1.2 C
Chișinău

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, și colaboratorii săi, pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene

Mai mulți lideri din Găgăuzia, în frunte cu bașcanul Autonomiei, Evghenia Guțul, au fost incluși în lista de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană pentru încercări de destabilizare a Republicii Moldova. Este vorba de șeful adjunct al departamentului pentru relații externe de la Comrat, Iurii Cuznețov, sancționat pentru asocierea cu Evghenia Guțul.

De asemenea, bașcanul Găgăuziei este criticată pentru asocierea cu politicianul Ilan Șor, dar și pentru că a vizitat Rusia fără să fi avut un mandat constituțional. Ilia Uzun, președintele adjunct al Comitetului Executiv al Găgăuziei, membru al Adunării Populare, este sancționat inclusiv pentru că s-a întâlnit cu Ilan Șor în Israel pentru a discuta despre alegerea lui Guțul, dar și pentru că a plănuit și a luat parte la demonstrații împotriva autorităților moldovene. Mihail Vlah, guvernator-adjunct și consilier de presă al Evgheniei Guțul, este acuzat de participare la o demonstrație violentă. De asemenea, în lista de sancțiuni a fost introdusă fondatoarea și directoarea organizației ”Eurasia”, Nelli Parutenco pentru că este în fruntea unei organizații care face propagandă rusească inclusiv în rândul minorilor.

Președintele adjunct al Comitetului Executiv al Găgăuziei, Ilia Uzun a comentat sancțiunile impuse și a declarat că poporul găgăuz reprezintă un popor care pledează pentru pace și niciodată nu și-a dorit destabilizare în Republica Moldova.

ILIA UZUN, președinte-adjunct al Comitetului Executiv al Găgăuziei

Aceste sancțiuni europene, și dacă noi declarăm că puterea este incompetentă, slabă și acești tineri sorosiști care au venit la putere, fără a avea o experientă de muncă în această viață, fără să realizeze ceva, astăzi au acaparat țara noastră… De aceea, noi nu ne temem de aceste sancțiuni absolut deloc. Sunt niște sancțiuni inventate, sunt impuse pentru a ne închide gurile, ca noi să fim cuprinși de frică și să nu avem un cuvânt de spus. Nouă însă nu ne este frică de nimic, noi pledăm pentru o Moldovă puternică și independentă și ca țara noastră să înflorească. Și nu trebuie să ne numească pe noi ”mâna Kremlinului” și tot așa mai departe.

La rândul său, șeful-adjunct al departamentului pentru relații externe de la Comrat, Iurii Cuznețov a calificat sancțiunile Uniunii Europene drept o comandă politică înainte de alegerile prezidențiale și referendumul constituțional, demonstrând astfel frica autorităților moldovenești de a suferi o înfrângere.

IURII CUZNEȚOV, șef-adjunct al departamentului pentru relații externe de la Comrat

Cu regret, probabil este o onoare pentru mine să mă regăsesc în acea listă așa cum înțeleg clar că nu am încălcat nimic, din partea mea și a colegilor nu sunt niciun fel de încălcări care ar permite cuiva să ne impună anumite sancțiuni. Înțelegem foarte bine că aceste sancțiuni sunt doar un ordin politic înainte de 20 octombrie, înainte de așa-numitul referendum constituțional. Din păcate o explicație a unei astfel de formulare nimeni nu o poate înțelege ce înseamnă destabilizarea, ori eu și colegii mei suntem patrioți ai țării noastre, ocupăm anumite funcții și lucrăm exlusiv doar pentru aceea ca viața cetățenilor țării noastre, ai Autonomiei Găgăuze să se îmbunătățească.  Noi înțelegem clar că asta nu reprezintă altceva decât un ordin politic și despre ce fel de destabilizare este vorba, eu nu înțeleg.

L-am telefonat și pe guvernatorul-adjunct și consilier de presă all Evgheniei Guțul, Mihail Vlah pentru un comentariu, dar acesta nu ne-a răspuns la apeluri, nici la mesaje. Amintim că, mai multe ţări europene și SUA au impus sancţiuni împotriva unor politicieni de la Chişinău printre care și lui Ilan Șor pentru presupusă implicare în destabilizarea R. Moldova și legături cu securitatea rusă. Asta deși nu au fost prezentate argumente ce a stat la baza deciziei. La 1 octombrie, la Curtea Europeană de Jurisdicție Generală au avut loc audieri în cazul reclamațiilor depuse de Ilan Șor și Marina Tauber, prin care cei doi politicieni contestă sancțiunile care le-au fost impuse de UE. Avocații care îi reprezintă pe Șor și Tauber au subliniat, caracterul fără precedent al restricțiilor impuse la cererea guvernării Republicii Moldovei, ceea ce reprezintă o intervenție în politica actuală a Moldovei. În timpul audierilor, avocații care reprezentau Uniunea Europeană, nu au putut prezenta dovezi privind motivele sancțiunilor impuse.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE