17.2 C
Chișinău

Ursula von der Leyen vine din nou la noi cu promisiunea unui nou credit. Pentru ce oferă UE noi fonduri în plină campanie electorală?

Uniunea Europeană vrea să ne pună în spate încă un împrumut de 1,5 miliarde de euro. Asistența ar urma să fie anunțată oficial de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care urmează să ajungă la Chișinău pe 10 octombrie. Conform unui material publicat de Europa Liberă, UE ar putea oferi Republicii Moldova un ajutorul financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro, pentru următorii trei ani, 1,5 miliarde vor fi sub formă de credite, iar restul – de granturi.

Deocamdată, autoritățile europene nu au anunțat care este dobânda acestui împrumut, perioada de rambursare, dar și cât va trebuie să întoarcă în total Republica Moldova. Ursula von der Leyen va vizita Republica Moldova în plină campanie electorală, când urmează să poarte discuții cu președintele țării Maia Sandu. Vizita de pe 10 octombrie va fi prima în Moldova, după ce aceasta a fost realeasă în funcția de președintă a Comisiei Europene.

Anterior, economistul Vladimir Golovatiuc a anunțat că, în doar trei ani, actuala guvernare reprezentată de PAS a majorat datoria de stat a Republicii Moldova cu 34 de miliarde de lei, ceea ce este comparabil cu datoria totală a Republicii Moldova pentru 25 de ani de independență. Potrivit Ministerului Finanțelor, la sfârșitul lunii iunie 2024, datoria publică totală a țării noastre a atins un nou maxim de peste 107 miliarde de lei sau 5,89 de miliarde de dolari.

Aceasta reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul țării. Iar costurile serviciului datoriei au crescut cu 50%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE