17.2 C
Chișinău

26.000 de buletine de vot, care urmau a fi expediate pentru alegătorii din Rusia, au fost nimicite. CEC deschide în Federația Rusă numai două secții de vot

În acest videoclip, publicat de Comisia Electorală Centrală, angajații tipografiei distrug buletinele de vot. Mai întâi le taie cu un cuțit, apoi le trimit într-o mașină specială. Toate aceste buletine – în număr de 26 de mii – nu vor ajunge la cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în Rusia. Aceasta înseamnă că cel puțin 26 de mii de conaționali sunt privați de dreptul la vot – un drept fundamental garantat de Constituția Republicii Moldova.

Potrivit unei decizii recente a Comisiei Electorale Centrale, în loc de cinci secții de votare în Rusia, vor fi deschise doar două, ambele la ambasada moldovenească din Moscova. Secțiile planificate din Sankt Petersburg, Iaroslavl și Surgut nu vor fi deschise.

Aceasta s-a întâmplat urmare a deciziei autorității electorale prin care s-a constatat imposibilitatea asigurării procesului de vot de către Ministerul Afacerilor Externe pentru secțiile de votare menționate.

Ideea de a reduce numărul secțiilor de votare din Rusia la doar două, aparține formal Ministerului Afacerilor Externe al Moldovei. Ministerul s-a referit încă din septembrie la concluzia Serviciului de Informații și Securitate, care a declarat că deschiderea secțiilor în Rusia este periculoasă din cauza războiului cu Ucraina. Ministerul consideră că, în aceste condiții, nu poate garanta securitatea alegătorilor. În replică, CEC a încercat să conteste și a revenit la decizia anterioară de a deschide cinci secții. Dar Ministerul Afacerilor Externe a insistat asupra poziției sale.

Putem organiza doar două secții de votare în spațiile ambasadei noastre din Moscova, unde există protecție consulară și alte condiții menționate în concluzia SIS, și unde putem garanta absența oricărei amenințări pentru cetățenii noștri, care vor veni la vot și pentru membrii comisiilor electorale, care vor gestiona procesul.

În cele din urmă, Ministerul a declarat că niciunul dintre cei 15 angajați care ar fi trebuit să lucreze la alegeri nu dorește să meargă la secțiile din Sankt Petersburg, Iaroslavl și Surgut. Și acum nu mai este nimeni căruia să i se trimită buletinele de vot.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC

Ne dăm seama de toate riscurile acestei decizii, care, cred eu, sunt mai mari decât cele descrise în concluzia Serviciului de Informații și Securitate. Dar ne aflăm într-o situație în care avem o concluzie a Ministerului Afacerilor Externe și a Serviciului de Informații și Securitate, care este consultativă. Pe de altă parte, există o decizie a CEC, care este obligatorie. Din păcate, situația este de așa natură încât decizia obligatorie a Comisiei Electorale Centrale înseamnă mai puțin pentru unii oficiali decât concluzia consultativă a Serviciului de Informații și Securitate și a Ministerului Afacerilor Externe. Și acesta este cel mai periculos precedent care poate exista în procesul electoral.

Cine se află de fapt în spatele acestui precedent și de ce MAE a ignorat decizia obligatorie a CEC, a explicat pentru postul nostru fostul președinte Vladimir Voronin.

VOCE VLADIMIR VORONIN fost președinte al RM

MAE nu respectă, pentru că primește indicații suplimentare de la președinta Sandu – să nu deschidă nicio altă secție de votare. Problema nu este CEC sau MAE, ci acest dezastru numit președinte.

Amintim că, pe lângă Rusia, se află în stare de conflict armat și Ucraina, și Israel, unde, de asemenea, vor fi deschise secții de votare. După cum a menționat șefa CEC, Angela Caraman, în funcție de situație, se pot lua decizii suplimentare în legătură cu procesul de votare în aceste țări.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE