18.3 C
Chișinău

Chișinău oficial confirmă că Republica Moldova are nevoie de gaz rusesc. Ministerul Energiei a făcut o solicitare pentru un nou contract cu Gazprom pentru anul viitor

Chișinăul care s-a lăudat atât de mult cu independența sa energetică față de Rusia, a recunoscut că are nevoie de gazul rusesc. Autoritățile Moldovei au trimis o solicitare oficială către concernul rus Gazprom referitor la condițiile de livrare a gazului natural în regiunea Transnistria începând cu ianuarie 2025, precum și la posibilele rute de tranzit. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui interviu pentru Radio Moldova. Canal 5 a încercat să obțină detalii de la șeful Ministerului Energiei, însă acesta nu a răspuns nici la apeluri, nici la mesaje.

Serviciul de presă al instituției a comunicat că, încă, nu a fost primit un răspuns din partea companiei ruse, iar detalii suplimentare vor fi oferite mai târziu. Între timp, în cadrul unei vizite la Kiev, Victor Parlicov a declarat că Moldova este pregătită pentru orice scenariu, chiar și după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale prin teritoriul Ucrainei, pe 1 ianuarie 2025.

„Regiunea transnistreană, care depinde în continuare de gazul rusesc, nu va rămâne fără această resursă energetică, indiferent de decizia Kievului”, a subliniat Parlicov în fața jurnaliștilor în timpul vizitei în Ucraina.

Menționăm că Ucraina a declarat anterior că, după ruperea contractului cu Gazprom, va putea livra gaz rusesc țărilor din UE la cerere. Prin urmare, totul va depinde de dorința și capacitatea autorităților moldovene de a negocia. La Moscova a fost confirmat că va fi găsită o modalitate de a livra gaz în Moldova dacă va exista o astfel de cerere.

Ministrul Energiei din Moldova, Victor Parlikov, a afirmat anterior că, în cazul în care livrările din Rusia se vor opri, Moldova nu va rămâne fără electricitate, dar prețul acesteia va varia cu siguranță.

Reamintim că prețul energiei electrice de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan este cel mai mic, iar orice altă sursă va costa consumatorul mai mult. Prețurile la gaz și electricitate pentru consumatorii finali cu siguranță se vor schimba.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE