5.5 C
Chișinău

„Noi nu suntem necesari Moldovei!”: Cum a reacționat diaspora, politicienii și experții la decizia de a reduce secțiile de votare din Rusia

„Noi nu suntem necesari Moldovei!”. Așa a comentat Mihail Ahremțev, reprezentantul diasporei moldovenești din Rusia, decizia autorităților de a reduce numărul secțiilor de votare din Rusia de la cinci la două. Potrivit lui Ahremțev, diaspora a simțit deja că actualele autorități ale Moldovei încearcă să o rupă de patria istorică. Acum, însă, acest lucru a devenit și mai evident.

MIHAIL AHREMȚEV, reprezentantul diasporei moldovenești din Rusia

„Este o catastrofă demografică imensă. În primul rând, pentru că sute de mii de cetățeni care se află aici înțeleg că nu sunt necesari Moldovei. Sub nicio formă, în niciun mod. Nici economic, nici politic, nici cultural, nici ca voturi, nici măcar ca cetățeni. Ce va rezulta din asta? Probabil că sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova vor face alegerea definitivă de a rămâne pe teritoriul Federației Ruse, fără a se întoarce în Republica Moldova.”

Potrivit autorităților ruse, acolo locuiesc peste 600 de mii de cetățeni ai țării noastre. În legătură cu acest fapt, fostul președinte Vladimir Voronin consideră că actualii lideri ai țării au acționat ilegal

VLADIMIR VORONIN, fost președinte al RM

„Ei vor răspunde în fața cetățenilor țării. Dacă cetățenii Moldovei sunt aduși, de către toți cei care sunt la putere, începând cu președintele, la starea de a-și părăsi țara natală, pământul natal și să muncească în Rusia, iar voi nu îi oferiți dreptul de a vota, atunci asta este o crimă. Și pentru această crimă există articole în Codul Penal. Și veți răspunde pentru asta.”

Liderul blocului „Victorie”, Ilan Șor, a comparat, de asemenea, situația secțiilor de votare din Rusia cu un joc necinstit.

„Nu, Sandu. Nu ai distrus doar 26 de mii de buletine. Ai distrus 26 de mii de voturi ale alegătorilor care trăiesc în Rusia. Și înainte de asta ai furat încă sute de mii de voturi, când ai făcut pokerface și ai pus la cale o fraudă cu secțiile de votare din Rusia, schimbându-le numărul în fiecare zi. Dar până la poker, Sandu, nu vei ajunge. Asta e un joc de-a prostul. Și vei pierde, pentru că nu mai ai atuuri.”

Amintim că decizia de a reduce numărul secțiilor de votare în Rusia a fost luată la insistența Ministerului Afacerilor Externe al Moldovei. Ministerul a declarat că nu poate asigura securitatea alegătorilor în alte locuri decât la Ambasada Moldovei din Moscova. Juristul Iurie Mărgineanu a numit această declarație drept minciună și a explicat de ce.

IURIE MĂRGINEANU, jurist

„Conform protocoalelor și standardelor internaționale, țara în care se află secțiile de votare trebuie să asigure securitatea în timpul votării. Adică Rusia trebuia să asigure securitatea. Și acest lucru trebuie discutat la nivel guvernamental – câte secții și unde să fie deschise pentru a putea asigura securitatea. Deci, toate acestea sunt o minciună totală, ei îi prostesc pe oameni. Nu mai mint doar, ci mint ca unor copii mici, cărora li se spune că nu pot ieși afară, pentru că acolo e lupul.”

La rândul său, juristul Stanislav Pavlovschi a subliniat că autoritățile au luat o decizie discriminatorie față de diaspora din Rusia, încălcând principiul egalității prevăzut în Constituția Republicii Moldova. Și acest lucru se face conștient de frica propriilor cetățeni.

VOCE STANISLAV PAVLOVSCHI, expert în drept

„În același timp, autoritățile trimit în Europa peste 800 de mii de buletine, în condițiile în care s-au înregistrat mai puțin de cinci mii de cetățeni. Se creează impresia că nici măcar nu își imaginează că aceste buletine pentru versiunea românească ar vor ajunge în urnele de vot. Cel puțin, judecând după acțiunile autorităților, care nu știu nici să vorbească, nici să comunice cu propriul popor, se pare că vor să falsifice în masă aceste alegeri prezidențiale. Așa este sau nu – vom vedea.”

Amintim că, săptămâna trecută, la Moscova, a avut loc un protest al diasporei moldovenești, care a cerut deschiderea mai multor secții de votare în Federația Rusă. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău nu doar că nu au ascultat vocea conaționalilor noștri, dar au redus și mai mult dreptul lor de a vota.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE