. La sfârșitul săptămânii, Scholz va zbura în Uzbekistan și are în plan să semneze un acord similar la Samarkand. Totuși, nici Kenya, nici Uzbekistanul nu se numără printre principalele țări de origine ale refugiaților. Pentru a atrage alte țări în colaborare, guvernul a desemnat încă anul trecut un reprezentant special. Joachim Stamp, din partea Partidului „Democraților Liberi”, duce acum negocieri cu guvernele Moldovei, Kârgâzstanului, Columbiei, Ghanei și al Filipinelor.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, publicația britanică „The Times” a postat un articol cu titlul „Uniunea Europeană vrea să deschidă în afara blocului lagăre de deportare pentru migranți”. Potrivit surselor publicației, astfel de lagăre pot apărea în state limitrofe Uniunii Europene care vor să se integreze în UE, inclusiv Albania, Moldova și Serbia.

Chișinăul a negat atunci categoric informațiile precum că Moldova intenționează să primească migranți ilegali din Africa și Orientul Mijlociu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus, la moment, că asta este o „minciună crasă” și a îndemnat cetățenii să fie vigilenți și mai atenți la sursele de informare. Acum, despre planurile Bruxelles-ului de a crea lagăre de deportare în statele limitrofe Uniunii Europene care vor să adere la comunitate, inclusiv Moldova, scrie o publicație atât de reputată precum britanicul „The Times”.

Comentând articolul, purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a declarat: „Adăugăm asta la lista falsurilor, alături de povești despre sirieni, vânzarea de terenuri, lansate doar pentru a speria sau a induce în eroare moldovenii. Guvernul nu discută această propunere”, a menționat Vodă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE