17.2 C
Chișinău

Libertatea alegerii? Nu am auzit de așa ceva! Cum UE pedepsește Georgia pentru încercarea de a-și păstra suveranitatea și valorile tradiționale

Parcursul Georgiei oprește integrarea europeană”, se spune în proiectul deciziei care urmează să fie adoptată la reuniunea Consiliului European din 17 și 18 octombrie. Varianta de lucru a documentului a fost recepţionată de serviciul georgian al Radio Europa Liberă. În acesta se afirmă că „refuzul de a schimba parcursul actual de acțiuni ale autorităţilor de la Tbilisi pune în pericol calea europeană a Georgiei și o oprește de fapt.

Consiliul European subliniază că parcursul actual al autorităților georgiene contravine valorilor și principiilor fundamentale ale UE și îndeamnă Georgia să implementeze reforme democratice, cuprinzătoare și durabile, în conformitate cu principiile de bază ale integrării europene.”

Consiliul European reiterează că refuzul de a schimba parcursul actual de acțiuni pune în pericol calea europeană a Georgiei și o oprește de fapt. Consiliul European îndeamnă Georgia să implementeze reforme democratice, cuprinzătoare și durabile, în conformitate cu principiile de bază ale integrării europene. Consiliul European reiterează îngrijorarea serioasă privind parcursul Guvernului Georgiei care contravine valorilor și principiilor fundamentale ale UE.

Să ne amintim acţiunile Georgiei care au supărat atât de mult UE și care anume valori și principii ale Uniunii ea a încălcat. În iulie, Parlamentul de la Tbilisi a adoptat un pachet de legi privind agenții străini și a obligat toate persoanele fizice și juridice cu finanțare externă să se înregistreze, iar ONG-urile și instituțiile media la care peste 20% din veniturile anuale provin la fel din finanțare străină să depună anual o declarație financiară.

În replică Bruxelles-ul a suspendat aderarea Georgiei la Uniunea Europeană. „Această lege nu corespunde normelor și valorilor de bază ale UE și este un atac la adresa presei independente și organizațiilor societății civile”, se spune în declarația comună a șefului diplomației UE Josep Borrell și comisarului european pentru vecinătate și extindere Oliver Várhelyi.

Apropo, legi similare sunt în multe țări. În SUA, de exemplu, chiar din 1938. Mai mult, după cum a scris Deutsche Welle anul trecut, Uniunea Europeană pregătește propria lege privind „agenții străini” care va obliga organizațiile neguvernamentale să dezvăluie informații despre orice finanțare din afara UE.

Apropo, Georgia, după cum susțineau autoritățile statului, a luat drept exemplu modelul american. Adică, atunci când vine vorba de protejarea intereselor proprii ale țărilor mari, legea privind agenții străini este o normă și o necesitate urgentă pentru asigurarea securității statului. Iar când este vorba de țări terțe în care ONG- urile sunt finanțate de Occident și este promovată agenda occidentală, așa cum se întâmplă în Georgia, orice încercare de a- și proteja interesele naționale reprezintă deja o amenințare la adresa democrației și un atac la independența presei și societăţii civile. Dar ceea ce este permis lui Jupiter, nu este permis unui taur.

Un alt motiv pentru reacția furioasă a Bruxelles-ului a fost adoptarea de către Parlamentul de la Tbilisi acum câteva săptămâni a unui pachet de legi care interzice propaganda LGBT și schimbarea genului. În replică, Uniunea Europeană a amenințat Georgia cu reintroducerea regimului de vize. Asta deşi autoritățile georgiene nu au introdus nicio interdicție comunității LGBT, ci au interzis doar promovarea publică a ideilor acesteia, în special în rândul copiilor, protejând valorile tradiționale.

Dar Uniunea Europeană a catalogat acest lucru drept un „declin al democrației” și o amenințare pentru calea europeană a Georgiei. Astfel, când președintele Maia Sandu și reprezentanții PAS, în campania pentru referendum, susțin că „Uniunea Europeană este pace, securitate, prosperitate, democrație și LIBERTATE de alegere”, exemplul Georgiei arată că nu este vorba despre nicio libertate de alegere. Și că UE este o dictatură dură, şi nu doar economică și politică, dar și morală.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE