17.2 C
Chișinău

Marina Tauber despre referendum: „Alegerea greșită poate duce la pierderea independenței”

În loc să-și îndeplinească promisiunile electorale și să ajute poporul, Maia Sandu și PAS au adus țara la sărăcie și sclavie, a declarat Marina Tauber în cadrul briefingului de marți.

MARINA TAUBER, deputat, secretarul executiv al Comitetului Executiv al Blocului Victorie

Când Sandu a venit la putere în 2020, ea da asigurări că prioritatea sa este să ajute oamenii. Dar faptul că locuitorii nu își pot plăti facturile de utilități spune un singur lucru. Situația trebuie să fie schimbată urgent. În timpul anilor de guvernare pro-occidentală, facturile la utilități au crescut vertiginos.

Statul nu numai că nu încearcă să ajute. El nu face decât să înrăutățească situația, semnând contracte care nu sunt avantajoase țării și împingând cetățenii în sclavie comunală.

Potrivit Marinei Tauber, activitatea autorităților centrale a dus la faptul că preţul gazului a crescut de aproape 1,5 ori în trei ani, iar toate costurile au căzut pe umerii cetățenilor. Deputatul spune că refuzul de a coopera cu Gazprom și achiziționarea de combustibil mai scump din țările UE și SUA a dus la o nouă creștere a tarifelor la căldură și întreţinere. În același timp, guvernarea oferă străinilor, practic gratuit, obiecte strategice de infrastructură și întreprinderi.

MARINA TAUBER, deputat, secretarul executiv al Comitetului Executiv al Blocului Victorie

Faptul că suntem deja integrați în sistemul energetic românesc este grăitor. Statul intenționează să vândă românilor compania de distribuție a energiei electrice RED Nord. În ea au fost investite sute de milioane de lei din bugetul țării. Ea este pur și simplu cedată, lăsând oamenii fără locuri de muncă, lăsând cetățenii fără tarife mai convenabile. Acum ei vor plăti cât le va spune Bucureștiul să plătească.

Deputatul a criticat recenta inițiativă a ministrului Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu de anulare a compensațiilor în facturile pentru încălzire în sezonul rece, calificând această măsură drept antipopulară. Și toate astea, potrivit Marinei Tauber, se întâmplă pe fondul faptului că Ucraina refuză tranzitul gazelor rusești, ceea ce va provoca o criză profundă în sectorul energetic al Republicii Moldova și în regiunea transnistreană și, în consecință, va afecta activitatea Centralei termoelectrice de la Cuciurgan, care generează 85-90% din energia electrică consumată de republică.

Iar asta, la rândul său, va duce la o nouă criză socială. Ieșirea din situație în care se află republica, potrivit Marinei Tauber, este cooperarea cu Rusia și țările Uniunii Economice Eurasiatice.

MARINA TAUBER, deputat, secretarul executiv al Comitetului Executiv al Blocului Victorie

Uniunea Economică Euroasiatică nu cere vânzarea companiilor țării pentru asigurarea cu electricitate. UE, însă, sub masca „reducerilor”, cumpără infrastructura din țară, apoi dictează propriile reguli. RED Nord la Bălți și alte obiecte la Chișinău – toate pot deveni românești.

În același timp, este evident că resursele energetice mai ieftine din Uniunea Economică Euroasiatică pot elibera fonduri care pot fi utilizate pentru modernizarea infrastructurii naționale. Preţul energiei afectează direct competitivitatea afacerilor locale. Electricitatea mai ieftină poate atrage investiții și poate stimula dezvoltarea industriei.

Vorbind despre referendumul constituțional din 20 octombrie, Marina Tauber a spus că plebiscitul nu are nimic de-a face cu integrarea în Uniunea Europeană și că dacă se face o alegere greșită, țara ar putea pierde independența și neutralitatea.

Deputatul a îndemnat toți cetățenii să voteze pentru electricitate accesibilă, pentru o mai bună calitate a vieții, să se opună fanteziilor goale ale oficialilor europeni și să facă alegerea corectă pentru viitorul țării în cooperare cu Uniunea Economică Euroasiatică, spunând NU referendumului european a lui Sandu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE