17.2 C
Chișinău

Învinuiri grave la adresa PAS: Concursul pentru directorul Centrului de Sănătate Anenii Noi ar fi fost trucat

Partidul Acțiune și Solidaritate este acuzat de falsificarea concursului pentru ocuparea funcției de director al Centrului de Sănătate din Anenii Noi. Învinuirile sunt lansate de către șeful interimar al instituției Ina Gurschii. Într-un interviu, în exclusivitate pentru postul nostru de televiziune, Gurschii ne-a spus că ea, împreună cu Ana Zatec au fost singurele pretendente la funcția de director al Centrului de Sănătate. După rezultatele concursului, Gurschi a acumulat 7,60 de puncte, iar Zatec 7,42. În consecință, Gurschi a devenit învingătoare. Totuși, peste noapte, punctajul a fost schimbat în folosul contracandidatei sale, care este și membru al PAS, spune Gurschii.

INA GURSCHII, director interimar Centrul de Sănătate Anenii Noi

Pe data de 23 septembrie, în incinta Consiliului raional Anenii Noi, s-a desfășurat concurs  cu înregistrare audio și video, unde noi fiecare am semnat, pe parcursul concursului nu am văzut nicio încălcare. După ce au fost înregistrate toate datele, calculate, am fost anunțată învingătoare.  Pe data de 24, fără ca să fiu anunțată s-a informat în cheat-ul comisiei că membrii sunt invitați la Consiliul raional fiindcă s-au făcut greșeli la calculare.  Membrul comisiei, Oleg Mitreanu, șeful AMU, Anenii Noi, a încurcat nota, în loc de 8 a pus 6, totul s-a făcut peste noapte.

Potrivit Inei Gurschii, rezultatele au fost modificate la cerința partidului PAS, membrii căruia își doresc ca fotoliul de șef al Centrului de Sănătate să-l preia contracandidatul său, Ana Zatec, care este și membru PAS.

INA GURSCHII, director interimar Centrul de Sănătate Anenii Noi

Am fost anunțată de către niște membri ai partidului PAS că pe mine nu mă dorește PAS-ul, precum că eu nu sunt convinabilă, lor le sunt convinabili numai membrii lor de partid.  Eu am activat 5 ani în instituția Centru de Sănătate Anenii Noi și nu am avut nici o plângere pe activitatea noastră.

Gurschi acuză deputatul PAS Ala Oglindă că ar fi influențat rezultatele concursului și ar fi grăbit desemnarea candidatului PAS la funcția de director.

INA GURSCHII, director interimar Centrul de Sănătate Anenii Noi

Tot asta când a fost desfășurat pe 24 a fost prezentă doamna deputat, Ala Oglindă, și a spus că asta este factor uman, se mai întâmplă, repede semnați, domnul președinte faceți copia și trimitem repejor la minister.  Dumneaei face ilegalități, prin toate instituțiile publice dacă nu îi convine persoana, nu este membru PAS, dacă este apolitică, este influență.  Sunt toți influențați și cu amenințări, că nu o să aveți de lucru, nu o să aveți unde lucra, adică sunt foarte multe probleme în Anenii Noi. Doamna deputat își permite foarte multe lucruri urâte în instituțiile publice, de învățământ și în instituțiile medicale.

Acuzațiile Inei Gurschi sunt susținute de către trei membri ai comisiei de evaluare care spun că rezultatul concursului în care Gurschi a învins a fost trucat.

VALERIU COJOCARI, șef CSPT Căușeni

La finalul concursului a fost anunțată câștigătoare doamna Ina Gurschii, ca a doua zi dimineața să fie motivat de președintele Consiliului Raional precum că ar fi greșeli în calcule.  Apar întrebări la situația creată deoarece nu este clar de ce s-a întâmplat așa.

VICTORIA TERESCENCA, medic de familie, Centru de Sănătate Anenii Noi

Noi avem dubii deoarece când am reînnoit a noastre fișe de note putea să fie schimbată complect fișa ceea.  Eu cred că nu a vrut să fie șefa secției de sănătate doamna Gurschii, dar alt membru.

Contactat de postul nostru de televiziune, membrul comisiei pentru ocuparea funcției de director al Centrului de Sănătate din Anenii Noi, Oleg Mitrean, care, potrivit lui Gurschii ar fi modificat nota peste noapte, ne-a spus că nota nu a fost schimbată.

Totodată, acesta ne-a declarat că Partidul Acțiune și Solidaritate nu a influențat la rezultatele concursului.

OLEG MITREAN, șeful AMU, Anenii Noi

Acolo era pusă din start nota 6, nu era 8. Purșisimplu cârligelul acesta de sus era așa încât parcă era 8 și la numărarea punctelor s-a produs o eroare umană. Cum comentați faptul că dumneaei spune că în spatele la toate acestea ar sta partidul PAS. Niște aberații.  Nici o implicare a PAS-ului, categoric și afirm asta cu toată responsabilitatea.

Ina Gurschii a depus plângeri la procuratura Anticorupție și la CNA ca să fie investigat acest caz. Totodată, ea a apelat la Judecătoria Anenii Noi unde a depus cerere pentru suspendarea dispoziției Consiliului raional Anenii Noi, care a cerut anularea rezultatelor acestui concurs.

În momentul filmărilor, când am discutat cu Ina Gurschii, Ana Zatec, nu era în cadrul instituției. Am încercat să obținem o reacție, însă aceasta nu ne-a răspuns la telefon. Nici președintele raionului, Alexandr Moisei, care a fost și președintele comisiei de evaluare nu a fost de găsit pentru un comentariu și nici deputatul PAS, Ana Oglindă nu ne-a răspuns la telefon. Totodată, am solicitat o reacție din partea purtătorului de cuvânt PAS, Adriana Vlas, aceasta insă nu ne-a răspuns la mesajele noastre. Potrivit Ministerului Sănătății, în prezent, directorii instituțiilor medico-sanitare publice sunt numiți în funcții prin concurs. Conducătorii instituțiilor medicale sunt selectați pe un termen de 5 ani.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE