17.2 C
Chișinău

Țările din UE, obligate să recunoască schimbarea de gen din alt stat: Un transgender din România a câștigat la Curtea de Justiție a UE | VIDEO

Statele membre ale UE sunt obligate să recunoască o schimbare de gen făcută într-un alt stat membru. O decizie în acest sens a fost pronunțată de magistrații Curții de Justiție a Uniunii Europene, la data de 4 octombrie, aceștia pornind de la cazul unei persoane transgender din România care şi-a schimbat genul şi prenumele în Regatul Unit înainte de Brexit.

Este vorba despre o persoană născută cu sex feminin şi înscrisă, ca atare în documente. În 2017 această persoană şi-a schimbat prenumele şi sexul în Regatul Unit, unde, în 2020, a primit recunoaşterea legală a genului masculin, iar ulterior a solicitat ca în actul său de naștere românesc să fie înscrise mențiunile referitoare la schimbarea prenumelui, genului și codului său numeric personal pentru ca acestea să corespundă sexului masculin, însă a primit refuz…

Persoana a inițiat o cauză într-o instanță de la București, care a cerut opinia CJUE pe marginea acesteia.

Curtea de Justiție a UE a hotărât că refuzul de a înscrie în actul de naştere al unui cetăţean schimbarea prenumelor şi a identităţii de gen obţinute într-un alt stat membru contravine dreptului UE. În hotărârea judecătorească, care este obligatorie, se menționează, de asemenea, că, potrivit jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) statele UE trebuie să prevadă o procedură clară și previzibilă de recunoaștere juridică a identității de gen care să permită schimbarea genului.

Amintim că, anterior, Ungaria a adoptat legea „Despre interzicerea propagandei LGBT în școli”, Comisia Europeană a amenințat guvernul lui Viktor Orbán cu sancțiuni, iar mai apoi a dat în judecată Budapesta, numind legea adoptată „o rușine”.

De asemenea și Georgia se confruntă cu critici severe din partea Uniunii Europene din cauza reticenței de a promova agenda LGBT. Conform legei, persoanelor din comunitatea LGBT din Georgia le este interzis să se căsătorească și să adopte copii, să efectueze intervenții chirurgicale în cadrul tranziției de gen, să-și schimbe genul în documente, precum și să vorbească despre LGBT+ în școli și mass-media.

De asemenea, deputații georgieni au interzis întâlnirile cu tematică queer, inclusiv așa-numitele „Marșuri ale demnității” și festivaluri. Pentru încălcări, sunt prevăzute pedepse penale cu închisoarea de la unu la patru ani, precum și amenzi între 300 și 1.500 de dolari.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE