Fondurile europene și creditele oferite de către Uniunea Europeană țării noastre nici pe departe nu ajung să fie folosite pe deplin pentru proiectele sociale așa cum ne asigură autoritățile. Acestea sunt returnate UE, utilizate pentru nevoile partidelor și chiar pentru finanțarea mass-media pro-guvernamentale.
Despre aceasta a declarat candidatul independent la funcția de Președinte al țării, Victoria Furtună. De exemplu, doar 7% din toate sumele oferite Republicii Moldova de partenerii externi, au fost investite în proiectul ”Satul European”, pentru compensații în facturi și alte inițiative venite din partea Partidului Acțiune și Solidaritate. Potrivit ei, într-un cuvânt, restul banilor oferiți de UE, fie sunt rambursați cu un procent mai mare tot de către moldoveni, fie de ei beneficiază tot companiile europene contractate pentru a efectua o lucrare sau alta.
VICTORIA FURTUNĂ, candidat independent la funcția de Președinte
Haideți să fim realiști și să spunem oamenilor că marea majorității creditelor în cauză, nu ajung totalmente în țară, iar țara noastră urmează să întoarcă suma integrală plus procentele acumulate.
Deci în fiecare contract se indică că primul care poate accesa la acest contract sau beneficiar este iarăși o companie din Uniunea Europeană. Deci, noi în ultima fază subcontractăm compania din Republica Moldova și în mare parte rămân în Uniunea Europeană. Dar iarăși, nu sunt ei de vină, sunt de vină cei care sunt la guvernare, care negociază astfel aceste credite și mai rău este că aceste credite sunt luate pentru consum și nu pentru a investi în infrastructură, în dezvoltarea economiei țării.
O altă problemă este că aceste credite sunt folosite în mare parte pentru consum și nu pentru a fi invesite în inițiative ce ar impulsiona economia țării, mai consideră candidatul independent la funcția de Președinte al țării, Victoria Furtună.
VICTORIA FURTUNĂ, candidat independent la funcția de Președinte
Problema nu este în credite, problema este că nu sunt utilizate rațional și aceste credite rămân istorice din generație, în generație fiecare guvernare le lasă pe umerii copiilor noștri, care nu vor putea niciodată să le întoarcă înapoi până nu vor lua o tactică de a întoarce toate punctele strategice ale țării, să întoarcă înapoi Portul, să întoarcă sistemul bancar Republicii Moldova, să fondeze o Bancă Națională, să pună în funcții cheie ale statului cetățeni ai Republicii Moldova cu o expertiză profesională, cetățeni care știu meseria și știu cum e să trăiești aici în țară și să vedeți că fiecare vor întreprinde măsuri pe măsura așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova.
Victoria Furtună a mai făcut referire și la fondurile europene care au fost alocate autorităților moldovenești pentru acordarea compensațiilor cetățenilor la consumul de energie, care potrivit ei, fac parte la fel dintr-o schemă bine pusă la punct.
VICTORIA FURTUNĂ, candidat independent la funcția de Președinte
După calculele pe care noi le-am făcut, inclusiv am depus și o plângere la Procuratura Anticorupție, din cele spuse, am înțeles că a fost inițiat un proces penal. Deci compensațiile care au fost, așa spus de către guvernare că au fost întoarse din banii europeni, de fapt tot au fost din banii pe care i-am achitat noi pentru gaz. Deci gazul a fost majorat în așa măsură și din banii ceea ni s-a întors înapoi într-un fel nouă acele compensații. Dar întrebarea mea este unde sunt banii veniți din Uniunea Europeană pentru compensațiile alocate cetățenilor Republicii Moldova.
Sume uriașe din banii europeni sunt folosiți pentru finanțarea partidului de la guvernare, a membrilor Comisiei Pre- Vetting, dar și a posturilor de televiziune pro-guvernamentale a mai declarat Victoria Furtună. În legătură cu acest lucru, ea a sesizat încă în luna mai curent Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor pentru a verifica modul în care membrii Comisiei de evaluare a judecătorilor au fost remunerați de către partenerii externi, ori, aceștia, potrivit legii, nu se subordonează partenerilor de dezvoltare, fiind independenți în luarea deciziilor. Astfel, în urma unei investigații, Victoria Furtună a descoperit că un membru al Comisiei, în declarația de avere a indicat un salariu de peste 390 de milioane de la compania ”DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED” din Washington, folosită potrivit lui Furtună, pentru spălarea banilor europeni. La o simplă căutare a mai multor informații despre compania menționată, portalul data2b.md ne arată că aceasta are o sucursală în Chișinău, care se află pe strada Calea Ieșilor din sectorul Buiucani și a fost înregistrată în septembrie 2021. În calitate de administrator sunt indicate două persoane, Anne Marie Trice și Vîlcu Natalia.
Doar într-un singur an compania a înregistrat venituri financiare în sumă totală de 8 milioane 284 de mii 700 lei. . Nu este clar însă de unde sunt acești bani. Totodată, potrivit portalului, infodebit.md, s-a dovedit că DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED asigură finanțarea activităților juridice, dar și celor de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării. Asffel, am descoperit că posturile de televiziune, loiale partidului de guvernământ cum ar fi ProTV, Jurnal TV, TV8, Realitatea TV, dar și SRL ”STUDIO-L” din Căușeni au același finanțator și anume compania dată.
Am decis să verificăm dacă spre exemplu denumirea juridică a postului de televiziune ProTV se regăsește în lista întreprinderilor finanțate de compania străină. Astfel, potrivit portalului infodebit.md, întreprinderea cu capital Străin PRO DIGITAL Societate cu Răspundere Limitată, care deține licența postului ProTV, într-adevăr beneficiază de granturi europene.
În aceste condiții, potrivit lui Victoria Furtună, compania juridică este utilizată atât în scopul coruperii membrilor secretariatului comisiei Pre-Vetting, cât și a entităților media afiliate puterii, sub forma unor remunerații și granturi. Astfel, nu se cunoaște modalitatea finanțării acestei organizații. Din aceste motive, candidatul independent la funcția de Președinte a țării, Victoria Furtună a sesizat Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor să verifice legalitatea activității financiare a companiei DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED, prin prisma existenței elementelor infracțiunii de spălare de bani.