2.2 C
Chișinău

Când nu mai ai posturi TV de lichidat, te apuci de blocări online: Pagina de Facebook Canal 5, închisă fără nicio explicație | VIDEO

Represiunile împotriva postului nostru de televiziune continuă. De această dată, pagina de Facebook Canal 5 a fost ștearsă fără vreo preîntâmpinare sau explicație din partea companiei Meta privind motivele care au dus la eliminarea acesteia.

Administrația Canal 5 va solicita clarificări de la Meta, care deține și operează platforma Facebook. Totuși, ne menținem activitatea pe site-ul canal5.md, pagina de Telegram canal5_md și canalul de YouTube Canal5 Moldova. De asemenea, puteți accesa site-ul TV6 la linkul tv6.live și pagina de TikTok orizonttv_md.

Partidul de guvernare PAS continuă să ne atace prin toate mijloacele. După retragerea licențelor posturilor tv incomode, s-au apucat și de curățarea paginilor din mediul online.

Suntem convinși că acest lucru se întâmplă deoarece Canal 5, singurul post de opoziție, abordează subiecte sensibile precum sărăcia, prețurile mari și crizele economice și sociale cu care se confruntă țara. Iar jurnaliștii noștri adresează întrebări incomode, ceea ce deranjează puterea.

Coincidență sau nu, dar pagina de Facebook a postului a fost blocată la câteva zile după ce reporterul Canal 5 a pus întrebări incomode prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, care a participat la o ceremonie fastuoasă de prezentare a microbuzelor școlare donate Moldovei de România în plină campanie electorală.

REPORTER CANAL 5: Domnule Ciolacu, oferirea microbuzelor școlare în prima campanie electorală este o pomană electorală sau coruperea alegătorilor? Dar de ce România când oferă un ajutor este corect și legal, dar dacă oferă Rusia este criminal, așa cum consideră puterea PAS?

MARCEL CIOLACU, prim-ministrul României: Deci în primul rând ceea ce a făcut acum guvernul României a făcut împreună cu guvernul Republicii Moldova. Acest program este pornit de mult timp, iar domnul prim-ministru vine cu propunerile de priorități și eu cred că educația copiilor, transportul în siguranță a copiilor este o prioritate în orice stat”.

Deranjați de întrebările jurnaliștilor postului Canal 5 sunt și unii miniștri.

Spre exemplu ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu nu pierde nicio ocazie să refuze într-un mod grosolan să răspundă la întrebările reporterilor și deseori folosește atacuri în adresa postului nostru de televiziune. În ultimul caz, când am vrut să aflăm mai multe informații despre cea de-a treia licitație privind spațiile comerciale de la aeroport, Spînu, după ce a ascultat atent întrebarea, a neglijat-o intenționat, întorcându-se către ceilalți jurnaliști.

„- Cum comentați că la cea de-a treia licitație de la Aeroport participă doar o singură companie, Lagardere? De ce nu au fost publicate condițiile, termenii oficial?
– Ok, mai sunt întrebări?
– Vă rog să răspundeți la întrebare.
– Am zis, că nu răspund televiziunilor afiliate unui grup…
– Ok, aceeași întrebare, dar răspundeți pentru celelalte televiziuni.
– Da. Ok, vă rog, puneți întrebarea.
– Privitor la licitație, v-a întrebat colega.
– Toată informația despre licitație puteți s-o luați de la Agenția Proprietății Publice”.

Menționăm că, în ultimul an și jumătate, sub diferite pretexte, autoritățile din Republica Moldova au suspendat sau retras licențele a 14 posturi de televiziune și au închis peste cincizeci de site-uri de știri. Opt asociații de presă au observat că mecanismele legale impuse pentru sistarea difuzării în absența unei hotărâri judecătorești au fost declarate neconstituționale. Închiderea canalelor de televiziune a fost condamnată de mai multe organizații neguvernamentale, iar administrația Canal 5 nu a reușit până în prezent să își obțină dreptatea în instanțe.

În martie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a suspendat licența de emisie a Canal 5, iar postul nostru a emis o declarație publică. Instituția media susține că organele represive ale statului, reprezentate de acest Consiliu, complet subordonat actualei puteri, au atacat din nou libertatea mass-media și dreptul fundamental la libera exprimare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE