17.2 C
Chișinău

„Se creează un precedent periculos”. Directorul Promo-LEX critică decizia CEC de a deschide numai două secții de votare în Rusia | VIDEO

Decizia autorităților de a deschide doar două secții de votare în Federația Rusă, în loc de cinci, cum a decis inițial Comisia Electorală Centrală, ar putea crea un precedent periculos, care ar putea fi exploatat de guvernanți în viitor.

Declarația aparține directorului de programe al Asociației „Promo-LEX”, Nicolae Panfil, care monitorizează alegerile din 20 octombrie, pentru TeleradioMoldova. Între instituțiile statului trebuie să existe o colaborare transparentă, iar situația creată în jurul secțiilor de votare pentru Federația Rusă denotă o lipsă de comunicare și încredere între instituțiile implicate, în special CEC, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Serviciul de Informații și Securitate, consideră Panfil.

”Am văzut această situație, am reflectat-o și în raport și, în principiu, ne-am arătat îngrijorați față de un asemenea deznodământ sau un asemenea comportament, pentru că în mod normal între instituțiile statului trebuie să existe o colaborare, iar în cazul acesta este prevăzut și de Codul electoral expres cine și ce roluri are. Este greu explicabil acest lucru și cred că explicațiile de rigoare trebuie să le dea în primul rând MAE și SIS”, a spus directorul de programe de la Promo-LEX.

Nicolae Panfil, care este și șeful Misiunii de Observare a scrutinelor din 20 octombrie din partea Promo-LEX, a mai atras atenția că reducerea numărului secțiilor de votare în Rusia ar putea fi folosită în viitor, ca pretext pentru alte decizii similare, de politicienii aflați la guvernare, dacă nu va exista transparență totală din partea autorităților.

Deși Promo-LEX recunoaște importanța prioritizării securității, Nicolae Panfil susține că lipsa unor explicații clare din partea Ministerului de Externe și a Serviciului de Informații și Securitate lasă loc pentru interpretări politice și speculații.

Amintim că, în ajun, CEC a anunțat că a lichidat 26 de mii de buletine de vot care urmau să fie expediate unor secții de votare în Rusia pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional. Decizia a fost luată după ce MAE și-a menținut recomandarea privind deschiderea a doar două secții de votare – ambele la Moscova – invocând motive de securitate, în baza avizului SIS.

Numărul secțiilor de votare a fost redus, în acest an, pentru Federația Rusă, inițial, de la 17 la 5, apoi la două.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE