18.3 C
Chișinău

Blocare masivă a conturilor pe Instagram și Facebook: Utilizatorii, șocați de decizii fără avertisment

Miercuri dimineață a avut loc o blocare în masă a conturilor personale ale utilizatorilor și a unor pagini oficiale ale unor instituții media din Instagram și Facebook, potrivit canalului de Telegram „Găgăuzia 24”. Se menționează că acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că multe dintre profilurile personale nu conțin niciun fel de materiale, în afară de fotografii de familie.

Utilizatorii nu au primit notificări sau avertizări prealabile despre blocarea conturilor. În încercarea de a accesa propriul cont, mulți deținători de pagini au fost surprinși să citească mesaje cu formulări de tipul „pentru violență” sau „pentru organizație periculoasă”.

Printre conturile blocate se numără și pagina Canal 5 pe Facebook. Am solicitat comentarii din partea Asociației Presei Independente, al cărei proiect „STOP FALS!”, conform unui acord cu Meta, este unul dintre participanții campaniei împotriva informațiilor false și tendențioase, și pe baza semnalelor căruia anterior au fost blocate mai multe conturi, inclusiv ale unor reprezentanți ai opoziției. Șeful acestei organizații neguvernamentale, Petru Macovei, ne-a comunicat că în acest caz Asociația pe care o reprezintă nu are nicio legătură.

PETRU MACOVEI, șeful Asociației Presei Independente

Eu nu vă pot da nici un fel de informație pentru că nu cunosc despre o blocare în masă așa cum spuneți dumneavoastră a conturilor din Facebook. În ce privește blocarea contului din Facebook Canal 5 la fel nu pot da nici o de detalii pentru că nu cunosc. Noi întradevăr avem o colaborare cu compania Meta. Noi semnalăm anumite falsuri grave din spațiul public moldovenesc dar nu am fost sub nici o formă implicați în ceea ce Dvs pretindeți că este vorba de blocarea Canalului 5

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins categoric presupunerile conform cărora blocarea în masă a conturilor, inclusiv a paginii Canal 5 pe Facebook, ar fi fost realizată la comanda autorităților.

Cu siguranță o astfel de decizie la comanda cuiva nu a fost înregistrată. După cum cunoașteț toate recelele sociale au o politică de moderare care este gestionată exclusiv de respectivă rețea socială. Autoritățile se ingrijesc ca oamenii să aibă informația verificată și libertatea de exprimare permită că oricare părere să există în cazul în care este argumentată corespunzător.

Am solicitat, de asemenea, informații de la Serviciul de Informații și Securitate pentru a afla dacă aceștia au contactat compania Meta cu o cerere de blocare a conturilor de Facebook, care a avut loc miercuri dimineața. Până la momentul redactării acestui material, nu am primit un răspuns din partea SIS. Coincidență sau nu, notificările de neconformitate cu politica comunității din partea Facebook apăreau exact în momentul publicării materialelor critice la adresa președintei Maia Sandu și a tot ceea ce ține de integrarea europeană și problemele Uniunii Europene.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE