18.3 C
Chișinău

Avertizări pe telefon în caz de calamități: promisiuni reînoite de Guvern

Guvernul promite din nou că, în situații de urgență și calamități naturale, cetățenii vor primi un mesaj pe telefonul mobil. Asta, după ce în Republica Moldova va apărea sistemul de avertizare publică a populaţiei, adică peste cinci ani – acesta e termenul lui de implementare. Potrivit comunicatului, realizarea proiectului face parte dintr-o serie de măsuri menite să sporească pregătirea și răspunsul țării noastre la împrejurările de risc. Acțiunile vor fi finanțate în baza unui Acord dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare. Valoarea totală a împrumutului este de 37,4 milioane de euro. Creditul va fi oferit pe 30 ani, inclusiv perioada de grație de cinci ani.

Rambursarea lui urmează să fie efectuată semi-anual, iar rata dobânzii este variabilă – Euribor 6 luni plus marja care se stabilește trimestrial de către Bancă. Comisionul de angajament constituie 0,25% calculat din suma nedebursată, tot atâta face comisionul unic, calculat din suma împrumutului.

Tot din banii contractaţi de la BERD vor fi achiziționate vehicule și echipamente de intervenție. De asemenea, vor fi modernizate sistemele de observare hidrometeorologică, capacitățile de prognoză ale sinopticienilor și consolidată colaborarea instituțională și regională pe acest segment.

O altă componentă a Acordului ține de eficientizarea evaluării și gestionării pericolelor naturale, a riscurilor seismice și a celor legate de climă. De asemenea, va fi creat un nou Fond de rezervă pentru dezastre, ca sursă de finanțare transparentă și țintită pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale, se mai arată în mesajul Guvernului.

Asta în codiţiile în care deja există două fonduri similare: unul de rezervă şi altul de intervenţie în situaţii de urgenţă. De menţionat că despre sistemul de avertizare publică a populaţiei se vorbeşte de ani de zile, inclusiv după ce două persoane au murit în nămeţi, anul trecut. De atunci autorităţile au tot promis implementarea sistemului, iar acum spun din nou că acesta va apărea.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE